Επιστημονική – Πολιτιστική Εσπερίδα για την Ιστορία και τα Μνημεία της Επανομής.

Μία γιορτή θεσμός στην περιοχή της Επανομής, τα Αργύρια, ανοίγουν τις πόρτες τους και φέτος, υποδέχοντας για 31η φορά τους επισκέπτες, με ένα πλήθος εκδηλώσεων, πολιτιστικού και θρησκευτικού χαρακτήρα και ποικίλες ψυχαγωγικές συνοδευτικές δράσεις.

Τα Αργύρια 2018 ξεκινούν την Κυριακή 6 Μαΐου, με μία σπουδαία διοργάνωση του Δήμου Θερμαϊκού και του ΔΗΠΠΑΚΥΘ, μία Επιστημονική – Πολιτιστική Εσπερίδα για την Ιστορία και τα Μνημεία της Επανομής, η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς. Την επιστημονική επιμέλειά της έχει αναλάβει ο δρ. Θεοχάρης Ν. Παζαράς, ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ., ενώ συμμετέχει και ο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η Χορωδία Ιεροψαλτών του οποίου και με Χοράρχη τον κ. Ν. Τσεπίση, δίνει το σύνθημα της έναρξης των εκδηλώσεων.

Χώρος διεξαγωγής της Εσπερίδας έχει ορισθεί το Δημοτικό Θέατρο της Επανομής, που τις ώρες μεταξύ 18.00 και 21.00, έχει επιφορτισθεί του ευχάριστου καθήκοντος, να φιλοξενήσει στο χώρο του τους συμμετέχοντες, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το παρελθόν της «μάνας» Επανομής. Μιας περιοχής, που διόλου τυχαία, ανακηρύχθηκε και επίσημα «Ιστορική έδρα» του Δήμου, το 2016 από τη σημερινή Διοίκηση Θερμαϊκού.

Στόχος της εκδήλωσης, να τιμηθεί η Επανομή, η «Γιγωνίς Άκρα» του Ομήρου, ένας τόπος, η ιστορία του οποίου χάνεται στο βάθος του χρόνου, αποκαλύπτοντας ωστόσο μέχρι τους σύγχρονους χρόνους, ένα πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα, λόγω της συνεχόμενης κατοίκησής του. Σε αυτό ακριβώς το απόθεμα και σε όλη την πορεία της προικισμένης τούτης γης, επικεντρώνονται οι έγκριτοι επιστήμονες, που ευγενώς προθυμοποιήθηκαν να μεταγγίσουν τη γνώση τους στο κοινό.

Εκτός από τον κ. Θεοχάρη Παζαρά, Ομότιμος Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., προσκεκλημένοι ομιλητές είναι και οι :
Δρ. Βασίλειος Κατσαρός, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ.,
η Δρ. Μαρία Παππά, Τμηματάρχης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης,
η κα. Μαρία Αποστόλου, Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης,
ο Δρ. Ιωακείμ Παπάγγελος, Αρχαιολόγος,
ο κ. Νικόλαος Παπαοικονόμου, Απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και
ο Δρ. Νικόλαος Παζαράς, Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης

«Η Εσπερίδα που διοργανώνεται στις 6 Μαΐου, από το Δήμο Θερμαϊκού, στην Επανομή και στα πλαίσια των εκδηλώσεων ΑΡΓΥΡΙΑ 2018, προς τιμήν του τοπικού νεομάρτυρα Αργυρίου, έχει στόχο να αναδείξει την ιστορική φυσιογνωμία και τα μνημεία της Επανομής και της περιοχής της, όπου διαπιστώνονται εγκαταστάσεις ανθρώπων, ήδη από τη νεολιθική εποχή.

Στην επιστημονική αυτή εκδήλωση, δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους της Επανομής, και όχι μόνο, να παρακολουθήσουν τις ανακοινώσεις, που θα παρουσιάσουν διακεκριμένοι αρχαιολόγοι και ιστορικοί, οι οποίοι θα περιγράψουν τις διάφορες φάσεις της ιστορικής εξέλιξης του τόπου, αρχίζοντας από τα προϊστορικά χρόνια και προχωρώντας στην αρχαϊκή και κλασική εποχή, στους
παλαιοχριστιανικούς και βυζαντινούς χρόνους και φθάνοντας στα νεότερα χρόνια, οπότε θα γίνει αναφορά στους Επανομίτες αγωνιστές, που συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821, ενώ παρέχονται στοιχεία για τη δομή του οικισμού και την αρχιτεκτονική των παραδοσιακών σπιτιών της Επανομής», δήλωσε ο επιστημονικός επιμελητής της Εσπερίδας, κ. Θεοχάρης Παζαράς, ομ. καθηγητής του Α.Π.Θ.

Ενώ, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, παραλληλίζοντας τη γνώση με μούστο, επεσήμανε ότι «θα γίνει καλό κρασί – ίσως όχι εφάμιλλο με τα κρασιά της Επανομής – και θα μπορούμε με αυτή τη γνώση, μέσα από τα γιοφύρια του παρελθόντος, να κοιτάζουμε μπροστά, ίσια και αισιόδοξα για κάθε στιγμή του σήμερα και του αύριο, που ξημερώνει».

Η διοργάνωση της Εσπερίδας πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας διανομής αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε., ΕΔΑΘΕΣΣ
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.