Μπορεί το πρόβλημα των αδέσποτων να ταλαιπωρεί τα συμπαθή τετράποδα, τους δημότες απανταχού της χώρας καθώς και τις δημοτικές αρχές που αδυνατούν να το αντιμετωπίσουν.
Ιδιαίτερα απασχολεί την τοπική κοινωνία και στον Θερμαϊκό.
Στα social media κατά καιρούς έχουμε παρακολουθήσει διαξιφισμούς μεταξύ φίλων μας που, άλλοι περισσότερο και άλλοι ενδεχόμενα λιγότερο ζωόφιλοι,  θα ήθελαν να διευθετηθεί ένα διογκούμενο τα τελευταία χρόνια  ζήτημα.
Κατά καιρούς μάλιστα έχει συζητηθεί σε συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου το πρόβλημα, με αίτημα και πρόταση από την Συμπολιτεία Θερμαϊκού να διακοπεί η συνεργασία με τον Σύνδεσμο Προστασίας & Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ) καθώς το ποσό των 120.000 € ετησίως κρίνεται υπερβολικό για την περιορισμένη ωφέλεια που προσφέρει.
Τα δύο τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στην περιοχή ένα νέος  φιλοζωικός σύλλογος εθελοντών Θερμαϊκού ο "Σείριος" με σημαντική προσφορά στην περίθαλψη, την προστασία, τη φροντίδα, αλλά και δράσεις σίτισης των αδέσποτων ζώων. Συνεργάζεται με κτηνιάτρους και τις τοπικές αρχές για την δημιουργία προγραμμάτων στείρωσης, περίθαλψης, φιλοξενίας και υιοθεσίας.


Να όμως που πέρα από τις δράσεις του Σείριου, και άλλοι ζωόφιλοι στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τα αδέσποτα σκυλιά δημιούργησαν ένα ιδιότυπο κατάλυμα σε ένα παλιό  ερειπωμένο κτίριο στα τσαΐρια. Μετά από μια υποτυπώδη επιδιόρθωση του χώρου, συγκέντρωσαν εκεί περισσότερα από 50 αδεσποτάκια και τα φροντίζουν ταΐζοντάς τα. Δεν ξέρουμε, αν και αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που προφανώς θα αντιμετωπίζουν στον αγώνα που δίνουν. 
Επισκεφθήκαμε πριν λίγες μέρες τον χώρο έχοντας μια καταγγελία πως "δήθεν" είχε καταληφθεί ο χώρος και λειτουργούσε σαν εκπαιδευτήριο σκύλων. Μάλιστα ο φίλος που μας ενημέρωσε δεν δίστασε να μας "τρομοκρατήσει" πως δεν μπορεί κανείς να πλησιάσει, λόγω του κινδύνου από τα αδέσποτα.
Δεν επαληθεύουμε τους φόβους του ανησυχούντος συμπολίτη μας. Η πραγματικότητα βρίσκεται αλλού.


Γίνανε κάποιες στοιχειώδεις παρεμβάσεις στο κτίριο ώστε να είναι ασφαλισμένα τα ζώα, τοποθετήθηκαν  μεγάλα ντεπόζιτα νερού (γιατί δεν υπάρχει δίκτυο στα τσαΐρια) και από ότι μάθαμε υπάρχουν αρκετές κυρίες που φροντίζουν εθελοντικά για τη σίτιση των περισυλλεγέντων ζώων και στον καθαρισμό του χώρου. Επιχειρήσαμε να μιλήσουμε με κάποια από τις κυρίες αλλά δεν στάθηκε δυνατόν. Δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο. Μάθαμε πως υπηρεσίες του δήμου συνέδραμαν στο εγχείρημα, μάλλον σιωπηλά.


Προφανώς είναι μια παρέμβαση που ίσως να μην είναι σύννομη, αλλά σίγουρα πρόκειται για μια αξιέπαινη δράση ζωόφιλων συμπολιτών μας που ξοδεύουν κόπο και χρήμα και που σίγουρα θα επιθυμούσαν την αρωγή και από άλλους συνδημότες μας που θα έβρισκαν σημαντική την προσπάθειά τους αυτή.


Καταλήγοντας να ευχηθούμε να υπάρξει μια περισσότερο οργανωμένη διευθέτηση του οξυμένου προβλήματος των αδέσποτων και να ενημερώσουμε για μια πολύ καλή δράση του Φιλοζωικού Συλλόγου "Σείριου", όπως την αλιεύσαμε από τη σελίδα του συλλόγου στο facebook:

 3ήμερο ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΕΙΡΩΣΕΩΝ από εθελοντές ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥΣ 
στο ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ 
Περιμένοντας την τελική άδεια γραπτώς του Δήμου Θερμαϊκού για το ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΣΤΕΙΡΩΣΕΩΝ που μπορεί να διενεργηθεί από εθελοντική ομάδα κτηνιάτρων σε ενδιαίτημα της ΕΠΑΝΩΜΗΣ ,προσκαλούμε τους ενδιαφερόμενους πολίτες με αδέσποτα υπό τη φροντίδα τους να δηλώσουν συμμετοχή . 
Μπορούν να γίνουν στειρώσεις αδέσποτων ΑΡΣΕΝΙΚΩΝ ,ΘΗΛΥΚΩΝ σκύλων η γατιών ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ και με την προϋπόθεση ότι θα δηλώσετε ΑΜΕΣΑ το φύλο του ζώου και θα μπορεσετε να μεταφέρετε το ζώο ΑΠΟ και ΠΡΟΣ το μέρος όπου ζει .Επίσης θα πρέπει να αναλάβετε τη χορήγηση αντιβίωσης για 4-5 μέρες.
 Δηλώστε το ενδιαφέρον σας με μηνυμα σας πχ : ΘΗΛΥΚΟ ΣΚΥΛΙ 8 ΜΗΝΩΝ -ΠΕΡΑΙΑ ή ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΓΑΤΙ 1 ΕΤΟΥΣ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑΕΦΟΣΟΝ Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ συναινέσει οι ομαδικές στειρώσεις θα διενεργηθούν επί 3 ημέρες 30,31.10 & 1.11 .Μετά από την γραπτή έγκριση του ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ θα λάβετε μήνυμα με λεπτομέρειες για το πότε ,τι ώρα και που θα πρέπει να βρίσκεται το ζώο προς στείρωση .
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΛΩΣΤΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ ΑΜΕΣΑ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ !!


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.