Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, αν δεν υπήρχε ο Πέτρος που πήγαινε παντού θα είχαμε παραμείνει «βλάχοι»! Μας «ξεβλάχεψε» κανονικά ο μπαγάσας! Μας έμαθε την ζωή-ουάου πριν καν ανακαλυφτεί το wow και καταστεί λήμμα στα λεξικά! Μα τι γράφω, μόνον αυτό; Ο άνθρωπος λημματοποίησε τις κρυφές επιθυμίες, τα κρυφά ένστικτα και τις απόκρυφες φαντασιώσεις αυτών που κυριάρχησαν στο ελληνικό στερέωμα μια ολόκληρη γενιά. Υπήρξε το alter ego του κάθε μαλάκα. Το alter ego της πραγματικής πολιτικής και του πραγματικού εξευρωπαϊσμού στην Ελλάδα. Του δήθεν, ασυνάρτητου, νεοπλουτίστικου, πόρνο, κίτρινου και άξεστου εξευρωπαϊσμού, που υποδύεται το καλλιεργημένο, το ψαγμένο, το βαθιά φιλοσοφημένο, το κομψό, το άνετο, το ποιοτικό, το σνομπ και παράλληλα το ανεπιτήδευτο και αγαπησιάρικο. Το φαινόμενο Πέτρος προσέφερε στην ελληνική «βλαχιά» το νόημα της μικροαστικής ζωής της, την εποχή της καταναλωτικής ευμάρειας. Έναν υπέροχο κόσμο, που αποενοχοποιούσε τα παλιά συμπλέγματα για να κατασκευάσει καινούργια-καταναλωτικά στη θέση τους.

Ο Πέτρος απομυθοποίησε τα παλαιά στερεότυπα για να κτίσει τον σύγχρονο νεοελληνικό μύθο, τον μικροαστικό μας μύθο. Αυτό, δηλαδή, που ξεφούσκωσε παράλληλα με το σκάσιμο της φούσκας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η πολιτισμική, υφολογική φούσκα συνδέεται ασφαλώς αρμονικά με την οικονομική φούσκα. Αυτά τα δυο πάνε μαζί, καθώς «η ζωή είναι μικρή για να είναι θλιβερή»! Ο Πέτρος - κάποιοι λένε - πτώχευσε, επειδή η οικονομία της Ελλάδας πτώχευσε. Κάποιοι άλλοι, ωστόσο, πιστεύουν πως στο συγκεκριμένο lifestyle του Πέτρου βρίσκεται η αιτία της οικονομικής κατάρρευσης. Εγώ πιστεύω πως ακόμη και αν δεν υπήρχε ο Πέτρος, κάποιος θα έπρεπε να τον εφεύρει, για να προσφέρει πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση - ένα εθνικό-κοινωνικό αφήγημα - που θα υποστήριζε το μοντέλο ανάπτυξης που επέλεξαν οι πολιτικές ηγεσίες ήδη από τα μέσα του 1980, και κυρίως εκείνες του ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα που το «ξεβλάχεμα» ενός μεγάλου κοινωνικού χώρου κατέληξε στο «ξεβράκωμά» του, έρχονται οι «ξεβράκωτοι» να «ξεβλαχέψουν» την τουρκική εξωτερική πολιτική και τον ίδιο τον άξεστο μπαστουνόβλαχο Ερντογάν! Δεν ξέρω αν παρακολουθείς αναγνώστη μου τις ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα ή/και του Νίκου Κοτζιά. Απλώς υπέροχοι! Σαν άλλοι Κωστόπουλοι αγωνίζονται για να «ξεβλαχέψουν» την εξωτερική και ενίοτε εσωτερική πολιτική της Τουρκίας, οι οποίες διακρίνονται από έλλειψη καλού γούστου, κοσμοπολίτικου αέρα, μπλαζέ ύφους, ψυχραιμίας, ευρωπαϊκού πνεύματος, δημοκρατικότητας, αρχοντιάς και σεβασμού προς τον γείτονα, την ΕΕ και το διεθνές δίκαιο. Πώς να το πεις; Είναι ντεμοντέ ο «Έρντι» και οι γύρω του, «βλάχοι» του κερατά! Εκτός του ότι διατυπώνουν αυθαίρετες έως παλαβές αξιώσεις εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, μας περιπαίζουν, μας απειλούν και λένε διαρκώς ψέματα για να αντικρούσουν τις αλήθειες, που μόνον μια κυβέρνηση σαν αυτή του Αλέξη Τσίπρα θα μπορούσε με περίσσεια παρρησίας να διατρανώσει! Μας «έκλεψαν» και τον Πούτιν μας, οι άρπαγες!

