Στο πλαίσιο της έκθεσης «Nikola Tesla – ο άνθρωπος που εφηύρε το μέλλον», το Μουσείο Nikola Tesla του Βελιγραδίου και το ΝΟΗΣΙΣ διοργανώνουν την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018, στις 18.30, στο Αμφιθέατρο του ΝΟΗΣΙΣ μία εκδήλωση αφιερωμένη στο μεγάλο Σέρβο επιστήμονα.

Θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω διαλέξεις:

- «Ο Nikola Tesla και το πρόβλημα της ανακατεύθυνσης της ανθρώπινης ενέργειας», Δρ. Branimir Jovanovic.


      Στις αρχές του 20ου αιώνα η διεθνής αναγνώριση των εφευρέσεων του Tesla τον ώθησαν να ασχοληθεί με ζητήματα που απασχολούσαν την ανθρωπότητα σε παγκόσμια κλίμακα. Μετά από την ανακάλυψη των συχνοτήτων συντονισμού της Γης το 1899,την οποία χρησιμοποίησε ως βάση στην έρευνα του για την ασύρματη μετάδοση της ενέργειας, ο Nikola Tesla αντιλήφθηκε την επανάσταση που μπορούσαν να επιφέρουν παρόμοιες εφευρέσεις σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής.

Το 1900 δημοσίευσε τη μελέτη «Το πρόβλημα της αυξανόμενης κατανάλωσης ενέργειας» στις ΗΠΑ, όπου παρουσίασε μερικά από τα προβλήματα που θα αντιμετώπιζε η ανθρωπότητα στο κοντινό μέλλον και πρότεινε συγκεκριμένες λύσεις.

Μετά την άρνηση χρηματοδότησης της έρευνας του από Αμερικανούς επενδυτές, καθώς οι προτάσεις του ήταν πολύ φιλόδοξες και αμφίβολης επιτυχίας, ο Tesla πήρε μια πιο κριτική στάση ως προς τις τάσεις της παγκόσμιας ανάπτυξης στον σύγχρονο κόσμο και προέβλεψε τις συνέπειες που αυτές θα επέφεραν.

Στις δεκαετίες του 1920 και 1930, έκανε λόγο για την ανάγκη να διατηρηθούν τα παγκόσμια αποθέματα ενέργειας, να αναζητηθούν νέες, ανανεώσιμες και εναλλακτικές πηγές ενέργειας, να μετριασθεί η ανάπτυξη, να ελαττωθεί ο καταναλωτισμός και να υπερισχύσουν έννοιες όπως ανθρώπινες αξίες, μόρφωση κλπ.

Η κοσμοθεωρία του Tesla εκφράζει τις σκέψεις και τις απόψεις που άφησε σε πολυάριθμα γράμματα, συνεντεύξεις, άρθρα και διαλέξεις – τα περισσότερα στην τελευταία περίοδο της ζωής του – και περιλαμβάνει πολύτιμες ιδέες για τη μοίρα του ανθρώπου στο σύγχρονο κόσμο, τα προβλήματα και τις λύσεις τους, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τις σημερινές μας δράσεις.


- «Nikola Tesla. Θεμελιώνοντας την ηλεκτροτεχνολογία και αναζητώντας τη γνώση πέρα από τα όρια», Γρηγόρης Παπαγιάννης, Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών του Α.Π.Θ.

- «Nikola Tesla. Φυσικός, Μηχανικός ή Εφευρέτης; », Χάρης Σαραφίδης, Αναπλ. Καθηγητής Τμήματος Φυσικής Α.Π.Θ.

- «Ο πνευματικός χαρακτήρας του Nikola Tesla – Η ιστορική διάσταση και το σύγχρονο πλαίσιο», Δρ. Oliver Subotic.

