του ακτιβιστή

Ήταν ευκαιρία για άλλη μια φορά να βρεθώ στα όμορφα Μουδανιά. Έστω για λίγες ώρες ....
Πόσο μάλλον που θα ήμουν μεταξύ φίλων και παλιών συμμαθητών.
Ήμουν στην ώρα μου για να είμαι μεταξύ εκείνων που βρέθηκαν στο πολύ όμορφο ανοιχτό Θέατρο του Δήμου Μουδανιών. Ένα αμφιθέατρο που στήθηκε εκεί που στην πρώιμη παιδική μου ηλικία ήτανε γυαλός και όπου έκανα τα καλοκαιρινά μπάνια μου με συνοδεία και επιτήρηση της γιαγιάς Καλλιόπης. Ένα υπέροχο ανοιχτό Θέατρο, που λίγο μ' ενδιαφέρει αν είναι παράνομο. Κάποιοι τέτοιοι χώροι θαπρέπει να βρίσκονται οι τρόποι να νομιμοποιούνται. Πόσο μάλλον που προσφέρουν όμορφες εκδηλώσεις και προάγουν τον πολιτισμό.

Πάμε στην εκδήλωση ....


Οι αναμνηστικές φωτο με τους συμμαθητές βγήκαν πριν αρχίσει η εκδήλωση ... Λάζαρος (ο χρηματοδότης), ο γράφων, ο Βασίλης, ο Τάκης, ο Στέργιος ( ο συγγραφέας) και ο Αντώνης (ο συντονιστής).  Ξέρετε πως είναι να βρίσκεσαι με τα φιλαράκια που ήσουν μαζί τους στην πρώτη τάξη (Γυμνάσιο Ν. Μουδανιών - ανάμνηση και δόξα) το 1967. Τι χρονιά;

Σκοπός η παρουσίαση βιβλίου με "Λαϊκά Παραμύθια της Χαλκιδικής" που έγραψε ο Στέργιος Βαγγλής και βασίστηκαν σε αφηγήσεις του συχωρεμένου Πορταριανού παραμυθά Αποστόλη Καραγιάννη, τον οποίο ακούσαμε ηχογραφημένο σε ένα από αυτά, και ήταν από τις ομορφότερες στιγμές της παρουσίασης. Όπως και η παρουσία των δύο θυγατέρων του στην εκδήλωση. Να σημειωθεί πως τα παραμύθια είναι γραμμένα στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα της Χαλκιδικής.
Ο Στέργιος παραχώρησε τα δικαιώματα του βιβλίου στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ν. Μουδανιών "Ο Φάρος" που διοργάνωσε την εκδήλωση.

Το βιβλίο παρουσίασαν τρεις εκπαιδευτικοί (Πίτζα Μετζίκη, Χριστίνα Κογγούλη και Δημήτρης Κουρμπέτης) που κυριολεκτικά έκλεψαν χρονικά την παράσταση και υποχρέωσαν τον συγγραφέα να πει απλά και λιτά δυο λόγια για το βιβλίο και να παραπέμψει στην ηχογραφημένη απόδοση ενός παραμυθιού από τον Αποστόλη Καραγιάννη που συγκίνησε και έτερψε τους θεατές.


Ακολούθησε η απόδοση αναμνηστικών δώρων από την Πρόεδρο του Πολιτιστικού κα Βούλα Παπαδοπούλου στον συγγραφέα Στέργιο Βαγγλή (ο οποίος αναγορεύτηκε σε επίτιμο μέλος του συλλόγου), στον χορηγό της έκδοσης Λάζαρο Φωτιάδη και στον συντονιστή του υπέροχου φωτογραφικού αρχείου του συλλόγου Αντώνη Καμμά.


Η εκδήλωση τελείωσε με παραδοσιακούς χορούς και την παρουσίαση της μουσικοχορευτικής - θεατρικής παράστασης "Το προξενιό" από τον Λαογραφικό Όμιλο Πολυγύρου.

Και η βραδιά έκλεισε με πολλές αναμνήσεις, πολιτική συζήτηση και πολύ πλάκα μεταξύ φίλων, με ποτά φυσικά, σε γνωστό  μπαράκι στην υπέροχη παραλιακή των Μουδανιών .... 
Πάντα τέτοια παιδιά ! Να είστε καλά !

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.