Το Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενημερώνει τους κατόχους χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων και οικόσιτων χοίρων, υπεύθυνων σφαγείων, εμπόρων, κυνηγών, για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων, που ενδημεί στην Ευρώπη και εξαπλώνεται σε πληθυσμούς άγριων χοίρων. Πρόκειται για ιογενές, αιμορραγικό, εμπύρετο σύνδρομο των άγριων και κατοικίδιων χοίρων όλων των ηλικιών, που χαρακτηρίζεται από υψηλή θνησιμότητα και νοσηρότητα. Το νόσημα αυτό, παρόλο που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, είναι υποχρεωτικής δήλωσης. Ο κίνδυνος εισόδου στη χώρα μας ελλοχεύει, λόγω των αγριόχοιρων που μετακινούνται διασυνοριακά, που μπορεί να είναι μολυσμένοι και να μεταδώσουν το νόσημα, αλλά και λόγω της σίτισης των χοίρων με υπολείμματα τροφίμων, ζωτικών υποπροϊόντων και ζωοτροφών που περιέχουν τον ιό.

Αυστηρή πρέπει να είναι η τήρηση των μέτρων βιοπροφύλαξης στις εκτροφικές μονάδες, όπως:

* Έλεγχος μετακινήσεων ζώων στις εκμεταλλεύσεις, ύπαρξη κατάλληλης περίφραξης, ύπαρξη χώρου απομόνωσης για νεοεισαχθέντα ζώα.

* Κατάλληλη ένδυση του προσωπικού και των επισκεπτών.

* Τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής από το προσωπικό και περιορισμός επισκεπτών.

* Καθαρισμός και απολύμανση της εκτροφής και των οχημάτων.

Ειδικά μέτρα για τους κυνηγούς:

* Να μεριμνούν για την προσεκτική διαχείριση των θηραμάτων, ώστε να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος μετάδοσης του ιού (αποφυγή απόρριψης σπλάχνων και τεμαχίων κρέατος, δέρματος) στο περιβάλλον και τη μη χορήγηση εντοσθίων ή ωμών κρεάτων ως ζωοτροφή σε οικόσιτα ζώα οποιουδήποτε είδους.

* Να αποφεύγεται η άμεση επαφή εκτρεφόμενων ή οικόσιτων ζώων (χοίροι, σκύλοι, γάτες) με το θήραμα.

Είναι επίσης σκόπιμο, ομάδες που δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο, στα ορεινά μονοπάτια και τα δάση, όπως κυνηγετικοί σύλλογοι, δασικές υπηρεσίες, ορειβατικοί σύλλογοι, όμιλοι πεζοπορίας κ.λ.π. να ενημερώνουν άμεσα τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές σε ανεύρεση αριθμού νεκρών αγριόχοιρων και χοίρων πέραν του φυσιολογικού, καθώς και ζώων με κλινικά συμπτώματα και αλλαγή στη συμπεριφορά τους.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.