Πριν καλά καλά φτάσει η ταχύτητα 4G στα κινητά μας, σύντομα, με όρους ετών βεβαίως και όχι μηνών, τα smartphones στην πόλη του Ασκληπιού θα τρέχουν με υπερταχύτητες 5G καθώς τα Τρίκαλα, σύμφωνα με πληροφορίες του thessaliaeconomy.gr, επιλέχτηκαν από την Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την πιλοτική εφαρμογή του νέου υπερ- δικτύου.
Ο Δήμος Τρικκαίων ως πρωτοπόρος στις έξυπνες υποδομές (Smart Trikala) έλκει διαρκώς την καλώς εννοούμενη εύνοια των τεχνολογικών εταιρειών και της πολιτείας.
 Ήδη o OTE έχει τοποθετήσει στον αστικό ιστό και στα περίχωρα 127 νέες καμπίνες (τα γνωστά μας ΚΑΦΑΟ) ολοκληρώνοντας περίπου το 80% της ανανέωσης του βασικού εξοπλισμού για να μπορεί να ανταποκριθεί στις νέα απαιτήσεις.
Μάλιστα η σχετική προγραμματική συμφωνία μεταξύ ΕΕΤΤ και Δήμου Τρικκαίων αναμένεται να υπογραφεί μέχρι τέλους του έτους και να τεθεί στην έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αναμένεται επίσης να ακολουθήσουν ξεχωριστές συμφωνίες με εταιρείες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για την υλοποίηση του όλου project.
Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν το δίκτυο 5G μια πραγματική επανάσταση, μιας και το νέο δίκτυο δεν είναι μια ενοποιημένη τεχνολογία ασύρματης επικοινωνίας. Το πρότυπο που προκρίνεται περιλαμβάνει ένα κράμα διαφορετικών συχνοτήτων, τεχνολογιών και προσεγγίσεων, πολλές από τις οποίες απαιτούν δραστικές αλλαγές στον εξοπλισμό και τα δίκτυα.
Κι αυτό γιατί το 5G είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από όλους τους προκατόχους του. Είναι στην ουσία ένα πληροφοριακό πλέγμα κατασκευασμένο για να αλληλεπιδρά και να συνδέει αυτοκινούμενα οχήματα, εικονική πραγματικότητα, μεταφορικά drones αλλά και όλες τις νέες τρέλες της ανθρωπότητας, κρατώντας συνδεδεμένες δισεκατομμύρια συσκευές στα μήκη και τα πλάτη του κόσμου…
Τα βασικά σημεία του 5G
Με πολλούς τρόπους, το 5G είναι αυτό που θα περιμέναμε: γρηγορότερο μεν από το 4G, αν και δεν υπάρχουν ακόμα πρότυπα για τη λειτουργία του ούτε και στάνταρντ για τις νέες υποδομές, παρά το γεγονός ότι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δοκιμάζουν ήδη τις δικές τους εκδοχές.
Το μόνο σημείο συμφωνίας φαίνεται να είναι τα ακαθόριστα όριά του. Το 5G, λένε, θα είναι ακραία γρήγορο, πολύ σταθερό και ιδιαιτέρως πολύπλευρο. Ακόμα και ταχύτητες 10 Gbps δεν θα είναι τρελό όνειρο, αντικαθιστώντας ακόμα και τα οικιακά δίκτυα Wi-Fi σε πολλές περιπτώσεις και παρέχοντας μεγαλύτερες ταχύτητες και καλύτερη κάλυψη.
Και μιλώντας για ταχύτητες, κάνουνε λόγο ακόμα και για δεκαπλάσια νούμερα σε σχέση με το 4G (LTE), επιτρέποντάς μας να κατεβάζουμε ταινίες σε δευτερόλεπτα και να ζούμε σε περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας χωρίς ουσιαστική καθυστέρηση.
Φυσικά όταν έρθει εκείνη η ώρα ετοιμαστείτε για αγορά νέου κινητού, αυτά που έχουμε σήμερα θα είναι για πέταμα…
Κώστας Τόλης
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.

Back To Top