Εγκρίθηκε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με συντριπτική πλειοψηφία (93.5%) το Eυρωμεσογειακό Πρόγραμμα PRIMA (Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area)  που εισηγήθηκε η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα.

Το PRIMA προβλέπει συνεργασία της ΕΕ με γειτονικές χώρες της Μεσογείου, αφορά στην έρευνα και την καινοτομία και εστιάζει στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος της έλλειψης τροφής και νερού σε περιοχές της Μεσογείου.

Συνολικά  19 χώρες, 11 κράτη μέλη της ΕΕ και 8 τρίτες μεσογειακές χώρες, μετέχουν από κοινού στην πρωτοβουλία, με συνολικό προϋπολογισμό 440 εκ. (κοινοτική συνεισφορά 220 εκατομμυρίων ευρώ και ισόποση συνεισφορά των συμμετεχόντων) .

Πρόκειται για την πρώτη εταιρική σχέση της ΕΕ που αφορά αποκλειστικά σε συμπράξεις μεταξύ δημοσίων φορέων (πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, τεχνολογικά ιδρύματα κλπ) και επικεντρώνεται σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

Σκοπός του PRIMA είναι η υλοποίηση ενός κοινού προγράμματος για την ανάπτυξη και την υιοθέτηση καινοτόμων και ολοκληρωμένων λύσεων για τη βελτίωση της απόδοσης, της ασφάλειας, της προστασίας και της βιωσιμότητας των συστημάτων γεωργικών προϊόντων διατροφής και της παροχής και διαχείρισης των υδάτων στην περιοχή της Μεσογείου.

Το PRIMA αποτελεί μία από τις σπάνιες προσπάθειες επιστημονικής διπλωματίας της ΕΕ, που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του αναγκαστικού εκπατρισμού των κατοίκων της Μεσογείου.

Το τελικό κείμενο που υπερψηφίστηκε, μετά τις διαπραγματεύσεις υπό την ευθύνη της εισηγήτριας, προβλέπει την αποκλειστική εστίαση του PRIMA σε εφαρμογές πολιτικού και μη στρατιωτικού χαρακτήρα, την αναγνώριση του ανθρώπινου δικαιώματος για πρόσβαση σε ασφαλές και καθαρό πόσιμο νερό, το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και την εξασφάλιση διαφανούς διακυβέρνησης, διαχείρισης και εφαρμογής του.

Η κοινοτική χρηματοδότηση προς την Ελλάδα ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια ευρώ. Για την ισόποση εθνική συμμετοχή προβλέπεται και η δυνατότητα εισφοράς σε υπηρεσίες και σε είδος.  

Κλείνοντας την εισήγησή της στην ολομέλεια η κα Σακοράφα υπογράμμισε: «Το PRIMA είναι ίσως μια μικρή ακτίδα φωτός, κατά την άποψή μου μια μικρή νίκη. Ωστόσο δεν μπορώ παρά να υπογραμμίσω το αυτονόητο. Το φαινόμενο της μετανάστευσης λόγω της κατάστασης στην περιοχή έχει τέτοιες διαστάσεις, που τέτοιες πρωτοβουλίες είναι σίγουρα αναγκαίες, πλην όμως σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με το μέγεθος του προβλήματος. Χρέος μας είναι να υποστηρίξουμε μια μακροπρόθεσμη, ολοκληρωμένη, συντονισμένη και ανθρωποκεντρική στρατηγική και μια κοινή πολιτική μετανάστευσης».
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.