"Οι χωρικοί δεν ήξεραν ούτε να γράφουν, ούτε να διαβάζουν, 
αλλά γνώριζαν απ' έξω τους μεγάλους ποιητές 
[τους περιφερόμενους ποιητές που μετέδιδαν 
στην Ανατολία τη λαική προφορική παράδοση. Σ.σ.]. 
Αν κάποιος δεν ήξερε τα ποιήματα του ενός ή του άλλου ποιητή, 
τον θεωρούσαν ηλίθιο. 
'Οσο για τις γυναίκες, έπρεπε να γνωρίζουν 
τα παραδοσιακά μοιρολόγια 
εξ' ίσου καλά με τη μαγειρική" ...
"Στον Γιασάρ, με την αγάπη μου, Μίκης (1988)". Βλ. unionsverlag.com. 

"Εκείνος ο χειμώνας ήταν από τους πιο παγερούς στην Ισταμπούλ. Δεν είχα καθόλου χρήματα για ν' αγόρασω ξύλα για τη σόμπα. Τυλιγμένος μέσα σε μια κουβέρτα, έγραφα με την παλιά μου γραφομηχανή από την οποία έλειπαν αρκετά γράμματα." Ο Γιασάρ Κεμάλ περιγράφει τις συνθήκες στις οποίες έγραψε τον "Τσακιτζή".

Παρασημοφορημένος από τον γάλλο πρόεδρο François Mitterrand μαζί με τον αμερικανο-εβραίο συγγραφέα Elie Wiesel, τον ολλανδό σκηνοθέτη Joris Ivens και τον ιταλό σκηνοθέτη Federico Fellini. Βλ. unionsverlag.com. 

Θαμώνας των δικαστηρίων. Ο Γιασάρ Κεμάλ παραπέμθηκε συνολικά 20 φορές σε δίκη για τις απόψεις του. "Η φυλακή είναι το σχολείο των τούρκων συγγραφέων". Βλ. unionsverlag.com. 
"Για να γράψεις, πρέπει αρχικά να επιστρέψεις πίσω στο χωριό σου" 
(Γιασάρ Κεμάλ). 



πηγή
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.