Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τη Louise Schneider, όταν έγραψε με σπρέι τις λέξεις 
«Τα Λεφτά για τα Όπλα Σκοτώνουν!» στον τοίχο της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας.


του Philippe Stalder

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τη Louise Schneider, όταν έγραψε με σπρέι τις λέξεις «Τα Λεφτά για τα Όπλα Σκοτώνουν!» στον τοίχο της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας.

Οι Ελβετοί νιώθουν περήφανοι για την ουδέτερη στάση τους. Όμως, αυτή η ουδέτερη στάση μοιάζει να είναι μόνο επιφανειακή – η Ελβετία εξάγει πολεμικό υλικό κάθε χρόνο σε χώρες που καταπατούν κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα σε πολέμους. Το 2015, ελβετικές εταιρείες εξήγαγαν πολεμικό υλικό αξίας 444,3 εκατομμυρίων δολαρίων σε 71 χώρες.

Όπως φαίνεται, η Ελβετική Εθνική Τράπεζα και διάφορα ιδρύματα και συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας εμπλέκονται στη βιομηχανία των όπλων, μέσω μετοχών και δανείων. Την Τρίτη το πρωί, η 86χρονη ακτιβίστρια Louise Schneider αποφάσισε να γράψει με κόκκινο σπρέι «Τα Λεφτά για τα Όπλα Σκοτώνουν!» πάνω στον τοίχο του εργοταξίου της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας. Στη συνέχεια, συνελήφθη από την Αστυνομία.

Η πράξη της συνέπεσε με την έναρξη εκστρατείας της Ομάδας για μια Ελβετία χωρίς Στρατό, η οποία αποσκοπεί στην απαγόρευση της συμμετοχής Ελβετών επενδυτών στη βιομηχανία των όπλων. Επισκέφτηκα τη Schneider στο σπίτι της στο Κόνιζ, κοντά στα νότια σύνορα της πρωτεύουσας της Ελβετίας, της Βέρνης, για να μάθω περισσότερα για το πώς σκοπεύει να χτυπήσει το σύστημα.


VICE: Γράψατε με σπρέι τη φράση «Τα Λεφτά για τα Όπλα Σκοτώνουν!» στον τοίχο του εργοταξίου της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας. Τι σας παρακίνησε;

Louise Schneider: Το κίνητρό μου είναι η ειρήνη. Είμαι πεπεισμένη ότι ακόμη και ένα όπλο σε αυτόν τον πλανήτη είναι πάρα πολύ. Κάθε ελβετικό φράγκο που διοχετεύεται στη βιομηχανία των όπλων συμβάλλει στο κακό και τον πόνο που υπάρχουν στον κόσμο. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι η Ελβετική Εθνική Τράπεζα επενδύει στη βιομηχανία των όπλων και αποκομίζει κέρδος από αυτήν. Υπάρχουν ελβετικά όπλα σε όλον τον κόσμο. Πού είναι η ουδετερότητα σε αυτό; Με συγχωρείς, θύμισέ μου από ποια εφημερίδα είσαι πάλι;

Είστε ικανοποιημένη με αυτό που κάνατε;

Πολύ. Νομίζω ότι πήγε καλά. Κατέληξε σε μια όμορφη περιήγηση στην πόλη, μέσα σε περιπολικό.
Το σύνθημα σβήστηκε και ο τοίχος έγινε ξανά λευκός. Δεν μπορούσα να δεχτώ ότι οι τραπεζίτες απλώς έσβησαν τις ανησυχίες των ανθρώπων.

Σας απαγγέλθηκαν κατηγορίες;

Όχι, απλώς με απομάκρυναν από το σημείο. Όμως μπήκα μέσα σε εκείνο το περιπολικό με ανακούφιση. Ήταν ακριβώς αυτό που ήλπιζα να συμβεί. Όταν κατέφτασαν οι αστυνομικοί, φαινόταν να θέλουν να με αφήσουν, όμως μετά ήρθε ο αρχηγός τους και είπε στους νεαρότερους αστυνομικούς να με απομακρύνουν από το σημείο. Ήταν γλυκύτατοι – μου συμπεριφέρθηκαν σαν να ήμουν η γιαγιά τους.

Μιλήστε μου για την όλη διαδικασία που προηγήθηκε, μέχρι να αποφασίσετε να γράψετε με σπρέι ένα πολιτικό μήνυμα στον τοίχο της Εθνικής Τράπεζας.

Βασικά, κάποιος είχε γράψει «Κανένας Άνθρωπος δεν Είναι Παράνομος» πάνω στον ίδιο τοίχο, στο παρελθόν – δεν ήμουν εγώ, αν και θα μπορούσα να το έχω γράψει. Το σύνθημα σβήστηκε και ο τοίχος έγινε ξανά λευκός. Φαινόταν τόσο αθώος και αγνός. Ήταν πολύ δελεαστικός. Δεν μπορούσα να δεχτώ ότι οι τραπεζίτες απλώς έσβησαν τις ανησυχίες των ανθρώπων.
Ο πατέρας μου, μου έμαθε ότι για κάθε δράση υπάρχει και μια αντίδραση.

Πόσο καιρό είστε ακτιβίστρια της ειρήνης;

Έζησα τη φρίκη του πολέμου, όταν ήμουν οκτώ χρονών κοριτσάκι – ήμουν τόσο φοβισμένη τότε. Οι γονείς μου μιλούσαν συχνά για την πολιτική. Άκουγα τις ομιλίες του Hitler στο ραδιόφωνο και έβλεπα πώς έκαναν τους μεγάλους να νιώθουν – ήταν ανήσυχοι, φοβισμένοι, απελπισμένοι. Ο πατέρας μου επιστρατεύτηκε παρά τη θέλησή του και οι άνθρωποι που απέφευγαν να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία, εκείνη την εποχή, εκτελούνταν. Αυτό το είχα ήδη καταλάβει ως παιδί. Η δασκάλα μου, μου έλεγε ότι έβλεπα πράγματα που δεν υπήρχαν, όμως για εμένα ήταν ξεκάθαρο ότι ο κόσμος χρειαζόταν ειρήνη. Ο πατέρας μου, μου έμαθε ότι για κάθε δράση υπάρχει και μια αντίδραση, ακόμη και αν η τιμωρία επέλθει με διαφορετική μορφή. Ακολουθώ αυτήν τη φιλοσοφία όλη μου τη ζωή.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο VICE Switzerland.
πηγή: vice 
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.