Σε ένα κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Επανομής εξελίχθηκε την Τρίτη 8 Μαΐου, ένα νοσταλγικό μουσικοθεατρικό δρώμενο, που ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους στην παράδοση της Επανομής, μέσα από τα ήθη και τα έθιμα του ιστορικά μακραίωνου αυτού τόπου.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων εορτασμού των φετινών «Αργυρίων», προς τιμή του Νεομάρτυρα, Πολιούχου και Προστάτη της Επανομής, Αγίου Αργυρίου και στην οποία ρόλο ξεναγού ανέλαβε το ΚΑΠΗ της Επανομής, αποτέλεσε μία στοχευμένη προσπάθεια «να ξυπνήσουν οι μνήμες και να παραδοθεί η σκυτάλη από τους γηραιότερους στους νεότερους», όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε η κα. Ελένη Χαλιάπα, Πρόεδρος του ΚΑΠΗ της Επανομής.

Στη σκηνή του θεάτρου, συνοδευμένες από πολύ χορό και άφθονο τραγούδι, πρωταγωνίστησαν οι παραδόσεις της περιοχής της Επανομής, που χάρη και στον προσωπικό κόπο,στην αγάπη και το μεράκι μιας μερίδας δημοτών, διαφυλάχθηκαν στο πέρασμα των χρόνων, με στόχο να κληροδοτηθούν στις επόμενες γενεές.


Τους ανθρώπους αυτούς μάλιστα, τον Αστέριο Μαγγλάρη, τον Ευάγγελο Νάνο και τον Αθανάσιο Σακκά, βράβευσε ο Δήμος Θερμαϊκού, αποδίδοντάς τους τιμητικές πλακέτες για την πολύτιμη συμβολή τους στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Επανομής.

Η βραδιά κύλησε εύθυμα και νοσταλγικά, γνωρίζοντας στους νέους και υπενθυμίζοντας στους μεγαλύτερους στοιχεία λαογραφικά, που έχουν χρωματίσει και αφήσει το δικό τους στίγμα στην περιοχή αυτή. Χαρακτηριστική αναπαράσταση πουπραγματοποιήθηκε ήταν αυτή του εθίμου του «πρωτόψωμου», δηλαδή του πρώτου ψωμιού του γάμου, ένα γαμήλιο έθιμο της Επανομής, που τραγουδάται και χορεύεται μέχρι και σήμερα στους θρησκευτικούς γάμους χωρίς παραλλαγή.

Το «πρωτόψωμο» ετοιμάζεται την Παρασκευή προ του γάμου, όπως και όλο το ψωμί για τους καλεσμένους, τόσο στο σπίτιτου γαμπρού, όσο και της νύφης. Το ίδιο βράδυ πρέπει να μείνειέξω και συγκεκριμένα στη σκεπή του σπιτιού.Το απόγευμα του Σαββάτου οι καλεσμένοιέρχονται, το τραγουδάνε και το χορεύουν,   αφού πρώτα οι γυναίκες τοτοποθετούνστην κόκκινη φούτα (υφαντή κεντημένη ποδιά)και το δένουν πολλές φορές με κόκκινη κάνουρα (κόκκινηκλωστή), στην οποία έχουν δέσει την βέρα.Όταν όλα είναι έτοιμα ξεκινάει τοτραγούδι , κατά τη διάρκεια του οποίου όλοικρατάνε φύλλα ελιάς, που ρίχνουν πάνω στο πρωτόψωμο, ως σύμβολο ειρήνης, αγάπης καιγονιμότητας. Η συνέχεια έπεται με τη νύφη να αρνείται να βγει από το σπίτι, με τη μουσική και το χορό να αποτελούν το μοναδικό τρόπο να αλλάξει γνώμη και να τελεσθεί τελικά το μυστήριο.

Τη μοναδική αυτή εκδήλωση, που έχαιρε μεγάλης απήχησης από τον κόσμο, επικρότησε ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, αποδίδοντας τα εύσημα και τις θερμές του ευχαριστίες για τη συλλογική προσπάθεια προς όλα τα μέλη του ΚΑΠΗ Επανομής, τους τρεις βραβευθέντες, τη χορωδία, τους ψάλτες και το χορευτικό που πλαισίωσαν την παράσταση, τους εθελοντές και το τοπικό συμβούλιο της Επανομή, προσθέτοντας : «Η λαογραφική μας παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά μας είναι όλα αυτά τα στοιχεία, που σκιαγραφούν την ιστορία και τη φυσιογνωμία του τόπου μας, που ενώνουν το χθες με το σήμερα και που, με τη μορφή περίτεχνου μωσαϊκού, υποδεικνύουν τις ρίζες μας και συνθέτουν τις ιδιαιτερότητές μας. Η διάσωσή της είναι η διάσωση της μνήμης, είναι η επιβίωση της ταυτότητάς μας και το πολυτιμότερο δώρο προς τη νέα γενιά».

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.