Τρεις μήνες λειτουργίας έκλεισε το Κοινωνικό Φαρμακείο του δήμου Θέρμης, που στεγάζεται στο δημοτικό κατάστημα της Ν. Ραιδεστού. Σε αυτό το διάστημα έχει αναπτύξει συνεργασίες με πολυάριθμους φορείς, ενώ οι ωφελούμενοι του ανέρχονται σε εξήντα τρία άτομα. Πέρα από αυτά, τα στελέχη του έχουν συμμετάσχει ενεργά σε προσπάθειες και καμπάνιες που αφορούν την κοινωνία του δήμου Θέρμης όπως οι εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων σε συνεργασία με το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η πρόσφατη έκτακτη αιμοδοσία και η διάθεση ρούχων σε πρόσφυγες.

Το Κοινωνικό Φαρμακείο παρέχει δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα τα οποία εξασφαλίζει μέσω συνεργασιών με φαρμακοβιομηχανίες, τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους, φορείς, επιχειρήσεις και πολίτες.

Σε εξήντα τρία άτομα ανέρχονται οι ωφελούμενοι του Κοινωνικού Φαρμακείου στους τρεις πρώτους μήνες λειτουργίας του. Οι ωφελούμενοι του προγράμματος ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από φτώχεια ή στερούνται από ασφαλιστική κάλυψη, με βάσει κριτηρίων και σχετικών αποδεικτικών στοιχείων. Δυνητικοί δικαιούχοι των υπηρεσιών της δομής είναι άτομα που διαμένουν στο Δήμο Θέρμης, Έλληνες ή ξένοι που βρίσκονται νόμιμα στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένων και των αιτούντων διεθνούς ασύλου ή προστασίας.

Η φαρμακοποιός Κατερίνα Γκαϊτατζή και ο κοινωνικός λειτουργός Δημήτρης Λέβας στο πλαίσιο της αναζήτησης χορηγιών ή δωρεών για την εξασφάλιση των απαραίτητων φαρμάκων έχει ήδη, αναπτύξει συνεργασία με δώδεκα φαρμακεία από τα οποία λαμβάνει φάρμακα. Για τη διάδοση της πληροφόρησης σχετικά με την ίδρυση του, το Κοινωνικό Φαρμακείο συνεργάζεται με πολλούς τοπικούς φορείς όπως σύλλογοι, ενορίες, σχολεία.

Για τη συλλογή φαρμάκων έχουν τοποθετηθεί ειδικά κουτιά με την αφίσα του Κοινωνικού Φαρμακείου στο δημαρχείο και το Πολιτιστικό Κέντρο αλλά και σε όλα τα κοινοτικά καταστήματα.

Επιπλέον, το Κοινωνικό Φαρμακείο δημιούργησε ένα ευρύ δίκτυο συνεργασιών και δικτύωσης με το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θέρμης, τον σύλλογο Γέροντας Παΐσιος Τριλόφου, τα πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου και της Μ.Κ.Ο. PRAKSIS, τα Κοινωνικά Ιατρεία των μητροπόλεων Θεσσαλονίκης και Σταυρούπολης καθώς και με όλα τα Κοινωνικά Φαρμακεία των Δήμων της περιοχής της Θεσσαλονίκης ( ενδεικτικά αναφέρονται των Δήμων: Καλαμαριάς, Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Νεάπολης-Συκεών, Πολίχνης κ.ά.).

Επιπλέον, η Δομή συνεργάζεται με το Κοινωνικό Φαρμακείο του Κέντρου Υγείας Θέρμης δίνοντας τους φάρμακα κόκκινης γραμμής που συγκεντρώνει και δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει βάσει κανονισμού, και με το Κέντρο Πρόνοιας Άγιος Παντελεήμονας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρέχοντας τους τα κοντολήξιμα φάρμακα διότι οι γιατροί του Κέντρου μπορούν να παρέχουν φάρμακα στους ασθενείς τους αφού έχουν λήξει μέχρι και 6 μήνες.

Τέλος, το Κοινωνικό Φαρμακείο συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου στο άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Δένδρου με πάγκο συλλογής φαρμάκων και συνδιοργάνωσε με το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θέρμης θεατρική παράσταση στο Πολιτιστικό Κέντρο ζητώντας από τους θεατές να φέρουν τρόφιμα ή φάρμακα αντί την χρηματική καταβολή κάποιου εισιτηρίου.

Το Κοινωνικό Φαρμακείο ιδρύθηκε στο πλαίσιο του Ε.Π. “Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020” με στόχο την ανάπτυξη κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο, μέσα από την εφαρμογή προγραμμάτων και δράσεων για την προώθηση της κοινωνικής συνοχής, την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Για υποβολή αιτήσεων και για κάθε διευκρίνηση / πρόσθετη πληροφορία, τα στελέχη του Κοινωνικού Φαρμακείου Δήμου Θέρμης- Δημήτρης Λέββας, Κοινωνικός Λειτουργός (συντονιστής) & Κατερίνα Γκαϊτατζή, Φαρμακοποιός- είναι στη διάθεση των δημοτών, από Δευτέρα έως και Παρασκευή, 8:00 – 16:00.
Τηλ. 2313 300739

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.