της Αναστασίας Χρυσαφίδου *

Το piercing της γλώσσας και των περιστοματικών περιοχών εξελίσσεται σε μία δημοφιλή τέχνης σώματος.
Η απόφαση είναι συχνά μια προσωπική δήλωση που αντιπροσωπεύει τη μόδα, την τόλμη, τον κίνδυνο.
Οι στοματικές και περιστοματικές περιοχές για την τοποθέτηση του κοσμήματος περιλαμβάνουν :

· Γλώσσα
· Χείλια
· Παρειές ( μάγουλα )
· Χαλινός κάτω χείλους
· Χαλινός γλώσσας ( σπανιότερα )
· Γλωττίδα ( σταφυλή )

Τύποι του στοματικού piercing

Υπάρχουν διάφοροι τύποι του στοματικού piercing εντούτοις το piercing της γλώσσας είναι το πιο κοινό .

Υπάρχουν δύο τύποι του piercing της γλώσσας πιο κοινός και ασφαλέστερος από εμπρός προς τα πίσω και στις πλαγιοπίσθιες περιοχές της γλώσσας.


Στο piercing της προσθιοπίσθιας περιοχής της γλώσσας το κόσμημα διέρχεται από την οπίσθια προς την πρόσθια επιφάνεια της γλώσσας και τοποθετείται στο μέσο της γλώσσας και κατά την διαδικασία θα πρέπει να αποφθεχθούν να τρωθούν σημαντικά αγγεία της γλώσσας



Η πλαγιοπίσθια τοποθέτηση του κοσμήματος δεν είναι ασφαλής διαδικασία λόγω της αγγειοβρίθειας της γλώσσας .

Ένας άλλος τύπος στοματικού piercing αρκετά δημοφιλής είναι αυτό που διαπερνά τις περιοχές του κάτω χείλους .

Ένας τύπος είναι αυτός που τοποθετείται πάνω από γενειακή αύλακα και κεντράρεται κάτω από το ερυθρό κράσπεδο του κάτω χείλους.


Το κόσμημα σ’ αυτή την θέση μπορεί να συμβάλλει στην υποχώρηση των ούλων στην πρόσθια επιφάνεια της κάτω φατνιακής ακρολοφίας (οστό της κάτω γνάθου ) λόγω του τραύματος των ιστών.

Το χειλικό piercing μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε γύρω από το ερυθρό κράσπεδο των χειλέων. Η πιο κοινή περιοχή είναι στη μία περιοχή του κάτω χείλους κοντά στην ένωση των χειλέων.


Το piercing των παρειών είναι γνωστό ως και dimples ( λακκάκια ) δεδομένου ότι η διμερής τοποθέτηση αντιστοιχεί στις συνηθισμένες θέσεις των λακακκιών.

Η ενδοστοματική τοποθέτηση της σφαίρας του κοσμήματος μπορεί να οδηγήσει στην υποχώρηση των ούλων ή την αποτριβή του οδοντικού φραγμού ( δοντιών ).


ΚΙΝΔΥΝΕΥΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΟΜΑΤΙΚΟ PIERCING?
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ : ΝΑΙ


ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ: η γλώσσα αιματώνεται από σημαντικά αγγειακά στελέχη τα οποία ίσως να τρωθούν κατά την διαδικασία και να υπάρξει σημαντική αιμορραγία η οποία πρέπει να ελεγχθεί άμεσα και γίνεται μόνο από γιατρό /οδοντίατρο.

ΖΗΜΙΑ ΤΩΝ ΝΕΥΡΩΝ: η γλώσσα νευρώνεται από σημαντικά νευρικά τραυματισθεί κάποιο νεύρο. Ανάλογα με το νεύρο που θα τραυματισθεί μπορεί να έχουμε αισθητηριακά ή μηχανικά προβλήματα της γλώσσας . περισσότερο κινδυνεύει η πλαγιοπίσθια τοποθέτηση του κοσμήματος στη γλώσσα.

AIDS, ΗΠΑΤΙΤΙΔΕΣ Β,C κτλ, ΤΕΤΑΝΟΣ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ: μπορούν να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα μη ικανοποιητικής αποστείρωσης και απολύμανσης εξοπλισμού επιφανειών και υλικών.


ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΤΟΠΙΚΗ ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ: μια πρησμένη γλώσσα μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ομιλία , μάσηση, στην κατάποση. Τα επακόλουθα αυτά μπορεί να διαρκέσουν 15-20 ημέρες ( ανάλογα την περίπτωση ).

ΤΟΠΙΚΗ ΜΟΛΥΝΣΗ: η μόλυνση μπορεί κατά ένα μεγάλο μέρος να προληφθεί με την παρακολούθηση. Εάν εμφανισθεί στοματοπλύσεις με δ/μα χλωρεξιδίνης ή συστηματικά αντιβιοτικά κατά περίπτωση επιταχύνουν την επούλωση και κατά περίπτωση. Οποιαδήποτε μόλυνση που δεν ανταποκρίνεται σε λίγες μέρες πρέπει να λάβει την προσοχή οδοντιάτρου

ΤΡΑΥΜΑ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΟΥΛΩΝ: η ερυθρότητα και το οίδημα ( πρήξιμο ) των γλωσσικών ούλων προκαλούνται από την τάση να « παίζουν» με την σφαίρα του κοσμήματος τρίβοντας την στα γλωσσικά ούλα.

