Το Κέντρο Ημέρας Προσφύγων «Αλκυόνη» με την παρακάτω επιστολή παρεμβαίνει δημόσια και ζητά την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων για στέγη αδιακρίτως ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ιδιαίτερα τώρα που χειμωνιάζει, έστω και στα κέντρα φιλοξενίας.


Το Κέντρο Ημέρας Προσφύγων «Αλκυόνη» της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης βρίσκεται καθημερινώς δίπλα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και στους πρόσφυγες της πόλης στον αγώνα τους να ζήσουν αξιοπρεπώς, προσπαθώντας να τους υποστηρίξει, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των πρώτων αναγκών τους (σίτιση, ρουχισμό, πρόσβαση σε πλυντήρια και ντους), καθώς και σε αυτό της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Στον έναν χρόνο λειτουργίας του υπήρξε δέκτης πολλών αιτημάτων, μεταξύ αυτών και αιτημάτων στέγασης.
Όσον αφορά στην ικανοποίηση αιτημάτων στέγασης η διαδικασία αποδείχθηκε χρονοβόρα έως και αναποτελεσματική. Από νωρίς την άνοιξη θέσαμε το θέμα της υποδοχής στα κέντρα φιλοξενίας ΟΛΩΝ των αιτούντων διεθνή προστασία, ανεξάρτητα από εθνότητα και χώρα καταγωγής, τόσο σε όλες τις συντονιστικές συναντήσεις της Αστικής Ομάδας Εργασίας για το Προσφυγικό που συντονίζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης από κοινού με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών όσο και στους εκπροσώπους του Υπουργείου Μετανάστευσης. Πριν το καλοκαίρι λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι θα φιλοξενούνται όλοι οι αιτούντες άσυλο στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και ότι πλέον μπορούμε να δεχόμαστε αιτήσεις για στέγαση σε κέντρο φιλοξενίας αρκεί να έχουν κάποιο έγγραφο που να δηλώνει ότι έχουν κάνει αίτηση βούλησης ασύλου. Δυστυχώς από τις περίπου 180 αιτήσεις που στείλαμε από τον Μάιο, ελάχιστες έχουν ικανοποιηθεί, χωρίς ωστόσο να έχουμε λάβει επίσημη ενημέρωση. Το σίγουρο είναι ότι ακολουθείται μια χρονοβόρα διαδικασία μηνών ενώ οι άνθρωποι ζουν στις πλατείες και στους δρόμους ή σε εγκαταλελειμμένα κτίρια εκλιπαρώντας για μια στοιχειώδη στέγη.
Τελικά, μήπως η απουσία απάντησης ισοδυναμεί με άρνηση στο αίτημα για στέγη, μια άρνηση που συμπεριλαμβάνει κι άλλες όπως αυτή της ασφάλειας, της αξιοπρεπούς διαβίωσης; Για ποιον λόγο;  Δεκάδες πρόσφυγες κάθε μήνα ανάμεσά τους ασυνόδευτοι ανήλικοι και οικογένειες με παιδιά καταθέτουν αιτήματα για στέγαση. Κάθε βράδυ χωρίς στέγη ισοδυναμεί με βράδυ ανασφάλειας και κινδύνου. Ο φόβος για τη ζωή που κάνει κάποιον άνθρωπο πρόσφυγα συνεχίζει να υπάρχει ακόμα και στη χώρα υποδοχής μιας και η απουσία στέγης ενισχύει, συν τοις άλλοις, τα κυκλώματα (συμμορίες ληστών, ακροδεξιών και υπόκοσμου) που «τρέφονται» από τις επιδρομές στους απροστάτευτους. Από τη στιγμή που η πολιτεία δεν προσφέρει εναλλακτική λύση, το να προχωρά στην εκκαθάριση των «καταφυγίων» των αστέγων προσφύγων είναι απάνθρωπο.
Ο χειμώνας έρχεται, οι θερμοκρασίες έχουν ήδη πέσει και οι βροχές είναι συχνές. Οφείλουμε ως κοινωνία να προσφέρουμε στοιχειώδη προστασία σε όποιον/α την έχει ανάγκη ανεξάρτητα από καταγωγή, νομική κατάσταση, ή φύλο επιδεικνύοντας αλληλεγγύη και υποστήριξη.
Καλούμε τις οργανώσεις και τους φορείς που συμφωνούν με την έκκλησή μας να ενώσουν τη φωνή τους.
Καλούμε την κυβέρνηση και τους εμπλεκόμενους φορείς να δώσουν άμεσα απάντηση στην ανάγκη στέγασης όσων το ζητούν.

Με τιμή,
Το Κέντρο Ημέρας Προσφύγων «Αλκυόνη» της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.