Ημερίδα για το Θαλάσσιο Μέτωπο Θερμαϊκού διοργανώθηκε την περασμένη Παρασκευή 24/11/2017  στην αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Ως γνωστό η ανάπτυξη του θαλάσσιου μετώπου του Θερμαϊκού κόλπου αποτελεί μια ευκαιρία ανάπτυξης κι αξιοποίησης των τεράστιων δυνατοτήτων που έχει η ευρύτερη Θεσσαλονίκη τόσο η πόλη όσο και οι περιφερειακοί δήμοι της.
Η παράκτια ζώνη από τη Χαλάστρα και το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι αποτελούν προίκα για την κοινωνία και την οικονομία της περιοχής, και μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης και ευημερίας όπως και αφετηρία για  επιχειρηματικούς σχεδιασμούς.

Στην εκδήλωση, που έγινε με πρωτοβουλία της voria.gr, κεντρικοί ομιλητές ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο αρχιτέκτων του έργου της Νέας Παραλίας κ. Πρόδρομος Νικηφορίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Γιουτίκας, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας κ. Πάρις Μπίλλιας και ο senior policy advisor της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Ευάγγελος Αντώναρος.


Στην εκδήλωση παρέμβαση έκανε  ο Δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Μαυρομάτης, στα πλαίσια τοποθετήσεων δημάρχων που οι δήμοι τους έχουν μέτωπο στη θάλασσα,  που σημείωσε πως « η καρδιά της Θεσσαλονίκης χτυπά στη θάλασσα» και υπενθύμισε τα 55 χιλιόμετρα συνεχούς ακτογραμμής του Δήμου Θερμαϊκού. 
Αφού τόνισε πως «μέχρι τώρα δουλεύαμε ο κάθε δήμος χωριστά, είναι πολύ θετικό που τώρα πάει να γίνει κάτι συνολικό», επεσήμανε την άμεση ανάγκη βελτίωσης των υποδομών και  κατέγραψε τα προβλήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν άμεσα.
Σ’ αυτά συμπεριέλαβε την κατάσταση του απαρχαιωμένου οδικού δικτύου  που συνδέει  το δήμο με τη Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα δρόμο του 1950 στον οποίο σκοτώνονται τέσσερις άνθρωποι  και τραυματίζονται πάνω από 250 ετησίως. 
Ζήτησε επίσης την  υδροδότηση με άμεση σύνδεση  με το δίκτυο της  ΕΥΑΘ.
Έκανε ειδική μνεία στους αναξιοποίητους κτιριακούς θησαυρούς, ζητώντας την άμεση αξιοποίηση των παραμελημένων δημόσιων εκτάσεων κι εγκαταστάσεων του ΠΙΚΠΑ και του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας για τους οποίους υπάρχει μια παρατεταμένη σιωπή από πλευράς των αρμόδιων κρατικών φορέων αξιοποίησης.

Τέλος ενημέρωσε για τους υδροβιότοπους του Αγγελοχωρίου που παρότι έχει  κατατεθεί ειδική περιβαλλοντική μελέτη  δεν έχει υπάρξει απάντηση από τους αρμόδιους φορείς.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.