Πολύπλευρες δράσεις παρουσίασε το ΕΠΑΛ Επανομής τον Απρίλιο και Μάϊο του τρέχοντος έτους.
Συμμετείχε ενεργά στο 6ο Φεστιβάλ Περιβαλλοντικών και Πολιτιστικών Προγραμμάτων που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας του Δήμου Θεσσαλονίκης, στις 24, 25 και 26 Απριλίου (εδώ). 
Μάλιστα τώρα που το περιβαλλοντικό πρόγραμμα έλαβε τέλος δημοσιεύουμε την ηλεκτρονική ιστορία που δημιούργησαν οι μαθητές του ΕΠΑΛ με τίτλο " Το δάκρυ του Σχίνου": 



Στα πλαίσια ανάπτυξης προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που εκπονήθηκε στο ΕΠΑΛ Επανομήςαπό τις καθηγήτριες Τσούγκα Παναγιώτα, Καργοπούλου Ολυμπία και Καμπουρίδου Δέσποινα, το σχολικό έτος 2017 – 2018 με θέμα:

«ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΣΧΙΝΟΥ: ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΕΙΣ»

οι μαθητές των ομάδων που συμμετέχουν δημιούργησαν:


1. Παρουσιάσεις (powerpoint) μετά από διερεύνηση στο διαδίκτυο με τα εξής θέματα:

« Χρήσεις της Μαστίχας Χίου»
«Η Μαστίχα Χίου και η ιστορία της»
« Τα ήθη και έθιμα της Χίου»
«Θεραπευτικές ιδιότητες της Μαστίχας Χίου»
«Παραγόμενα προϊόντα της Μαστίχας Χίου»

2. Σαπούνια Μαστίχας Χίου

3. Λικέρ Μαστίχας Χίου

4. Στοματικά Διαλύματα Μαστίχας Χίου

5. Συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής με Μαστίχα Χίου

6. Ενημερωτικό Φυλλάδιο με θέμα «ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ - ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΕΙΣ» για τους μαθητές και τους γονείς.

7. Ηλεκτρονικό βιβλίο – Ιστορία με θέμα τη Μαστίχα Χίου και

8. Ποίημα με τίτλο «Το Δάκρυ του Σχίνου»
Όλες οι εργασίες των μαθητών παρουσιάστηκαν στο 6ο Φεστιβάλ Περιβαλλοντικών και Πολιτιστικών Προγραμμάτων που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας του Δήμου Θεσσαλονίκης στις 26 Απριλίου 2018.

Ας δούμε τώρα και ορισμένες από τις συνταγές που μας σύστησαν οι μαθητές:

Συνταγή για το έλκος του στομάχου
Πίνουμε κάθε πρωί 1/2 κ.γ σκόνη μαστίχας με 1/2 ποτήρι νερό για 3 μήνες ή και περισσότερο, αν χρειαστεί.

Στοματικό διάλυμα για πλύσεις
Φτιάξτε ένα αφέψημα, ρίχνοντας 1 κ.γ άνθη καλέντουλας μέσα σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Αφήστε σκεπασμένο για 15 λεπτά. Σουρώστε το και αφήστε το να κρυώσει λίγο. Ρίξτε μέσα 10-12 σταγόνες μαστιχέλαιο και κάντε πλύσεις, για να προστατεύσετε τη στοματική σας υγεία.

Για γαστρεντερικά προβλήματα
Σε ένα μπουκάλι του 1/2 λίτρου νερό, ρίχνουμε 2-3 μέτρια κομμάτια μαστίχας. Τα αφήνουμε όλο το βράδυ και την επόμενη μέρα, πίνουμε μέχρι να τελειώσει το νερό. Τα κομματάκια της μαστίχας, μπορούμε να τα μασήσουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το μαστιχόνερο αυτό είναι πολύ ωφέλιμο για το στομάχι αλλά και για το έντερο.

Χρήση στη ζαχαροπλαστική
Θρυμματίζουμε σε γουδί ή μπλέντερ κομματάκια μαστίχας μαζί με ζάχαρη, μέχρι να γίνει σκόνη και την προσθέτουμε σε τσουρέκια, γλυκά, πανακότα, κεικ….

Και ας θυμηθούμε τις χρήσεις της μαστίχας Χίου ως αποχρεμπτικό και αντιβηχικό

  • για την αντιμετώπιση της διάρροιας
  • για διατήρηση της λευκότητας των δοντιών και την καθαρή αναπνοή
  • για την επούλωση των ελκών, τη θεραπεία δοθιήνων(καλόγερων) και άλλων παθήσεων του δέρματος
  • έχει εξαιρετικές αντιβακτηριδιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες
  • καταπολεμά πολλά παθογόνα βακτήρια όπως EscherichiaColi, Bacillussubtilis, Staphylococcusaureus, Porphyromonasgingivalis, αλλά και μύκητες όπως διάφορα στελέχη της Candida
  • παρουσιάζει προστατευτική δράση στην καρδιά και τα αγγεία, μειώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της LDL (κακής) χοληστερόλης, της λιποπρωτείνης α, ενώ παράλληλα προστατεύει καθολικά την LDL χοληστερόλη από οξείδωση (που ευθύνεται για τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία).

Αξίζει δε να αναφερθεί η συμμετοχή του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας του ΕΠΑΛ Επανομής, στα φετινά " Αργύρια" και ποστάρουμε τη σχετική φωτογραφία από την ενδιαφέρουσα έκθεσή τους, στην αρχή της ανάρτησής μας.
Στα πλαίσια της τοπικής γιορτής του Αγίου Αργυρίου της Επανομής και των εκδηλώσεων της, στα ονομαζόμενα « Αργύρια», ο Τομέας Υγείας Πρόνοιας με τις ειδικότητες του, Β. Βρεφονηπιοκόμων, Β. Νοσηλευτικής και Β. Φυσικοθεραπείας, συμμετείχε ενεργά δια της παρουσίας του σε περίπτερο που του παραχωρήθηκε από την Τοπική Κοινότητα της Επανομής, εκθέτοντας έργα των μαθητών και ενημερώνοντας τους πολίτες μέσω φυλλαδίων και παρουσίασης. 
Ευχαριστούμε πολύ τους Διευθυντές του σχολείου μας, κα. Νικολαϊδου Ελένη και κ. Μπιμπιλάκη Αθανάσιο για τη στήριξη τους και τη βοήθεια τους στη συμμετοχή μας αυτή καθώς και τις υπεύθυνες εκδηλώσεων των Αργυρίων της Τοπικής Κοινότητας Επανομής, Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Χατζηχριστοφή Κατερίνα και τη Δημοτική Σύμβουλο κ. Δελή Φανή για την άριστη συνεργασία μας και την παραχώρηση του περίπτερου που μας φιλοξένησε στα Αργύρια. 
Ευχαριστούμε επίσης όλους τους καθηγητές και τους μαθητές του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας, που με την ενεργή συμμετοχή τους στήριξαν αυτή τη προσπάθεια.
Η Υπεύθυνη του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας και οι Καθηγήτριες

Τσούγκα Παναγιώτα
Καργοπούλου Ολυμπία
Καμπουρίδου Δέσποινα

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το power point των ειδικοτήτων που εντάσσονται στον τομέα υγείας του ΕΠΑΛ Επανομής, που είναι γενικά παραδεκτό πως κάνει πολύ καλή δουλειά στην εκπαίδευση και κατάρτιση των μαθητών του. Νομίζουμε πως είναι χρήσιμο σε γονείς και μαθητές προκειμένου να κάνουν την επιλογή σχολείου και ειδικότητας.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.