Σε μία ύστατη προσπάθεια οριστικής επίλυσης του προβλήματος της μεταφοράς των μαθητών στο Δήμο Θέρμης, η Αντιδημαρχία Παιδείας – Δια Βίου Μάθησης Πολιτισμού και Νέας Γενιάς με ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων επισημαίνει:
“Δυστυχώς φτάσαμε στο μέσο της σχολικής χρονιάς και το πρόβλημα της δωρεάν και ασφαλούς μεταφοράς των παιδιών μας σε ορισμένα σχολεία του Δήμου Θέρμης παραμένει σε εκκρεμότητα. Παρά τις πολλές και συντονισμένες ενέργειες και πιέσεις της Δημοτικής Αρχής και της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων, προς όλους τους αρμόδιους φορείς, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το υπουργείο Εσωτερικών, το ζήτημα παραμένει άλυτο έως σήμερα”.
Θυμίζουμε ότι για το θέμα είχε γίνει κινητοποίηση από την Ένωση Γονέων τον Οκτώβριο. Παράλληλα, η διοίκηση του Δήμου έκανε παραστάσεις και συναντήσεις με την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης κ.Βούλα Πατουλίδου και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοφάνη Παπά οι οποίοι υποσχέθηκαν πως το πρόβλημα θα λυθεί σύντομα, ωστόσο αυτό παραμένει. 
Στις αρχές Οκτωβρίου ο Δήμαρχος Θέρμης κ.Θεόδωρος Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη κ.Θεοφάνη Παπά και ζήτησε την ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να δοθεί άμεση και οριστική λύση στο ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών του Δήμου μας. Στο πλαίσιο αυτής της σύσκεψης αποφασίστηκε να συγκληθεί άμεσα η αρμόδια Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να αξιοποιήσει το δικαίωμα που της δίνει ο νόμος και να αποφασίσει την κατ’ εξαίρεση δωρεάν μεταφορά των μαθητών, ανεξαρτήτως της προβλεπόμενης χιλιομετρικής απόστασης που προβλέπεται στην ΚΥΑ, καθώς συντρέχουν σοβαροί λόγοι επικινδυνότητας για τους μαθητές. Επιπλέον αποφασίστηκε να ασκηθούν πιέσεις ώστε να ενισχυθούν με επιπλέον οχήματα τα υφιστάμενα δρομολόγια του ΟΑΣΘ τόσο κατά την προσέλευση, όσο και κατά την αναχώρηση των μαθητών όπου απαιτείται. Επίσης, εάν δεν καταστεί εφικτή η αύξηση των δρομολογίων, τότε η αρμόδια Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να προχωρήσει στην επαναφορά της παράτασης των περσινών συμβάσεων. Ωστόσο, παρότι παρήλθαν περισσότεροι από δύο μήνες σχεδόν τίποτε δεν συνέβη από τα ανωτέρω, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Αποστόλου.
gel paidia kalh












Η μόνη εξέλιξη που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα στο όλο ζήτημα είναι να δοθούν κάρτες απεριορίστων διαδρομών σε κάποιους μαθητές προκειμένου να μετακινούνται με τον ΟΑΣΘ. Όμως τα δρομολόγια δεν επαρκούν, ο ΟΑΣΘ δηλώνει αδυναμία να τα ενισχύσει κι έτσι η λύση με τις κάρτες είναι ουσιαστικά άνευ ουσίας».Επιπλέον, στην ανακοίνωσή του, ο κ. Αποστόλου επικρίνει την Περιφέρεια λέγοντας ότι «ενώ μας υποσχέθηκαν ότι κάποια από τα σχολεία θα τα εντάξουν κατ’ εξαίρεση στα επικίνδυνα δρομολόγια και θα μισθώσουν λεωφορεία, δεν έγινε ούτε αυτό». Τέλος, σημειώνει πως για δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις οι οποίες αφορούν περίπου 140 μαθητές η Περιφέρεια δεν έδωσε ούτε καν υπόσχεση ότι θα λύσει το θέμα.
gel vasilikwn 4














Συγκεκριμένα, στο Δήμο Θέρμης προβλήματα υπάρχουν στις ακόλουθες περιπτώσεις;
1. Από το Πλαγιάρι προς το 2ο γυμνάσιο Μίκρας (αφορά περίπου 120 μαθητές). Η χιλιομετρική απόσταση είναι μικρότερη των τριών χιλιομέτρων, ωστόσο δεν υπάρχει γραμμή του ΟΑΣΘ για να εξυπηρετεί τα παιδιά, ενώ η πεζή διαδρομή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τους μαθητές.
