“Η ΕΕ να αποκτήσει αυτόνομη εξωτερική πολιτική, αν θέλει να αποτελέσει το αντίβαρο στην καταστροφική εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ”


Στον θετικό ρόλο της συμφωνίας του 2015 και την  άρση των κυρώσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα που έβγαλαν το Ιράν από την απομόνωση που του είχε επιβάλει η Δύση, αναφέρθηκε χθες σε ομιλία της η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου συζητήθηκε η “Πυρηνική συμφωνία με το Ιράν”
 “Εννέα φορές  έχει πιστοποιήσει ο Διεθνής Οργανισμός Πυρηνικής Ενέργειας την τήρηση όλων των δεσμεύσεων που προβλέπονταν από το Ιράν” επισήμανε η κυρία Σακοράφα, αλλά όπως είπε “ την άρτια αυτή υλοποίηση της συμφωνίας, περιφρονεί επιδεικτικά ο πρόεδρος Τραμπ και με την απόφαση του βάζει ένα ακόμη φιτίλι στη Μέση Ανατολή και τον υπόλοιπο κόσμο”. Η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής απευθυνόμενη στην κυρία Φεντερίκα Μογκερίνι αλλά και στους ευρωβουλευτές, δήλωσε ότι “ο πρόεδρος των ΗΠΑ φαντάζει, πλέον ως  συνεχής απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια και ειρήνη” και ότι για εκείνη  είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη οφείλει να αποκτήσει αυτόνομη εξωτερική πολιτική, αν θέλει να αποτελέσει το αντίβαρο στην καταστροφική εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Ολόκληρη η ομιλία της κας Σακοράφα εδώ:
“Η συμφωνία του 2015 και η άρση των κυρώσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα, έβγαλαν το Ιράν από την απομόνωση που του είχε επιβάλει η Δύση.  Το Ιράν οφείλει να αξιοποιήσει εποικοδομητικά αυτή την ευκαιρία, συνεισφέροντας με το ρόλο του στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, η συμμετοχή του στην επίλυση των διαφόρων συγκρούσεων και πολιτικών κρίσεων, ιδιαίτερα στην Μέση Ανατολή, είναι απαραίτητη και κρίνεται συνεχώς. Στα δύο χρόνια από την εφαρμογή του Κοινού Συνεκτικού Σχεδίου Δράσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Διεθνής Οργανισμός Πυρηνικής Ενέργειας έχει πιστοποιήσει εννέα φορές την τήρηση όλων των δεσμεύσεων που προβλέπονταν.  Αυτήν ακριβώς την άρτια υλοποίηση της Συμφωνίας, περιφρονεί επιδεικτικά ο πρόεδρος Τραμπ και με την απόφαση του βάζει ένα ακόμη φιτίλι στη Μέση Ανατολή και τον υπόλοιπο κόσμο.
Κύριοι συνάδελφοι,
Η ιστορία δείχνει ότι οι ΗΠΑ δεν διστάζουν να θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια μιας ολόκληρης περιοχής, αρκεί να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ φαντάζει, πλέον, συνεχής απειλή για τη παγκόσμια ασφάλεια και ειρήνη.
Κυρία Μογκερίνι,
Η Ε.Ε. έχει χρέος να συνεχίσει να υποστηρίζει τη συμφωνία σε όλα τα επίπεδα και με κάθε δυνατό μέσο. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη οφείλει να αποκτήσει αυτόνομη εξωτερική πολιτική, αν θέλει να αποτελέσει το αντίβαρο στην καταστροφική εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξη αλλά εύχομαι, γιατί είναι θέμα παγκόσμιας ειρήνης, να με διαψεύσετε.      
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.