Σημαντικές αλλαγές φέρνει το νέο Νομοσχέδιο της Ανακύκλωσης, του Υπουργείου Περιβάλλοντος με το οποίο επιχειρείται να ενισχυθεί η ανακύκλωση από τους ίδιους τους πολίτες, αλλά και από τους Δήμους. Μάλιστα το νέο νομοσχέδιο περί ανακύκλωσης προβλέπει «τσουχτερά» πρόστιμα που ξεκινούν από 20 και φτάνουν έως και τα 500 ευρώ σε όποιον δεν ανακυκλώνει και πετάει τα σκουπίδια του οπουδήποτε.

Με το νέο αυτό νομοσχέδιο, οι Δήμοι αναγορεύονται πλέον σε βασικό μοχλό της αναβάθμισης της διαχείρισης των αποβλήτων, αναλαμβάνοντας την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, προς όφελος του περιβάλλοντος.

Επιπλέον, αναβαθμίζεται ο ρόλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, ο οποίος θα μπορεί να επιβάλει και πρόστιμα σε συστήματα ή φορείς που παραβιάζουν τη νομοθεσία. Στόχος του νέου Νομοσχεδίου είναι μέχρι το 2020 να γίνει η ανάκτηση, η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση σε τοπικό επίπεδο σε ποσοστό 50%, ενώ κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό το κομμάτι της διαλογής στην πηγή και η ανάκτηση του βιοαποδομήσιμου υλικού στον κάδο. Είναι χρήσιμο να γνωρίζουν οι δημότες μας πως αλλαγές θα επέλθουν και στην τιμολογιακή πολιτική, καθώς και τα δημοτικά τέλη να συνδεθούν με τις ποσότητες των απορριμμάτων που παράγει ο κάθε δήμος, έτσι ώστε οι πολίτες να διαπιστώνουν την ανταποδοτικότητα του μέτρου μέσω της μείωσης των δημοτικών τελών, ανάλογα με τα ποσοστά ανακύκλωσης που επιτυγχάνονται.

Σε ότι αφορά τέλος τα πρόστιμα σε όσους δήμους «αμελούν» τις υποχρεώσεις τους για εναλλακτική διαχείριση και δεν υποβάλλουν ετήσια έκθεση διαχείρισης δημοτικών αποβλήτων, αυτά θα κυμαίνονται από 1.000 έως 10.000 ευρώ. Να σημειωθεί, πως στο νέο νομοσχέδιο προβλέπονται ακόμη τέλη και οικονομικά μέτρα για τη μείωση της πλαστικής σακούλας, ενώ ενισχύεται περαιτέρω ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε σχέση με τους ελέγχους, αλλά και τις κυρωτικές διατάξεις.

Πόλεμος κατά της πλαστικής σακούλας

Σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, σήμερα η Ελλάδα καταλαμβάνει μια από τις χειρότερες θέσεις σε ποσοστά ανακύκλωσης στην Ευρώπη, καθώς θάβουμε περίπου το 83% των απορριμμάτων και ανακυκλώνουμε μόλις το 17%. Ειδικότερα, για την πλαστική σακούλα, εκτιμάται ότι κάθε κάτοικος χρησιμοποιεί 400 πλαστικές σακούλες κάθε χρόνο, δηλαδή 4,5 δισεκατομμύρια σακούλες ετησίως. Από αυτές οι περισσότερες προέρχονται από τα ψώνια που κάνουμε στα σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, από την 1η Ιανουαρίου του 2018 για κάθε λεπτή πλαστική σακούλα ο καταναλωτής θα πληρώνει 3 λεπτά και από την 1η Ιανουαρίου του 2019 θα πληρώνει 7 λεπτά. Τα χρήματα αυτά θα καταβάλλονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία στη συνέχεια θα χρηματοδοτεί περιβαλλοντικές δράσεις.

Εκστρατείες ενημέρωσης από τους Δήμους

Στα πλαίσια αυτά οι Δήμοι, θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε εκστρατεία ενημέρωσης, από την οποία ο κάθε δημότης μας, θα λάβει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη σταδιακή μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας.

Αλλά το κυριότερο θα πρέπει να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες καθαριότητάς τους και να σταματήσουν το αλαλούμ της διακομιδής κάδων ανακύκλωσης από κοινού με τα συνήθη οικιακά απορρίμματα.
Σχετικά με αυτό το πολλαπλώς καραγγελλόμενο πρόβλημα από πολλούς πολίτες ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης δήλωσε πως αν όντως κάποιοι Δήμοι μαζεύουν τα απορρίμματα συμμεικτα και όχι ξεχωρισμένα, ο πολίτης θα πρέπει να το καταγγείλει στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης αλλά ακόμη και να παρεμβαίνουν αν βλέπουν ότι ο Δήμος δεν κάνει καλά την δουλειά του.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.