Και ενώ η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων ζητούσε εναγωνίως μόνιμη στέγαση του Θεατρικού Μουσείου σε κάποιο από τα κτήρια του Υπουργείου Πολιτισμού με την παράλληλη παραχώρηση όλων όσων από το πολύτιμο υλικό της ανήκουν, η απάντηση της Υπουργού και η "λύση" του προβλήματος είναι η αποθήκευση και φύλαξη των βιβλίων, χειρογράφων δακτυλόγραφων έργων, επιστημονικών και καλλιτεχνικών περιοδικών, αποκομμάτων τύπου σε χώρο της ΕΡΤ.
Παραθέτουμε την επιστολή - ανακοίνωση του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικού Μουσείου, που ιδρύθηκε το 1938 και φέρεται να έκλεισε ΟΡΙΣΤΙΚΑ (όπως μας πληροφορεί η σελίδα του) του μοναδικού φορέα  διαφύλαξης της ιστορίας του ελληνικού θεάτρου:
Μετά από 7 χρόνια που η Βιβλιοθήκη του Θεατρικού Μουσείου έμενε κλειστή σε ιδιόκτητο κτήριο στην Καραμανλάκη διογκώνοντας το χρέος του Μουσείου και οδηγώντας σε απελπισία τον ιδιοκτήτη του κτηρίου, η υπουργός Πολιτισμού αποφάσισε να δώσει τέλος στην περιπέτεια αυτή. Με την άδεια του ΔΣ του ΚΜΕΕΘ – Θεατρικού Μουσείου αποφασίστηκε η αποθήκευση και φύλαξη των βιβλίων, χειρογράφων δακτυλόγραφων έργων, επιστημονικών και καλλιτεχνικών περιοδικών, αποκομμάτων τύπου σε χώρο της ΕΡΤ.
Και βέβαια ο ιδιοκτήτης του κτηρίου δίκιο είχε, όμως όλος αυτός ο θησαυρός που από το 1976 έως το 2010 παρείχε στην καλλιτεχνική και πανεπιστημιακή κοινότητα πλήθος πληροφοριών, αρχείων και ανεκτίμητων πηγών δεν θα μπορούσε κυρία Κονιόρδου να έχει καλύτερη τύχη; Αποθήκευση; Η θεατρική κοινότητα στερείται όλου αυτού του θησαυρού και εσείς αποφασίσατε να τον αποθηκεύσετε; Μέχρι πότε; Έμεινε κλειστή για 7 χρόνια ευτυχώς σε καλή κατάσταση και τώρα αποφασίσατε για να ελευθερώσετε τον χώρο να την πακετάρετε; Ό,τι δηλαδή σώθηκε τόσα χρόνια θα κινδυνεύει να καταστραφεί μέσα στα κουτιά; Και τι θα γίνει; Θα μείνει ξεχασμένη στον χώρο της ΕΡΤ; Για πόσα χρόνια; Ενώ οι θεατρολόγοι και οι καλλιτέχνες αναζητούν από δω και από κει υλικό αρχεία και πηγές, η μοναδική ειδικευμένη βιβλιοθήκη για το Θέατρο θα «φυλάσσεται» χωρίς να μπορεί να έχει πρόσβαση κανείς σε αυτήν; Και για το Μουσείο που γέμισε πάλι ψύλλους τι θα κάνετε θα το αποθηκεύσετε και αυτό για να το σώσετε; Φαίνεται ότι ο πολιτισμός ως «Βαριά Βιομηχανία της χώρας», έκφραση που αναμασά όλος ο πολιτικός κόσμος ανεξαρτήτου ιδεολογίας και πολιτικής κατεύθυνσης, φαλίρισε, έπεσε έξω.
Κυρία υπουργέ, αν εσείς ως άνθρωπος του θεάτρου, του Πολιτισμού και της αριστεράς δεν μπορέσατε να βρείτε μια βιώσιμη λύση, δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα πια ως θεατρική κοινότητα. Σκοτώσατε και την τελευταία ελπίδα μας. Κατανοώντας το τεράστιο γραφειοκρατικό και το μεγάλο νομικό κομφούζιο που επικρατεί στην υπόθεση Θεατρικό Μουσείο, νοιώθει κανείς ότι ζει στην «εξουσία του κανενός» όπου χίλιοι άνθρωποι, φορείς και θεσμοί εμπλέκονται για να μην είναι κανείς βασικός υπεύθυνος, να μην δίνεται λύση και εν τέλει, φορείς όπως το Θεατρικό Μουσείο που το έφτιαξε η αγάπη ενός ανθρώπου για την τέχνη του θεάτρου, να διαλύονται πάλι από θεατρανθρώπους που αγαπούν, ζουν, υπηρετούν και σέβονται το θέατρο. Αυτό είναι πραγματική τραγωδία!! Είμαστε πολίτες σε ανοχύρωτες και ευάλωτες καταστάσεις πτώχευσης οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής.
Κυρία Υπουργέ γνωρίζοντας τους θησαυρούς που περιέχει η Θεατρική Βιβλιοθήκη σας εκλιπαρούμε δώστε λύση: Ανοίξτε το Θεατρικό Μουσείο και τη Βιβλιοθήκη του. Μην πακετάρετε την Ιστορία του Ελληνικού Θεάτρου!! 
Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο


* Το Θεατρικό Μουσείο ιδρύθηκε από την Εταιρεία Θεατρικών Συγγραφέων το 1938. Το 1983 η ΕΕΘΣ παραχώρησε με χρησιδάνειο αρχειακό της  υλικό στο οποίο περιλαμβάνονται θεατρικά κοστούμια ιστορικών παραστάσεων, χειρόγραφα,, μακέτες σκηνικών,  πίνακες, φωτογραφίες, προγράμματα, αφίσες, μικροέπιπλα και βιβλία στο Κέντρο Μελέτης και Ερευνας Ελληνικού Θεάτρου, ένα σωματείο με καταστατικό σκοπό «την συνέχιση του Θεατρικού Μουσείου της ΕΕΘΣ».

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.