2. Από τη Σουρωτή στο ΓΕΛ και στο ΕΠΑΛ Βασιλικών (αφορά περίπου 100 μαθητές). Η απόσταση είναι μικρότερη από την προβλεπόμενη στην ΚΥΑ και η μεταφορά των μαθητών γίνεται με λεωφορεία του ΟΑΣΘ που όμως δεν επαρκούν.
3. Από Ν. Ραιδεστό, Ν. Ρύσιο, Ταγαράδες, Αγ. Παρασκευή και Σουρωτή προς το ΕΠΑΛ Βασιλικών (αφορά περίπου 120 μαθητές). Η απόσταση είναι μικρότερη από την προβλεπόμενη στην ΚΥΑ και η μεταφορά των μαθητών γίνεται με λεωφορεία του ΟΑΣΘ που όμως δεν επαρκούν. Το λεωφορείο, κατά την προσέλευση στο σχολείο, γεμίζει ήδη από Ν. Ρύσιο και Ταγαράδες αδυνατώντας έτσι να εξυπηρετήσει τους μαθητές από Αγ. Παρασκευή και Σουρωτή με αποτέλεσμα αυτοί να μην προσέρχονται εγκαίρως στο σχολείο τους.
4. Από την Αγία Παρασκευή στο ΓΕΛ Βασιλικών (αφορά 46 μαθητές). Εδώ συμβαίνει το παράδοξο να δικαιολογείται η μεταφορά των μαθητών του γυμνασίου, αλλά όχι και αυτών του λυκείου καθώς η ΚΥΑ προβλέπει άλλες χιλιομετρικές αποστάσεις για τους μεγαλύτερους μαθητές.
Τις τέσσερις ανωτέρω περιπτώσεις η Περιφέρεια υποσχέθηκε πως θα τις εντάξει κατ’ εξαίρεση στα επικίνδυνα δρομολόγια ώστε να λυθεί το θέμα. Μάλιστα η σχετική απόφαση ελήφθη από την αρμόδια Επιτροπή της Περιφέρειας, όμως η υλοποίησή της δεν προχώρησε ποτέ.
Αντιθέτως, σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, δεν υπήρξε η παραμικρή ενέργεια για τις άλλες δύο περιπτώσεις. Συγκεκριμένα:
5. Από το Ν. Ρύσιο προς το 2ο ΓΕΛ Μίκρας (αφορά περίπου 70 μαθητές). Η χιλιομετρική απόσταση είναι μικρότερη των πέντε χιλιομέτρων και η μεταφορά των μαθητών γίνεται με δρομολόγια της γραμμής του ΟΑΣΘ. Ωστόσο, αφενός τα αστικά λεωφορεία δεν επαρκούν, αφετέρου η επιστροφή των μαθητών είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη, καθώς αναγκάζονται να κατέβουν στη στάση «Νεράιδα», πάνω στον δρόμο Θεσσαλονίκης – Ν. Μηχανιώνας και να διασχίσουν την κεντρική οδό, διπλής κατεύθυνσης, πλάτους 30 μέτρων και στη συνέχεια να διανύσουν άλλο περίπου ενάμιση χιλιόμετρο για να φτάσουν στο Ν. Ρύσιο.
6. Από την Καρδία στο 1ο ΓΕΛ Μίκρας (αφορά 72 μαθητές). Η απόσταση είναι μικρότερη από την προβλεπόμενη στην ΚΥΑ και η μεταφορά των μαθητών γίνεται με λεωφορεία του ΟΑΣΘ που όμως δεν επαρκούν.
Μέσω της ανακοίνωση τέλος, απευθύνετε έκκληση για μία ακόμη φορά στην Πολιτεία και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για άμεση λύση του προβλήματος.
“Δεν νοείται να μιλούν για ”δίκαιη ανάπτυξη”, την ώρα που αφήνουν τους μαθητές μας να διεκδικούν και να απαιτούν τα αυτονόητα, για ένα σχολείο που μορφώνει και όχι που εξοντώνει. Διεκδικούμε ένα σχολείο που δεν διαχωρίζει τα παιδιά μας, ένα σχολείο που θα βάζει τις βάσεις για ανθρώπους δημιουργικούς. Αγωνιζόμαστε και παλεύουμε για ένα σχολείο δημόσιο και δωρεάν για όλα τα παιδιά. Απαιτούμε να λυθεί άμεσα η μετακίνηση των μαθητών στο Δήμο Θέρμης.
Εξασφαλίστε εδώ και τώρα την απρόσκοπτη, ασφαλή και δωρεάν μετακίνηση των μαθητών μας από και προς το σχολείο τους χωρίς καμία επιβάρυνση των γονιών τους” καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.