του Αrkady Savitsky, Strategic Culture, 3-5-2018

H Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε ότι παρέδωσε συστήματα αντιαρματικών πυραύλων  FGM-148 Javelin στο Κίεβο και ότι ο ουκρανικός στρατός άρχισε στις 2 Μαΐου την εκπαίδευσή του στη χρήση του νέου όπλου.
Το πρόγραμμα βοήθειας που εγκρίθηκε τον Μάιο αναφέρεται σε 210 πυραύλους και 37 εκτοξευτές. Από το 2014 (ανατροπή και αλλαγή καθεστώτος), οι ΗΠΑ διέθεσαν άνω των 850 εκατομμυρίων για την ενίσχυση της ουκρανικής ασφάλειας. Παρά το γεγονός ο αμερικανικός προϋπολογισμός στρατιωτικών δαπανών για το 2018 προβλέπει 350 εκατομμύρια γι’ αυτόν τον σκοπό, αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ουκρανία παραλαμβάνει φονικά όπλα από την Ουάσιγκτον. Θα ακολουθήσουν φορτία με τυφέκια M107A1.
Η παράδοση συνέπεσε με τον τερματισμό, στις 30 Απριλίου, στην υπό απόσπαση περιοχή Ντονμπάς στην Ανατολικήν Ουκρανία, της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» , την οποία θα διαδεχθεί η «επιχείρηση ενοποιημένων δυνάμεων». Ο τακτικός στρατός, οι δυνάμεις ασφαλείας (SBU), η αστυνομία, η εθνοφυλακή και η φρουρά των συνόρων θα ενωθούν υπό ενιαία διοίκηση. Μέχρι της ψήφισης του νέου νόμου περί «επανένωσης» του Ντονμπάς στα τέλη Φεβρουαρίου αρμόδια στον τομέα ήταν η SBU. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ιδέα να καλέσουν κυανόκρανους του ΟΗΕ, που θα καταλάβουν θέσεις στην γραμμή που επιθυμεί το Κίεβο.
Aπό τώρα οι συνομιλίες  μεταξύ των Βόλκερ και Σουρκώφ θα κρίνονται διαφορετικά, αφού η Ουάσιγκτον δεν είναι πια διαιτητής, αλλά μάλλον συνεργός που εξωθεί στην σύγκρουση. Με τέτοια απροκάλυπτη αμερικανική υποστήριξη, το Κίεβο θα διπλασιάσει την προσπάθεια για μιαν στρατιωτική λύση. Η διαφθορά οργιάζει στην Ουκρανία. Δεν θα προκαλέσει εντύπωση εάν τα όπλα περάσουν σε λάθος χέρια και στραφούν εναντίον Αμερικανών στρατιωτικών, κάπου εκτός της Ευρώπης.
Οι παραδόσεις όπλων ακολουθούνται πάντοτε από την αποστολή στρατιωτικών εκπαιδευτών, που θα παράσχουν τοπικήν εκπαίδευση στην χρήση τους. Και αυτοί βαθμιαία εμπλέκονται σε μιαν ένοπλη σύρραξη που καμιάν σχέση δεν έχει με την αμερικανική εθνική  ασφάλεια. Σε  τελευταία ανάλυση η Ουκρανία είναι ένα πρόβλημα της Ευρώπης. Αλλά το αμερικανικό ναυτικό είναι ήδη παρόν στο Οσάκωφ. Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία τόσο κοντά στα ρωσικά σύνορα δεν μπορεί να περνά απαρατήρητη από την Μόσχα. Η Ουάσιγκτον θα είναι υπεύθυνη για τις συνέπειες. Η Ρωσία δεν έχει αναπτύξει ένοπλη δύναμη κατά μήκος των αμερικανικών συνόρων, ούτε έστειλε όπλα σε κανέναν από τους γείτονες των ΗΠΑ.
Οι αντιαρματικοί πύραυλοι στάλθηκαν σε μια χώρα που πρόσφατα καταγγέλθηκε για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πολλές διεθνείς οργανώσεις έχουν σημάνει συναγερμό για την κατάχρηση της εξουσίας στην Ουκρανία, η οποία μόλις έγινε δέκτης αμερικανικής στρατιωτικής ενίσχυσης. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πολύ αρέσκονται να κάνουν σε άλλους κηρύγματα περί ελευθερίας, δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτά είναι τα λόγια τους. Οι παραδόσεις φονικών όπλων σε μια από τις πιο διεφθαρμένες χώρες είναι οι πράξεις τους. Οι πύραυλοι που στάλθηκαν στην Ουκρανία θα ενισχύσουν την εξουσία των ολιγαρχών, που συσσωρεύουν περιουσίες χάρις στις στενές σχέσεις τους με το κατεστημένο. Η σύγκρουση στο Ντονμπάς χρησιμοποιείται για να αποστρέφει την προσοχή της κοινής γνώμης  από τα εσωτερικά προβλήματα που οξύνονται.
Κάθε κίνηση έχει συνέπειες. Η Ρωσία μπορεί εύκολα να εφοδιάσει τις αυτοκήρυκτες Δημοκρατίες του Ντονμπάς με το αντιαρματικό σύστημα Kornet , που είναι στρατιωτικά ανώτερο του Javelin. Το ρωσικό όπλο απέδειξε την αποτελεσματικότητα του στο πεδίο της μάχης, ακόμη και εναντίον των πιο εξελιγμένων τανκς, όπως το Ισραηλινό Merkava IV. Η Μόσχα μπορεί να εφοδιάσει τις Δημοκρατίες με όπλα και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου σε μεγαλύτερες ποσότητες, για τον απλό λόγο ότι δεν θα έχουν να διασχίσουν τον Ατλαντικό και όλη την Ευρώπη. Και τώρα που η Ουάσιγκτων  ξεπέρασε τα όρια, της Ρωσίας τα χέρια είναι λυμένα.
Θεωρητικά, η Ρωσία θα μπορούσε να προχωρήσει στην αναγνώριση των Δημοκρατιών ως ανεξάρτητων κρατών, αφού οι συμφωνίες του Μινσκ έχουν λησμονηθεί και οι πολεμικές προπαρασκευές έχουν αναπτύξει ταχύτητα. Εάν οι κυβερνήσεις τους  καλέσουν σε βοήθεια τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ως εγγύηση της ασφάλειάς τους, θετική ανταπόκριση της Μόσχας σε τέτοιο αίτημα θα ήταν απόλυτα σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο.
Οι πύραυλοι Javelin (ακόντιο) δεν θα αλλάξουν τίποτα. Αυτά τα οπλικά συστήματα δεν είναι αρκετά ισχυρά για να εξασφαλίσουν στον ουκρανικό στρατό την κρίσιμη υπεροχή που χρειάζεται για να νικήσει. Αλλά η κίνηση ασφαλώς και θα πυροδοτήσει εντάσεις και θα κάνει την ζωή των απλών Ουκρανών πολιτών δυσκολότερη. Αυτό που έχουν ανάγκη είναι πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όχι νέα όπλα. Και το τελευταίο που οι Ευρωπαίοι έχουν ανάγκη είναι ένας νέος πόλεμος στην Ουκρανία. Αλλά τα όπλα βρίσκονται εκεί. Οι προειδοποιήσεις αγνοήθηκαν και δεν υπάρχει τρόπος επιστροφής. Οι επιπτώσεις θα είναι καταστρεπτικές. Από εδώ και στο εξής, την ευθύνη για ότι κακό συμβεί θα έχει η Ουάσιγκτον.

Mετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.