από το Zero Hedge,7-3-2018

[Το κατωτέρω κείμενο είναι μετάφραση απόδοσης συνεντεύξεως του Ρώσου Προέδρου Πούτιν από το αμερικανικό πρακτορείο Ασοσιέτετ και όχι από ρωσική πηγή. Αυτό εξηγεί την υποδηλούμενη με εισαγωγικά αποστασιοποίηση και ίσως και την επιλογή του μεταφραστικού λεξιλογίου. Η συνέντευξη δόθηκε στην ρωσική τηλεόραση αλλά έκδηλα προοριζόταν και για την διεθνή ενημέρωση, αφού έρχεται να συμπληρώσει και διευκρινίσει τα αντίστοιχα αποσπάσματα της ομιλίας του Ρώσου προέδρου την 1η Μαρτίου, η οποία χαρακτηρίζεται από έγκυρους διεθνείς σχολιαστές ως κρίσιμος σταθμός των διεθνών εξελίξεων]

Παρουσίαση: Μιχαήλ Στυλιανού

Σε μια κίνηση που θα προκαλέσει νέα σχόλια για συνέργεια, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διατύπωσε την Τετάρτη νέα εγκώμια για τον Πρόεδρο Τραμπ, προσθέτοντας όμως ότι είναι πικρά απογοητευμένος από το αμερικανικό πολιτικό σύστημα, το οποίο επιδίδεται στο να τρώγει τις σάρκες του.

Σε συνέντευξή του με την ρωσική τηλεόραση, ο Πούτιν υπήρξε γενναιόδωρος σε εγκώμια για τον Τραμπ, περιγράφοντάς τον σαν μάστορα της επικοινωνίας. «Δεν είμαι καθόλου απογοητευμένος», είπε ο Πούτιν, κατά το Ασοσιέτετ Πρες, όταν ρωτήθηκε για τον Αμερικανό Πρόεδρο. «Επιπλέον, σε προσωπικό επίπεδο, εμένα μου έκανε πολύ καλή εντύπωση.»

Ο Πούτιν εγκωμίασε επίσης τον Τραμπ ως έναν «ισορροπημένον» άνθρωπο, ο οποίος πηγαίνει κατευθείαν στην ουσία των διαφόρων ζητημάτων και ακούει τον συνομιλητή του. « Με αυτόν είναι δυνατό να διαπραγματευτείς, να αναζητήσεις συμβιβασμούς», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Οι δυο ηγέτες συναντήθηκαν πέρυσι στα περιθώρια δύο διασκέψεων κορυφής.

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι πέρασε κάποιο χρόνο μιλώντας με την Μελάνια Τραμπ, όταν κάθισε δίπλα της στο επίσημο δείπνο της διάσκεψης κορυφής των G-20 στο Αμβούργο, τον Ιούλιο. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι έλεγε σε αυτήν και στην σύζυγο του Ιταλού πρωθυπουργού «για την Καμτσάτκα και την Σιβηρία, για ψάρεμα… για αρκούδες στην Καμτσάτκα και για ψάρεμα στην ΄Απω Ανατολή»

«Είπα κάποιες υπερβολές», είπε με χαμόγελο ο Ρώσος ηγέτης που αγαπά την δράση. «Όταν μιλάς για ψάρεμα, δεν μπορείς να αποφύγεις τις υπερβολές.»

Ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο, αστειευόμενο, εάν προσπάθησε να στρατολογήσει τις δύο γυναίκες. Ο βετεράνος της σοβιετικής μυστικής υπηρεσίας απάντησε: « Όχι, σταμάτησα από καιρό σε αυτή την επίδοση.» Και πρόσθεσε με χαμόγελο: « Αλλά μου άρεσε να το κάνω, ήταν η δουλειά μου για πολλά χρόνια.»

* * * *

Ο Πούτιν κατόπιν άλλαξε θέμα και μίλησε για την απόγνωσή του με το αμερικανικό πολιτικό σύστημα, λέγοντας «απέδειξε την ανικανότητά του και κατατρώγει τις σάρκες του»

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο να συναλλαγείς με αυτό το σύστημα, επειδή δεν είναι προβλέψιμο» , είπε ο Πούτιν.

