του ακτιβιστή

Λίγο πριν την τελευταία αλλαγή του καιρού, προλάβαμε να τρυγήσουμε τα μελίσσια φίλου στην Άνω Περαία.
Οι μελισσοκόμοι (ερασιτέχνες και μη) εκτός από την αγάπη τους για τα "κορίτσια" (έτσι αποκαλούν πολλοί απ'αυτούς τα μελισσάκια τους) έχουν και μια έντονη τάση αλληλοβοήθειας. Συνδράμει πολλές φορές ο ένας στις εργασίες των φίλων, ή δασκάλων ή μαθητών.
Ξέχασα να σας πω ότι οι νέοι μελισσοκόμοι όσα βιβλία κι αν διαβάσουν πάντα έχουν ανάγκη τη γνώμη και άποψη των εμπειρότερων "συναδέλφων" τους που πολλάκις τους λένε δασκάλους ή καθηγητές και αυτό περικλείει και το πείραγμα αλλά και την αλήθεια.

Βρεθήκαμε λοιπόν Παρασκευή πρωί με πλήρη εξάρτηση και εξοπλισμό (μάσκες, καπνιστήρι, ξέστρα) στο μελισσοκομείο του φίλου μας του Γιάννη, τρεις φίλοι να τον βοηθήσουμε να τρυγήσει τα μελίσσια του.


Η μέρα ήταν υπέροχη. Ένας λαμπρός ήλιος και ένα ελαφρό αεράκι  ήταν ιδανικές συνθήκες για την εργασία που είχαμε. Ξέχασα να σας πω ότι το μελισσοκομείο του Γιάννη είναι σε έναν πολύ όμορφο τόπο που από εκεί μπορεί να δει κανείς  "πιάτο" όλη την Περαία και να φτάσει το μάτι του μέχρι το μεγάλο Καράμπουρνο.

Ένας άλλος παράγοντας που μας έκανε χαρούμενους ήταν η παρουσία του "δάσκαλου" Κώστα που εκτός ότι  μας κατηύθυνε, προκαλούσε και συζήτηση για διάφορα θέματα μελισσοκομίας (διάταξη πλαισίων, αντικατάσταση κυψελών κλπ) με αποτέλεσμα να εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας.


Ο Γιάννης, παρ'ότι πριν ανοίξουμε τις κυψέλες ήταν υπερβολικά συγκρατημένος αναφορικά με τα προσδοκόμενα αποτελέσματα του τρύγου, εξεπλάγη ευχάριστα όταν είδε τα "κορίτσια" του να του έχουν γεμίσει τα τελάρα με μέλι στις περισσότερες κυψέλες.
Μετά από μερικές ώρες δουλειάς, με τα αστεία και πειράγματα, αλλά και το ενδιάμεσο διάλειμμα για ξεκούραση με καφέ και αναψυκτικά, μετρήσαμε δεκάδες πλαίσια που τρυγήθηκαν και έδωσαν  αρκετό σε κιλά και καλής ποιότητας μέλι.


Παράλληλα όμως ετοιμάστηκαν και οι κυψέλες για το επερχόμενο φθινόπωρο με τις ανθοφορίες και μελιτοφορίες του (κισσός, σουσούρα και πεύκο).

Και του χρόνου Γιάννη !!!  Να είμαστε γεροί !!!








Ο "δάσκαλος" Κώστας πριν τον τρύγο ...

Ο φίλος και βοηθός Γιάννης ετοιμάζεται ...

Περιχαρής ο τρυγητής και ιδιοκτήτης Γιάννης


με το πλαίσιο και το ξέστρο στα χέρια


οι προσδοκίες ... επαληθεύονται

το άνοιγμα της κυψέλης ...

Το διάλειμμα ... του μελισσοκόμου

εν αρχή ην ....το άναμμα του καπνιστηριού



Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.