ΒΑΚΤΗΡΑΙΜΙΑ: μια συστηματική μόλυνση μπορεί να εμφανιστεί σαν αποτέλεσμα εισαγωγής βακτηριδίων στην αιματική κυκλοφορία κατά την διαδικασία του piercing ή λόγω επέκτασης μιας τοπικής μόλυνσης. Αν εμφανιστούν συμπτώματα όπως πυρετός , ρίγος ή μια ιδιαίτερη εικόνα της περιοχής του piercing χρειάζεται αντιμετώπιση από γιατρό/οδοντίατρο.

ΛΟΥΔΟΒΙΚΕΙΟ ΚΥΝΑΓΧΗ: πρόκειται για φλεγμονή που εξαπλώνεται γρήγορα και περιλαμβάνει τα υπογνάθια, υπογλώσσια και υπογενείδια διαστήματα. τα συμπτώματα μπορεί να είναι επίπονη διόγκωση της γλώσσας ,δυσκολία στην κατάποση , στην ομιλία κίνδυνος από απόφραξη αεροφόρου οδού. Αυτή είναι μια σοβαρή εξέλιξη που απαιτεί άμεση παρέμβαση οδοντίατρου / ιατρού ή και μετάβαση του ατόμου στο νοσοκομείο. Η απόφραξη της αεροφόρου οδού μπορεί να αποβεί μοιραία για την ζωή .


ΜΑΚΡΟΠΡΟΣΘΕΣΜΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ


ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΙΣΤΩΝ: με συμπτώματα όπως πόνος και οίδημα ( πρήξιμο ). Μια τέτοια περίπτωση χρήζει οδοντιατρικής αντιμετώπισης.

ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΟΠΗΣ Η΄ΣΧΙΣΜΗΣ: που έχει ως συνέπεια την διάνοιξη λόγω τριβής μέρος του κοσμήματος στην πρόσθια φατνιακά ούλα.

ΡΑΓΙΣΜΕΝΑ / ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΔΟΝΤΙΑ: εξ’ αιτίας βίαιων χειρισμών στην περιοχή του κοσμήματος να έχουμε ραγισμένα ή σπασμένα δόντια τα συμπτώματα είναι ευαισθησία στο κρύο, ζεστό, στο γλυκό καθώς και πόνο στην πίεση δοντιών ( μάσηση, δάγκωμα, σύγκλειση ).


ΟΥΛΙΚΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ: η τάση να πιέζεται επανειλημμένα το κόσμημα της γλώσσας στα ούλα της κάτω γνάθου γλωσσικά οδηγούν σε μικρή , μέτρια και σοβαρή υποχώρηση των μαλακών ιστών. Το χειλικό piercing μπορεί να προκαλέσει υποχώρηση των ούλων της κάτω γνάθου προστομιακά. Όμοια μπορεί και οδοντικός φραγμός ( δόντια ) να αποτριβεί από το κόσμημα. Η αισθητική και λειτουργική αποκατάσταση μπορεί να γίνει από τον οδοντίατρο.


ΕΙΣΠΝΟΗ Η’ ΚΑΤΑΠΟΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ: σε περίπτωση που η σφαίρα του κοσμήματος χαλαρώσει είναι δυνατόν να καταποθεί ή εισρροθηθεί .


ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΣΤΟΜΑΤΙΚΟ PIERCING

Συνήθως το άτομο που φέρει στοματικό και περιστοματικό piercing δεν απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά την διάρκεια οδοντιατρικής περίθαλψης . Εντούτοις όταν απαιτούνται οδοντιατρικές ακτινογραφίες είναι απαραίτητο να γίνεται αφαίρεση του κοσμήματος. Για πανοραμική ακτινογραφία όλα τα κοσμήματα από τον λαιμό και πάνω πρέπει να αφαιρούνται. Το κόσμημα των παρειών και των χειλέων αφαιρούνται στις ενδοστοματικές ακτινογραφίες και στις δήξεως.


ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ

Μια σημαντική πτυχή είναι η επιλογή του κατάλληλου κοσμήματος το οποίο πρέπει να είναι κατασκευασμένο από αδρανείς ουσίες. Τα άτομα που επιλέγουν το κόσμημα πολλές φορές αποφασίζουν με γνώμονα το κόστος και τοποθετούν ευτελούς αξίας κοσμήματα αυτό ελλοχεύει τον κίνδυνο μολύνσεων , αλλεργιών ,κτλ.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Στο άτομο που επιλέγει το στοματικό ή το περιστοματικό piercing θα πρέπει να γίνει πλήρης ενημέρωση τόσο της διαδικασίας όσων και των αυστηρών οδηγιών επούλωσης. Οι επαγγελματίες που θα πραγματοποιήσουν το piercing θα πρέπει να είναι άριστα ενημερωμένοι και να δίνουν έμφαση στην αποστείρωση του εξοπλισμού . οι παραπάνω επιπλοκές δεν αποτελούν κανόνα της όλης διαδικασίας αλλά δεν είναι απίθανο να συμβούν.


ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ!


* Η κα Χρυσαφίδου Αναστασία είναι Διευθύντρια Οδοντίατρος Κ.Υ Μηχανιώνας
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.