Δεν είναι δυνατόν να αντιληφθούμε, πολύ περισσότερο να συμμεριστούμε, την χαρά της διοίκησης για την φετινή αφαίρεση δύο γαλάζιων σημαιών από παραλίες του Δήμου Θερμαϊκού.

Το ιστορικό της βράβευσης των ακτών μας δείχνει πως τα τελευταία χρόνια τείνουν διαρκώς μειούμενες οι πλαζ που αξιολογούνται ως διαθέτουσες καθαρά νερά και συγκεντρώνουσες τα κριτήρια που απαιτούνται για την λήψη της πολυπόθητης γαλάζιας σημαίας.

Είναι γεγονός πως υπάρχει μια φθίνουσα πορεία στον αριθμό των βραβευθέντων παραλιών του δήμου Θερμαϊκού τα τελευταία χρόνια.

Να θυμηθούμε πως το 2013 υπήρχαν πέντε γαλάζιες σημαίες για τις ακτές μας (στην Περαία, τους Νέους Επιβάτες, την Αγία Τριάδα/ΠΙΚΠΑ, το Αγγελοχώρι και την Επανομή/Ποταμός).

Το 2014 απωλέσαμε αυτήν του Αγγελοχωρίου και μείναμε με τέσσερις (Περαίας, Νέων Επιβατών, Αγίας Τριάδας/ΠΙΚΠΑ, και Επανομής/Ποταμός)

Για το 2015 διατηρήσαμε τις τέσσερις του 2014, προφανώς δεν επιδιώχθηκε η επανένταξη του Αγγελοχωρίου, ή δεν έγινε κατορθωτή η επανάκτησή της. Το ίδιο και το 2016.
Πέρυσι μας αφαιρέθηκε (προς το τέλος της σεζόν) η γαλάζια σημαία της Αγίας Τριάδας και αυτό οφείλεται όπως ανακοινώθηκε, από τους αξιολογητές της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και διεθνείς αξιολογητές που έκαναν απροειδοποίητες επισκέψεις, στις σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων που αφορούσαν σε παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες, καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και δράσεις προστασίας περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου. 

Και ενώ θα περίμενε κανείς να γίνει προσπάθεια επανάκτησης της σημαίας της Αγίας Τριάδας (που υποβαθμίζεται ως προορισμός διαρκώς τα τελευταία χρόνια) απωλέσαμε ως δήμος και τις σημαίες στην Περαία (Κοχύλι και Πλατεία Μνήμης). Η βράβευση της ακτής στο Τουρμπαλί απλά διασκεδάζει την πίκρα μας, αφού πλέον τρεις μόνο παραλίες συγκεντρώνουν τα κριτήρια της ΕΕΠΦ.

Παραθέτουμε το δελτίο τύπου του Δήμου Θερμαϊκού για το θέμα:


Το καλοκαίρι υποδέχεται φέτος ο Δήμος Θερμαϊκού με τρεις (3) Γαλάζιες Σημαίες να κοσμούν τις ακτές του, προσκαλώντας τους επισκέπτες του να απολαύσουν την κολύμβησή τους σε παραλίες άριστης κατάστασης και εξαιρετικής ποιότητας υδάτων.

Οι ακτές που έλαβαν την πιστοποίηση αυτή είναι των Ν. Επιβατών, ο Ποταμός στην Επανομή και το Τουρμπαλί στη Ν. Μηχανιώνα, ενώ παρά την «καλή» ποιότητα των υδάτων, που επιβεβαιώνεται με τα δύο (2) έγγραφα υπ’ αρ. πρωτ.: 1551 της 17ης Απριλίου 2018 από την Υπεύθυνη Συντονισμού Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και σύμφωνα με την αξιολόγηση της Εθνικής Επιτροπή Κρίσεων (αρμόδια για την εξέταση και την αξιολόγηση των αιτήσεων υποψηφιότητας), η βράβευση των ακτών Πλατεία Μνήμης και Κοχύλι στην Περαία δεν υποστηρίχθηκαν.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική», ενώ καμία άλλη διαβάθμιση, ούτε«Καλή», δεν γίνεται αποδεκτή από το Πρόγραμμα.

Οι αξιολογήσεις της ποιότητας των νερών κολύμβησης πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με την ιδιαιτέρως αυστηρή νέα Οδηγία 2006/7/ΕΛ, η οποία υπολογίζει το επίπεδο ποιότητας με τρόπο λογαριθμικό, λαμβάνοντας υπόψη τις αξιολογήσεις της τετραετίας 2014 – 2017. Κατά συνέπεια «αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όταν παρουσιάζονται υψηλές τιμές στις μικροβιολογικές παραμέτρους, έστω και σε λίγες δειγματοληψίες, να οδηγούν στην κατάταξη της ακτής σε ποιοτική κατηγορία κατώτερη της εξαιρετικής»,όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στα προαναφερθέντα έγγραφα.Αυτό ισχύει και στην περίπτωση που οι πραγματοποιημένες ιδιωτικά από διαπιστευμένο εργαστήριο αναλύσεις παρουσιάζουν εξαιρετική ποιότητα.

Η «Γαλάζια Σημαία», βραβείο που απονέμεται από το 1987 και αποτελείτο πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο, απονέμεται σε ακτές και μαρίνες, οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Η κατάταξη πραγματοποιείται σε μία εκ των τεσσάρων διαβαθμίσεων ποιότητας υδάτων, που έχουν ορισθεί και οι οποίες είναι «Εξαιρετική», «Καλή», «Επαρκής» και «Ανεπαρκής».

Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους, ενώ επιθεωρητές, από τον Εθνικό Χειριστή αλλά και το Διεθνή Συντονιστή, επισκέπτονται, πολλές φορές απροειδοποίητα, τις βραβευμένες ακτές της χώρας μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου και μαρίνες σε όλη τη διάρκεια του έτους και ελέγχουν αν τηρούνται τα κριτήρια του Προγράμματος.

Για τη βράβευση ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, ανέφερε : «Η βράβευση των τριών ακτών του Δήμου μας, Ν. Επιβατών, Ποταμού και Τουρμπαλί, επιβεβαιώνει την υψηλή ποιότητα των υδάτων μας. Η καταλληλότητα και ασφάλεια των παραλιών μας είναι τεκμηριωμένη και επιβεβαιώνεται ακόμα και στην περίπτωση των δύο παραλιών, που δεν έλαβαν το βραβείο, αλλά κατατάσσονται στην καλής ποιότητας κατηγορία, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων».


* Οι φωτο από τις παραλίες Αγίας Τριάδας και Περαίας (Κοχύλι)
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.