Οδύνη στην επιστημονική κοινότητα της Κρήτης αλλά και στα κοινωνικά κινήματα στο χώρο της Υγείας, προκαλεί ο άδικος θάνατος του γιατρού Αντώνη Κούτη, ο οποίος έχασε τη ζωή του από πνιγμό, στη θαλάσσια περιοχή Αλυκές των Σισών Ρεθύμνου. Ο Αντώνης Κούτης υπήρξε πρωτοπόρος στη δημιουργία του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου Αλληλεγγύης στο Ηράκλειο.

Ο 61 ετών καθηγητής Γενικής Ιατρικής πνίγηκε όταν τα έντονα κύματα τον παρέσυραν, ρίχνοντάς τον στα βράχια, το μεσημέρι της Πέμπτης. Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι αρχές, οι οποίες έστησαν επιχείρηση για την ανάσυρσή του από τη θάλασσα, ωστόσο είχε ήδη χάσει τη ζωή του. Μία 20χρονη κοπέλα κινδύνεψε κι αυτή στο ίδιο σημείο αλλά σώθηκε την τελευταία στιγμή και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο Κοινωνική Αλληλεγγύης Ηρακλείου αναφέρει:

Mε βαριά θλίψη αποχαιρετούμε τον Αντώνη Κούτη, εμπνευστή και ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο Ηρακλείου), έναν άνθρωπο που οραματιζόταν μια κοινωνία με πρόσβαση όλων στη δημόσια υγεία, τη μόρφωση και την εργασία. Οι σκέψεις και οι προτάσεις του έδωσαν πνοή στη διακήρυξη των αρχών μας για αλληλεγγύη και υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, με θεμελίωση συμπεριφορών που χτίζουν συλλογικότητα.
Θα θυμόμαστε τον Αντώνη για τις αρχές του, τις ηθικές αξίες του, την ανθρωπιά του, την ευαίσθητη ψυχή του και τον τρόπο που είχε να εμπνέει τα οράματά μας, να τα διατυπώνει σε λέξεις και να τα μορφοποιεί σε πράξεις.
Θα καλούμαστε πάντα να απαντήσουμε:
“ Τι κοινωνία θέλουμε να φτιάξουμε; Tι δημόσια υγεία θέλουμε να έχουμε;
Ένα αγοραίο αγαθό ή μια συνθήκη ύπαρξης και κοινωνικό δικαίωμα;”

Τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του 61χρονου καθηγητή, εξέφρασε η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, του οποίου ήταν Επιστημονικός Συνεργάτης του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής. Σε σχετική ανακοίνωση, η Κοσμητεία αναφέρει:

Η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας, στο άκουσμα του τραγικού θανάτου του Επιστημονικού Συνεργάτη του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής, Αντώνιου Κούτη, συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα 21 Σεπτεμβρίου 2017.

Στη συνεδρίαση τα μέλη της Κοσμητείας εξήραν το ήθος του εκλιπόντος, την αφοσίωσή του στο καθήκον και τη διάθεση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Η Κοσμητεία αποφάσισε να εκφράσει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Κοινωνικό έργο

Ο Αντώνης Κούτης είχε πρωτοστατήσει στην ανάδειξη του κοινωνικού ζητήματος της προστασίας του ανασφάλιστου πληθυσμού ενώ τον Φεβρουάριο του 2014 είχε παρουσιάσει στο κοινό του Ηρακλείου επιστημονικά στοιχεία που αποδείκνυαν την απόλυτη ανάγκη αύξησης των δαπανών για την Υγεία ακριβώς στις περιόδους της οικονομικής κρίσης, συμμετέχοντας στην ημερίδα του Κοινωνικού Ιατρείου "Λιτότητα στην Υγεία - Ποιον συμφέρει τελικά»

Ο εκλιπών το τελευταίο διάστημα υπήρξε διευθυντής του δημοτικού Ιατρείου Ηρακλείου ενώ μόλις χθες συμμετείχε με παρουσίαση για τη Δημόσια Υγεία στην σχετική θεματική στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κρήτης.

Γεννήθηκε στο Περιστέρι Αττικής και από το 1987 ζούσε και εργαζόταν στο Ηράκλειο. Ήταν γιατρός Κοινωνικής Ιατρικής, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Δ/ντής Ε.Σ.Υ. στον Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (διορίστηκε το 1989) και στον αντίστοιχο Τομέα του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης (επιστημονικός συνεργάτης από το 1987).

Ο Αντώνης Κούτης ασχολήθηκε και με την ποίηση εκδίδοντας τρεις ποιητικές συλλογές: «Ενδιάμεσος Κόσμος» (εκδόσεις Πατάκης, Μάιος 2001), «Λίθος Αργός» (εκδόσεις Εριφύλη, Δεκέμβριος 2004) και «Απέναντι στην Ομορφιά» (εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2009).

Ο εκλιπών ήταν παντρεμένος με τη γυναικολόγο Βάσω Σπυράντζου με την οποία έχει αποκτήσει δύο κόρες.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.