Η πνευματικότητα του Nikola Tesla είναι μια ελάχιστα γνωστή, ωστόσο ιδιαίτερα σημαντική, περιοχή έρευνας για την κατανόηση της κοσμοθεωρίας του οράματος αυτής της ιδιοφυΐας που επινόησε εκατοντάδες εφευρέσεις, με κορυφαία το εναλλασσόμενο ηλεκτρικό ρεύμα, η πρώτη παρουσίαση του οποίου έγινε στους Καταρράκτες του Νιαγάρα στις 6 Νοεμβρίου 1896.

«Η ειρήνη μπορεί να επέλθει μόνο ως φυσικό επακόλουθο της παγκόσμιας διαφώτισης και σύγκλισης των ανθρώπινων φυλών. Βρισκόμαστε ακόμα μακριά από αυτή την ευτυχή έκβαση» – Nikola Tesla.


Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση σε Σέρβικα και Ελληνικά.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η περιοδική έκθεση «Νίκολα Τέσλα – Ο άνθρωπος που εφηύρε το μέλλον» θα είναι ανοιχτή για το κοινό.
Είσοδος ελεύθερη.



Βιογραφικό Σημείωμα του Δρ. Branimir Jovanovic
Ο Δρ. Branimir Jovanovic γεννήθηκε το 1955 στη Σερβία. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου και έκανε μεταπτυχιακό στην ιστορία και φιλοσοφία της επιστήμης στη Σχολή Φιλοσοφίας του Ζάγκρεμπ και διδακτορικό στη μηχανολογία στο Βελιγράδι με θέμα «Η συνεισφορά του Tesla στη μεθοδολογία της έρευνας στη μηχανολογία».
Από το 1981 μέχρι το 2001 διερεύνησε την κληρονομιά του Tesla, η οποία αποτελείται από περισσότερα από 150.000 αυθεντικά έγγραφα, τα τελευταία 4 χρόνια από τη θέση του Διευθυντή του Μουσείου Nikola Tesla.
Από το 2000 ασχολείται με τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη διάδοση της πράσινης ενέργειας στη Σερβία. Κατά την περίοδο 2009-2011 δίδαξε στη Σχολή Εφαρμοσμένης Οικολογίας στο Βελιγράδι. Το 2006 ίδρυσε τη ΜΚΟ “Κέντρο Tesla”, με στόχο την προώθηση της κοσμοθεωρίας του Tesla και την ιδέα της αληθινής βιωσιμότητας.
Έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα, με σημαντικότερο το άρθρο του “Nikola Tesla – πνεύμα, έργο, όραμα”, το οποίο δημοσιεύτηκε το 2001. Από τον Οκτώβριο 2014 κατέχει και πάλι τη θέση του Διευθυντή στο Μουσείο Nikola Tesla.
Βιογραφικό σημείωμα του Δρ. Subotic
Ο ιερέας Oliver Subotic γεννήθηκε το 1977 στο Nova Varos της Σερβίας. Σπούδασε πληροφορική (2004) και Ορθόδοξη Θεολογία (2005) στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου ενώ απέκτησε διδακτορικό στην κοινωνιολογία (2011). Τα τελευταία δέκα χρόνια είναι αρχισυντάκτης της “Pravoslavni misionar”, της επίσημης ιεραποστολικής εφημερίδας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας (SOC).
Μετά την ίδρυση του ιεραποστολικού τμήματος της SOC έγινε Αναπληρωτής Επίσκοπος, επικεφαλής για την οργάνωση του συγκεκριμένου τμήματος. Υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής του κέντρου για την έρευνα και εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών της SOC (2008-2015). Συμμετείχε ως σύμβουλος στην ενίσχυση της ποιότητας της θρησκευτικής εκπαίδευσης των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Βελιγραδίου (2008-2014).
Τα τελευταία 18 χρόνια έχει δημοσιεύσει δέκα βιβλία σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ της ορθόδοξης θεολογίας και της πληροφορικής , της παγκοσμιοποίησης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ζει στο Βελιγράδι, έχει δύο παιδιά και λειτουργεί ως ορθόδοξος ιερέας στο Zarkovo.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.