Πάνω από 200 χιλιάδες προσκυνητές υπολογίζεται ότι θα επισκεφθούν και φέτος, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, την Μεγαλόχαρη της Νέας Μηχανιώνας, από όλα τα μέρη της Ελλάδος. Θεωρείται, πως η Ιερή Εικόνα της Παναγίας της Μηχανιώνας, είναι μια από τις πιο θαυματουργικές Εικόνες.
Η περιφορά της εικόνας θα γίνει λίγο μετά τις 8μμ.
Θα προηγηθεί εσπερινός με αρτοκλασία-προσκύνημα της Ιερής Εικόνας της Παναγίας, θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός στο προαύλιο χώρο και θα ακολουθήσει η περιφορά αυτής στους δρόμους της Νέας Μηχανιώνας (25ης Μαρτίου, Πολυτεχνείου και 28ης Οκτωβρίου), με αφετηρία και τερματισμό στον Ιερό Ναό.

Θα παραστεί η δημοτική αρχή με επικεφαλής τον δήμαρχο Γιάννη Μαυρομάτη, το δημοτικό συμβούλιο με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και πλήθος δημοτικών συμβούλων. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο κ. Σωκράτης Φάμελλος και θα παραστούν εκπρόσωποι των κομμάτων. Θα λειτουργήσει ο Μητροπολίτης Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος. Πλήθος μητροπολιτών θα δώσει το παρόν. Μεταξύ αυτών οι Μητροπολίτες Λαγκαδά, Βεροίας, Ειρηνούπολης,Γουϊνέας, Κατάγκας, οι Αρχιεπίσκοποι Ιόππης και Ιασίου καθώς και οι Επίσκοποι Θεουπόλεως και Θερμών.

Ιστορικό του Ναού και της εικόνας

Η Νέα Μηχανιώνα συνδέεται άρρηκτα με την Παναγία Φανερωμένη, στην οποία οφείλει και την μεγάλη φήμη της. Είναι ο νέος τόπος, τον οποίο «ύρετίσατο είς κατοικίαν έαυτής», όταν, μετά την φοβερή Μικρασιατική καταστροφή, οι ξεριζωμένοι Μηχανιώτες της Χερσονήσου της Κυζίκου εγκαταστήθηκαν, ως πρόσφυγες, εδώ, φέρνοντας μαζί τους ό,τι ποιο ιερό είχαν, την Αγίαν και Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης, η Οποία ήταν γι΄αυτούς πάντοτε «έν ταίς θλίψεσι βοηθός» και «έν τοίς κινδύνοις ρύστις και προστάτις έν τοίς πειρατηρίοις».

Στην αρχή ένας μικρός και απέριττος, βασιλικού ρυθμού, Ι. Ναός ήταν ο τόπος της καταπαύσεώς Της και λατρείας του Μονογενούς Υιού και Θεού Της, τον οποίο με βαθειά πίστι και ευλάβεια, με πόνο και δάκρυα, έκτισαν τα ταλαιπωρημένα προσφυγόπουλα παιδιά Της.

Σήμερα, στον ίδιο χώρο, υψώνεται μεγαλοπρεπής, ουράνιου κάλλους, Βυζαντινός Ναός, σύγχρονο μνημείο ναΐκής αρχιτεκτονικής, στολίδι της Ι. Μητροπόλεως Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς, καύχημα δε της Ελληνικώτατης Μακεδονίας μας, αντάξιος Εκείνης που είναι και ονομάζεται « των ουρανών υψηλοτέρα και των Χερουβείμ ένδοξότερα και πάσης κτίσεως τιμιωτέρα».


Εμπνευστής και ψυχή και -χωρίς υπερβολή- «οικοδόμος του θαυμαστού εκκλησιαστικού αυτού συγχρόνου μνημείου υπήρξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκόπιος, ο οποίος από την επομένη της ενθρονίσεως του (19-6-1974), έπειτα από την πρώτη ποιμαντική και προσκυνηματική επίσκεψη του στη Μεγαλόχαρη, για να ζητήσει τη Χάρη Της και τη Μητρική της προστασία Της, έταξε ως σκοπό του να ανοικοδομήσει νέο Ι. Ναό ενσαρκώνοντας έτσι και την από ετών ανάλογη επιθυμία των ευσεβών κατοίκων της κωμοπόλεως αυτής και των ευλαβών προσκυνητών Της.

Τα θεμέλια του Ι. Ναού τέθηκαν στις 9 Μαρτίου 1975.


Τα εγκαίνια του τελέστηκαν, με κάθε εκκλησιαστική τάξη και μεγαλοπρέπεια, την Κυριακή του Τυφλού, 27 Μαΐου 1984.

Ανύστακτοι και ακάματοι συνεργάτες του Σεβασμιωτάτου στην ανέγερση του Ι.Ναού υπήρξαν ο Αιδεστατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Μενέλαος Σαββίδης, Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, οι Ευλαβέστατοι Εφημέριοι και τα , κατά την χρονική αυτή περίοδο, έντιμα μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων και Ερανικών Επιτροπών του Ναού.

Τα αρχιτεκτονικά σχέδια έγιναν από τον αρχιτέκτονα κ. Γεώργιο Αξιώτη, ειδικό Ναοδόμο.
Το κτίριο ανοικοδόμησε ο εργολάβος Βασίλειος Πατεράκης.
Η χωρητικότητα του Ναού ανέρχεται στα 4.000 άτομα. Το μήκος του Ι. Ναού είναι 35 μ.
Το πλάτος 22 μ. Το ύψος του τρούλου εσωτερικώς από το δάπεδο υπογείου του είναι 26,50 μ. η δε διάμετρος αυτού 13 μ.
Στο Ι. Ναό υπάρχουν πέντε παρεκκλήσια, εκ των οποίων τα δύο έχουν εγκαινιασθή προς τιμή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Προκοπίου.

ΠΙΣΤΟΙ ΑΠΟ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ ΚΑΘΕ 22 ΚΑΙ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


Χιλιάδες πιστοί από την ευρύτερη περιοχή της Μηχανιώνας, αλλά και από κάθε γωνιά της Ελλάδας, προσέρχονται κάθε χρόνο για να προσκυνήσουν με κατάνυξη την εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης, γνωστής ως Μηχανιώτισσας, στα εννιάμερα της Θεοτόκου.

Η εικόνα, που σύμφωνα με μαρτυρίες είναι θαυματουργή, συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία του τόπου, αφού έφτασε στη Νέα Μηχανιώνα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή «συνταξιδεύοντας» με τους ξεριζωμένους Μηχανιώτες της Κυζικινής Χερσονήσου.



Ιστορικά στοιχεία από εδώ

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.