του  ακτιβιστή

Αν γινόταν μια σοβαρή στατιστική έρευνα (δεν ξέρω για άλλες περιοχές) στο δήμο Θερμαϊκού για το τι ενοχλεί περισσότερο τους κατοίκους ή ποιά πράξη ή παράλειψη της διοίκησης επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητά τους, είμαι σίγουρος πως με διαφορά θα προηγούνταν η κακή κατάσταση της αποκομιδής απορριμμάτων, κοινώς καθαριότητα.
Αυτό άλλωστε αποκαλύπτεται περίτρανα και από τα ποσταρίσματα στο μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου το μεγαλύτερο κομμάτι τους αφιερώνεται σε φωτογραφίες με βρώμικους κάδους, με διασκορπισμένα σκουπίδια, με αποκλεισμένα πεζοδρόμια από απορρίμματα κλπ.
Και σαφέστατα είναι δικαιολογημένη η αντίδραση αυτή των συμπολιτών μας, που προσπαθούν με όποιο μέσο έχουν να πιέσουν τη δημοτική αρχή να πράξει το αυτονόητο καθήκον της.
Μέχρις εδώ καλά.
Η σημερινή όμως ανάρτησή μου που σαφώς σχετίζεται με τα παραπάνω  θα επιχειρήσει, αναφέροντας ένα παράδειγμα, να διαχωρίσει την διαμαρτυρία, τον διαδικτυακό (;) ακτιβισμό ή  την αξιέπαινη δράση των ενεργών πολιτών, από την ενδεχόμενη υπερβολή που μπορεί να πλησιάζει τα όρια της κακοβουλίας. Και πάλι δεν αναφέρομαι στην κριτική (όσο έντονη κι αν είναι) προς τους δημοτικούς "άρχοντες", που πιστεύω πως επιβεβλημένη είναι, αφού ο στόχος είναι η βελτίωση των δράσεών τους, λόγω  του δημόσιου αξιώματος που κατέχουν και του χαρακτήρα που αυτό έχει.
Αναφέρομαι σε "υπερβάλλοντα" ζήλο που μπορεί να "πάρει η μπάλα" και άλλους - δίκαια ή άδικα. Στην προκειμένη περίπτωση εντελώς άδικα.

Γράφτηκε σε ποστάρισμα σε σελίδα της περιοχής στο facebook, μέσα σε όλα τα άλλα για το  ασυμάζευτο γενικό σκουπιδαριό, τους σπασμένους κάδους (θα το σχολιάσω αναλυτικά στο τέλος της ανάρτησής μου) πως ρίχνονται μολυσματικά απόβλητα από θεραπευτήριο της περιοχής των Ν. Επιβατών (Νεφρολογική Θεσσαλονίκης Α.Ε.) στους κάδους ενώ θα έπρεπε να συλλέγονται σε δικούς τους χώρους.
Επειδή θέλησα να διαπιστώσω τα γραφόμενα, που σαφώς θίγουν τη φήμη μιας επιτυχημένης επιχείρησης στα όρια του δήμου μας ( δεν έχουμε κι άπειρες άλλες άλλωστε) έκανα το σχετικό ρεπορτάζ.


Λοπόν είναι αυθαίρετο, δεν ξέρω αν είναι κακόβουλο, πως η κλινική αποθέτει μολυσματικά απόβλητα στους συνήθεις κάδους απορριμμάτων του Δήμου.
Η αλήθεια είναι πως ανάλογη καταγγελία είχε υποβληθεί και παλαιότερα από περίοικους. Είχε γίνει έλεγχος από το υγιειονομικό της Περιφέρειας που μετά από αυτοψία γνωμοδότησε ότι δεν προκύπτει κακή πρακτική διαχείρισης των απορριμμάτων της συγκεκριμένης μονάδας αιμοκάθαρσης.

Κι αυτό γιατί φροντίζει να διαχωρίζει τα απορρίμματα:
Τα μολυσματικά αφού τοποθετηθούν σε κίτρινες σακούλες (χαρακτηριστικό χρώμα για το είδος των απορριμμάτων), οι σύριγγες κλπ σε κίτρινα κουτιά και μαζί με τις κίτρινες σακούλες τοποθετούνται σε ειδικό ψυκτικό θάλαμο από όπου μία φορά τη βδομάδα γίνεται ειδική παραλαβή από εξειδικευμένη εταιρεία (Sterimed ΑΕ) με την οποία η κλινική έχει συνάψει συμφωνητικό συνεργασίας.
Τα δε απορρίμματα οικιακού τύπου (με μαύρες σακούλες) καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων του δήμου, που κατά τον έλεγχο που είχε διενεργηθεί δεν βρέθηκε ίχνος μολυσματικών.
Εκτός τούτου να προσθέσουμε τον πλήρη και εξονυχιστικό έλεγχο στον  οποίο υποβλήθηκε η εταιρεία προκειμένου να της δοθεί η άδεια λειτουργίας καθώς και οι τρεις τουλάχιστον πιστοποιήσεις ISO, ΕΛΟΤ που διαθέτει. Και φυσικά να αναφερθεί και η απαραίτητη κατ' έτος βεβαίωση καλής λειτουργίας που λαμβάνει από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας.

Κλείνοντας θα παρακαλούσα να μην μας καταλαμβάνει, στο βωμό της μαχητικότητάς μας και της διεκδικητικότητα που πρέπει να μας διακατέχει, μια ανεξέλεγκτη και κυρίως ατεκμηρίωτη καταγγελτικότητα, ιδιαίτερα προς συνανθρώπους μας αλλά και προς επιχειρήσεις που θα πρέπει μάλλον να χαιρόμαστε που ζουν στον τόπο μας ή δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας.

* Όσον αφορά τους σπασμένους κάδους:

Μια από τις άπειρες φωτογραφίες σπασμένων κάδων

Υπάρχουν πολλαπλές αναφορές από συνδημότες μας  για σπασμένους κάδους, πως οφείλονται σε ασύμβατη (ίσως) χρήση απορριμματοφόρων της EDIL (εταιρείας που ανέλαβε εργολαβικά τμήμα της αποκομιδής σκουπιδιών στον πρώην δήμο Θερμαϊκού). Αν συμβαίνει αυτό φανταζόμαστε πως θα πρέπει ΑΜΕΣΑ ο εργολάβος να χρεωθεί με τις ζημιές και να υποχρεωθεί να αντικαταστήσει όλους τους σπασμένους - κατεστραμένους κάδους.

** Επειδή δεν μπορούμε να δεχτούμε άκριτα  απόψεις που μπορούν να χαρακτηριστούν κακόβουλες ή και συκοφαντικές   θα συνεχίσουμε να μην αποδεχόμαστε παρόμοια σχόλια στον ακτιβιστή. Ιδιαίτερα αυτά που θίγουν αβασάνιστα υπολήψεις ή επιχειρούν να στοχοποιήσουν επιχειρήσεις, που με κόπο προσπαθούν, εν μέσω κρίσης να επιβιώσουν προσφέροντας στην οικονομία του τόπου και συμβάλλοντας (με όποιο βαθμό) στην καταπολέμηση της ανεργίας στην περιοχή.


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. Καλά τα λες αλλά να τα εφαρμόζεις πάντα και για τον εαυτό σου, όταν γράφεις κρίνοντας πρόσωπα και καταστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.