Πολύ συχνά χρειάζεται ένα μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα για να μεταφυτευτεί κάποια νέα ιδέα από την Ευρώπη ή την Αμερική στην Ελλάδα. Άλλες ευδοκιμούν και υιοθετούνται αμέσως και άλλες μπορεί να αποριφθούν από το συλλογικό συνειδητό μας.

Plogging, κάτι τελείως διαφορετικό από το blogging

Το plogging είναι ένας φιλικός προς το περιβάλλον συνδυασμός τζόκινγκ και περισυλλογής σκουπιδιών.
Το plogging είναι μια νέα έκφραση που χτίστηκε από το τζόκινγκ και η σουηδική φράση 'plocka upp,' που σημαίνει pick up.
Καθώς ερχομός της άνοιξης αποκαλύπτει τα απορριπτόμενα απόβλητα του χειμώνα, πολλοί λάτρεις της γυμναστικής προσπαθούν να διαδώσουν τη λέξη σχετικά με το plogging, μιας φιλικής προς το περιβάλλον mashup άσκησης που συνδυάζει την ενδορφινική βιασύνη του τζόγκινγκ με τα περιβαλλοντικά οφέλη της συλλογής απορριμμάτων.
Το plogging είναι ένα portmanteau του τζόγκινγκ και η σουηδική φράση "plocka upp", που σημαίνει pick up, και η υπόθεση είναι τόσο απλή όσο υποδηλώνει το όνομά της. Αντί να διώχνουν τα σκουπίδια που βρίσκονται σκορπισμένα  κατά μήκος της διαδρομής τους, οι εθελοντές ευαισθητοποιημένοι δρομείς, το συλλέγουν για να τα απομακρύνουν σωστά. Μάλιστα μερικοί που αισθάνονται ιδιαίτερα εφευρετικοί  προσπαθούν να προσθέσουν μερικές ασκήσεις ανάμεσα στην περισυλλογή  των σκουπιδιών, καθώς γεμίζουν τις τσάντες τους.


Στη Σουηδία (χώρα που έδωσε την ονομασία στη Σουηδική γυμναστική) που οι ploggers της ανταγωνίζονται με αυτούς του Καναδά,  Καναδά,  επιδεικνύουν τα επιτεύγματά τους   στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.
Η Melanie Knight από το Βανκούβερ έχει αναλάβει μια 30ήμερη δέσμευση για τη συλλογή απορριμμάτων για 10 λεπτά κάθε μέρα, την οποία έχει ποστάρει στο Instagram με το hashtag # 10minutetidy.


Η Melanie Knight μεταφέρει μια τσάντα πάντα όπυ συλλέγει τα σκουπίδια που βλέπει  ενώ τρέχει, εφαρμόζοντας το νέο τρόπο άσκησης που προήλθε από τη Σουηδία και λέγεται plogging.
Η Knight, 33 ετών, δήλωσε ότι το ανακάλυψε στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, και ως θαλάσσιος βιολόγος και  δρομέας, η έννοια ταίριαξε άμεσα στις περιβαλλοντικές και αθλητικές ευαισθησίες της. "Φαινόταν σαν ο τέλειος συνδυασμός, πρόσθεσα κάτι σε αυτό που κάνω ήδη σε καθημερινή βάση", δήλωσε ο Knight.

Τί λέτε κάνουμε την αρχή στον Θερμαϊκό ;;

Ήδη χαιρόμαστε για την πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί από ευαισθητοποιημένα άτομα που είναι συνδημότες μας και έχουν δημιουργήσει τη σελίδα με ανάλογο προσανατολισμό και στόχευση την καθαριότητα των παραλιών μας. Η σελίδα λέγεται Αφήνω την παραλία πιο καθαρή απ' ότι τη βρήκα

Όπως πολύ εύστοχα αναφέρεται σε ποστάρισμα της σελίδας "δεν είναι ελληνικό "προνόμιο" τα σκουπίδια στην παραλία, απλά στο εξωτερικό όποιος μπορεί μαζεύει, ενώ εδώ οι περισσότεροι περιμένουν κάποιον άλλον να τα μαζέψει λέγοντας το κλασσικό: "μα δεν τα πέταξα εγώ!!"

Ας κάνουμε φέτος τη διαφορά, Let's start !!!
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.