Την κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας απο την αλβανική κυβέρνηση καταγγέλει η Σοφία Σακοραφα με ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωβουλή μετά την πρόσφατη παράνομη κατεδάφιση ακινήτων μελών της μειονότητας στη Χειμάρρα.

Επιδεικνύοντας προκλητική αδιαφορία για τη νομιμότητα και τις αρχές που διέπουν ένα κράτος δικαίου, η αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει να ασκεί πίεση στην ελληνική εθνική μειονότητα, αυτή τη φορά κατεδαφίζοντας παράνομα ακίνητα που ανήκουν σε μέλη της.

Πρόκειται για προφανή καταπάτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και παράβαση της ίδιας της αλβανικής νομοθεσίας απο την κυβέρνηση και τις υπηρεσίες της.

Μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας γίνονται έρμαια της κρατικής αυθαιρεσίας της αλβανικής κυβέρνησης, βλέποντας τον μόχθο μιας ζωής να καταστρέφεται.

Το θέμα έφερε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα καταθέτοντας ερώτηση, με την οποία ρωτά την Επιτροπή αν θεωρεί ότι η στάση της Αλβανίας συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα αντιμετώπισης των μειονοτήτων και τα προενταξιακά κριτήρια που καλείται να εκπληρώσει η χώρα και καλεί την Κομισιόν να απαντήσει ευθέως αν τέτοιες ενέργειες συνιστούν ή όχι παραβίαση των διεθνώς αναγνωρισμένων δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Επίσης η Σοφία Σακοράφα ρωτά ποιες άμεσες πρωτοβουλίες σκοπεύει να πάρει, η Επιτροπή, για την προστασία της ελληνικής μειονότητας και τη συμμόρφωση της Αλβανίας με τους προενταξιακούς όρους.

Ακολουθεί η ερώτηση όπως κατατέθηκε :

“Στις 27 Ιουλίου, οι αλβανικές Αρχές, καταστρατηγώντας κάθε έννοια κράτους δικαίου, ξεκίνησαν την κατεδάφιση, στις Δρυμάδες Χειμάρρας, τουριστικών ακινήτων που ανήκουν σε μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Η κατεδάφιση αυτή πραγματοποιήθηκε κατά παρέκκλιση των προβλέψεων του αλβανικού νόμου και προτού εκδοθούν οι τελικές δικαστικές αποφάσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τη δέσμευση της Ε.Ε. για προαγωγή του σεβασμού των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, όπως προβλέπεται στο στρατηγικό πλαίσιο του 2012 για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.

Λαμβάνοντας υπόψη, ότι ο το κράτος δικαίου και η προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων, η οποία συνδέεται ρητά με την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων των μελών των μειονοτήτων, βρίσκονται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη διεύρυνση, καθώς και ότι αποτελούν θεμελιώδη προενταξιακά κριτήρια που καλείται να εκπληρώσει η Αλβανία, ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις,

Λαμβάνοντας υπόψη, ότι η Αλβανία οφείλει να ενισχύσει το νομικό καθεστώς που διασφαλίζει την προστασία των μειονοτήτων και ιδιαίτερα την προστασία του δικαιώματος στην ιδιοκτησία.

Ερωτάται η Επιτροπή:

-Θεωρεί ότι η στάση της Αλβανίας συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα αντιμετώπισης των μειονοτήτων ή τα προενταξιακά κριτήρια που καλείται να εκπληρώσει η χώρα; Συνιστούν ή όχι αυτές οι ενέργειες παραβίαση των διεθνώς αναγνωρισμένων δικαιωμάτων των μειονοτήτων;

-Ποιες άμεσες πρωτοβουλίες σκοπεύει να πάρει, η Επιτροπή, για την προστασία της ελληνικής μειονότητας και τη συμμόρφωση της Αλβανίας με τους προενταξιακούς όρους;”

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.