Οι ρωσικές ελπίδες για μια ύφεση και καλύτερες σχέσεις με την Ουάσιγκτον διαψεύσθηκαν από τις συνεχιζόμενες ανακρίσεις στο Κογκρέσο και από την FBI, επί των ισχυρισμών περί ρωσικής συνέργειας στην εκλογική εκστρατεία του Τραμπ. Μιλώντας για τις οξείες εντάσεις στις σχέσεις Δύσης-Ρωσίας, ο Πούτιν δήλωσε πως αυτές είναι προϊόν των προσπαθειών της Δύσης να περιορίσει και να εξασθενίσει την Ρωσία.

« Είμαστε μια μεγάλη δύναμη και σε κανέναν δεν αρέσει ο συναγωνισμός», είπε.

Στρέφοντας την προσοχή του σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, ο Πούτιν είπε ότι τον καταθορύβησε ο ρόλος των ΗΠΑ στην ανατροπή του φιλικού προς την Ρωσία προέδρου της Ουκρανίας, τον Φεβρουάριο του 2014 εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων.

Ο Πούτιν κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει από την Ρωσία την βοήθειά της για να πεισθεί ο τότε πρόεδρος Γιανούκοβιτς να μην χρησιμοποιήσει βία εναντίον των διαδηλωτών. Και στην συνέχεια «αγενέστατα και ωμά εξαπάτησαν την Ρωσία», υποκινώντας αυτό που χαρακτήρισε ως «πραξικόπημα». (Εισαγωγικά και διατύπωση του αμερικανικού πρακτορείου.) Η Ρωσία αντέδρασε προωθώντας ένα δημοψήφισμα στην χερσόνησο της Κριμαίας, το αποτέλεσμα του οποίου ήταν μια συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της ένταξης στην Ρωσία.

«Λίγοι περίμεναν πως θα αντιδρούσαμε τόσο γρήγορα και με τέτοιαν αποφασιστικότητα, για να μην πως τόσο τολμηρά,» είπε ο Πούτιν.

Χαρακτήρισε της Δυτικές κυρώσεις και την εξέγερση στην ανατολικήν Ουκρανία σαν μέρος των «αθέμιτων και άδικων» προσπαθειών περιορισμού της Ρωσίας, προσθέτοντας: «Μακροπρόθεσμα θα νικήσουμε.» Και πρόσθεσε: «Αυτοί που μας σερβίρουν δηλητήριο τελικά θα το καταπιούν και θα δηλητηριαστούν οι ίδιοι.»

Απαντώντας σε ερώτημα για την αυξανόμενη διεθνή επιρροή της Ρωσίας, ο Πούτιν απάντησε: «Εάν παίζουμε δυνατά με αδύνατα χαρτιά, αυτό σημαίνει ότι οι άλλοι είναι απλά κακοί παίκτες, δεν είναι τόσο δυνατοί όσο φαινόταν, πρέπει κάτι να τους λείπει.»

* * *

Τελικά ο Πούτιν, που την περασμένη εβδομάδα είχε παρουσιάσει μιαν εκτεταμένη σειρά νέων ρωσικών πυρηνικών όπλων, εξέφρασε την ελπίδα ότι πυρηνικά όπλα ποτέ δεν θα χρησιμοποιηθούν –αλλά προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο εάν υποστεί πυρηνική επίθεση.

Και επεξήγησε: «Η απόφαση για την χρήση πυρηνικών όπλων μπορεί να ληφθεί μόνο εάν το σύστημά μας έγκαιρης προειδοποίησης όχι μόνο επισημάνει την εκτόξευση του πυραύλου, αλλά προκαθορίσει την πορεία πτήσης του και την ώρα που τα βλήματα θα φθάσουν στην ρωσική επικράτεια, Εάν κάποιος πάρει την απόφαση να καταστρέψει την Ρωσία, τότε έχουμε το νόμιμο δικαίωμα να απαντήσουμε»

Και δυσοίωνα κατέληξε: «Ναι, θα σημαίνει μια παγκόσμια καταστροφή για την ανθρωπότητα, για όλον τον κόσμο. Αλλά ως πολίτης της Ρωσίας και κεφαλή του ρωσικού κράτους θα αναρωτιόμουν: Γιατί να υπάρχει ένας τέτοιος κόσμος, εάν δεν υπάρχει η Ρωσία;»
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.