Δεν έχουν ευρωπαϊκό στιλ οι Τούρκοι, πώς να το κάνουμε! Δεν έχουν έναν Αλέξη, έναν Κοτζιά, έναν …Πέτρο και έτσι έφτασαν χθες οι θλιβεροί να ασχολούνται ξανά με τα Ίμια, τα οποία αποκαλούν με το «βλάχικο» όνομα Καρντάκ, ενώ τα θεωρούν πλέον και επίσημα εθνικό τους χώρο. Και να σκεφτείς τους είχε προειδοποιήσει ο Αλέξης: «Δεν παραχωρούμε ούτε σπιθαμή γης… Δεν παζαρεύουμε ούτε σπιθαμή γης»! Και αυτοί οι «καράβλαχοι» του πάνε κόντρα, αγνοώντας επιδεικτικά το «Savoir Vivre» της ΕΕ!

Δεν πάει έτσι με αυτούς, είναι επείγουσα ανάγκη να μάθουν το «Savoir Vivre» της ΕΕ, για να ανήκουν στο ΝΑΤΟ και να ελπίζουν πως κάποτε θα μπορούσαν ίσως και αυτοί να ενταχθούν στην πολιτισμένη Ένωση με το προηγμένο lifestyle. Αυτό ασφαλώς απαιτεί θυσίες. Ο ίδιος ο σημερινός δάσκαλος του ευρωπαϊκού «Savoir Vivre», Αλέξης Τσίπρας, για να φτάσει να κάνει σήμερα μαθήματα συμπεριφοράς στην τουρκική ηγεσία, δεν αναγκάστηκε να θυσιάσει τον «βλάχο» που τον κυβερνούσε μέχρι να υπογράψει το Τρίτο και μετά το Τέταρτο μνημόνιο; Το «ξεβλάχεμα» του Αλέξη δεν ήταν μια επώδυνη διαδικασία για τον ίδιο και τον ελληνικό λαό; Ήταν, ασφαλώς. Άρα, ιδού ο δύσκολος, αλλά ταυτόχρονα όμορφος δρόμος για τον Ερντογάν, αν πράγματι θέλει να θεωρείται πολιτισμένος, σύγχρονος και μοντέρνος άνθρωπος και πολιτικός. Πρέπει να θυσιάσει και αυτός τον «βλάχο-ανατολίτη» που τον κυβερνά και να ασπαστεί το lifestyle του Πέτρου, το οποίο αγωνίζεται να υιοθετήσει πλήρως πλέον και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε συνεργασία με τον Νίκο Κοτζιά, σε όλες τις διαστάσεις των διεθνών μας (δημόσιων) σχέσεων και της εξωτερικής μας πολιτικής.

Και αν δεν «ξεβλαχέψει» ο Ερντογάν μέχρι τις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου και προχωρήσει σε στρατιωτικές κινήσεις εναντίον της Ελλάδας; Τότε θα είναι «σαν να πυροβολεί τα πόδια του», όπως σωστά για άλλη μια φορά επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός! Θα τον καταγγείλουμε σε όλα τα διεθνή φόρα σαν «βλάχο» στις διεθνείς πολιτικές με μπρουτάλ και ασφαλώς μπανάλ συμπεριφορά, που δεν συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο «Savoir Vivre»! Ε, όχι και να κάνουμε πόλεμο με έναν τέτοιο τύπο! Ποτέ οι κουλ δεν πλακώνονται με τους μπρουτάλ! Ποτέ ο κόσμος του σύγχρονου lifestyle δεν καταδέχεται να «πλακωθεί» με τα μπανάλ «βλαχαδερά»! Θα παραμείνουμε ψύχραιμοι! Υπάρχουν διεθνή όργανα και διεθνή δικαστήρια για να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ των κουλ και των μπρουτάλ και για να προσαρμοστούν οι δεύτεροι στο «Savoir Vivre» του πολιτισμένου κόσμου, ο οποίος ως γνωστό δεν διεξάγει πολέμους, εκτός εάν πρόκειται για ανθρωπιστικούς λόγους!

Ασφαλώς στην περίπτωση αυτή προκύπτει ένα κρίσιμο ερώτημα: Γιατί τόση φασαρία και αναφορές σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και κόντρα επιχειρήσεις, πολεμοχαρείς δηλώσεις και αντιδηλώσεις, σημαίες, «μίνι ναυμαχίες», αναχαιτήσεις και «τροχιοδεικτικά»; Γιατί τόσος Καμμένος στην υπόθεση; Και ακόμη γιατί να ξοδεύεις κοντά στο 3% του σημερινού σου συρρικνωμένου ΑΕΠ για τον στρατό; Αυτό δεν είναι κουλ, ή μήπως είναι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο lifestyle-Κωστόπουλου;

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.