Μόνο απογοήτευση και ανησυχία προκαλεί η ανάθεση της διαχείρισης του κυνηγιού και της θηροφύλαξης στους ίδιους τους κυνηγούς, σύμφωνα με το Οικολογικό Δίκτυο.
Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΕ που ασχολείται με τις Οδηγίες για τα Άγρια Πουλιά και τους Βιοτόπους, παρά την ανησυχητική κατάρρευση του ευρωπαϊκού πληθυσμού των τρυγονιών, ο Υπουργός ΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος υπερασπίστηκε το “αειφορικό” κυνήγι του στην Ελλάδα και τη συνέχισή του.
Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΚΣΕ) έχει κάθε λόγο να ευχαριστεί τον Υπουργό που εξυπηρετεί και προωθεί τους σχεδιασμούς της, σε βάρος της φύσης, συνεχίζοντας επάξια την παραδοσιακή συναλλαγή μεταξύ υπουργείου και ΚΣΕ. Ταυτόχρονα οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις έδειξαν ότι έχουν αποκοιμισμένα αντανακλαστικά όταν βλέπουν να καταστρατηγούνται μία προς μία οι προγραμματικές τους θέσεις και οι πολύχρονοι αγώνες τους για τον περιορισμό της ασυδοσίας του κυνηγιού στην Ελλάδα. 
Το Διεθνές Σχέδιο Δράσης για το τρυγόνι (2018-2028), αναφέρει ότι η Ελλάδα, μαζί με τη Λιβύη και τη Συρία είναι οι χώρες όπου σκοτώνεται κάθε χρόνο ο μεγαλύτερος αριθμός τρυγονιών, ενώ βρίσκονται στον κύριο ανατολικό διάδρομο μετανάστευσης του είδους. Επιπλέον στο Σχέδιο Δράσης αναφέρεται ότι “η περίοδος θήρευσης και το όριο θηρεύσιμων ανά κυνηγό εγκρίνονται επίσημα κάθε χρόνο από την Κυβέρνηση, μετά από σχετική μελέτη που συντάσσεται από ελληνικά Πανεπιστήμια, με βάση δεδομένα που προέρχονται από προγράμματα της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, μέσα από μία διαδικασία ανοιχτού διαγωνισμού”.  Η δήλωση αυτή δεν είναι ακριβής αφού εδώ και χρόνια οι μελέτες αυτές είναι γεμάτες λάθη και παραλείψεις, δεν επικαιροποιούνται και γίνονται από τους ίδιους πάντα μελετητές. Στη μελέτη του 2016 αναφέρεται ότι το τρυγόνι “Δεν είναι απειλούμενο είδος”, πάρα το γεγονός ότι οι διεθνείς οργανισμοί έχουν χαρακτηρίσει το είδος ως παγκόσμια απειλούμενο, λόγω μείωσης των πληθυσμών του σε επίπεδο της τάξης του 30-49%, κυρίως λόγω του κυνηγιού αλλά και της απώλειας ενδιαιτημάτων, της χρήσης αγροχημικών και της προσβολής από ασθένειες.
Ο Υπουργός δεν άφησε κανένα περιθώριο διορθωτικών κινήσεων ή τουλάχιστον μιας προσχηματικής υπόσχεσης ότι στην ερχόμενη ρυθμιστική για το 2018-19 θα μειωθεί ο επιτρεπόμενος αριθμός θήρευσης τρυγονιών, ή ότι θα περιοριστεί το κυνήγι σε έστω κάποιες ζώνες διάβασης τρυγονιών, ή ότι θα περιοριστεί η περίοδος θήρας τους. Αντ' αυτού παρακολουθούμε με απογοήτευση τη συνέχιση μιας πολιτικής αδράνειας διανθισμένης με αμοιβαία συγχαρητήρια. Από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ περιμέναμε όλοι μια πιο αξιοπρεπή στάση τουλάχιστον σε θέματα που δεν ρυθμίζονται από τους δανειστές. Ένα από αυτά θα ήταν ο εξορθολογισμός του κυνηγιού για να μειωθούν οι επιπτώσεις του στην ελληνική φύση και καταρχήν να πάψει να ανατίθεται εν λευκώ η διαχείριση του κυνηγιού και η θηροφύλαξη στην ΚΣΕ με μεθοδεύσεις που θυμίζουν έντονα παρακρατική οργάνωση.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.