Σε ένα κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Επανομής πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6/5/2018, με την εναρκτήρια εκδήλωση των φετινών 31ων Αργυρίων, της σημαντικότερης θρησκευτικής γιορτής της Επανομής προς τιμή του Νεομάρτυρα Αγίου Αργυρίου, Πολιούχου και Προστάτη της, ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, στα μονοπάτια της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Η Επιστημονική – Πολιτιστική Εσπερίδα για την Ιστορία και τα Μνημεία της Επανομής, την επιστημονική επιμέλεια της οποίας ανέλαβε ο Δρ. Θεοχάρης Παζαράς, ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ., ξεκίνησε στις 18.00, με πλήθος κόσμου να παρίσταται και να τιμά με την παρουσία του τόσο τη διοργάνωση, όσο και τον Άγιο Αργύριο.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς κ. κ. Ιουστίνος, ο οποίος τέλεσε τον καθιερωμένο Αγιασμό και χαιρέτισε την εκδήλωση, καθώς και οι σεβαστοί πατέρες των ενοριών της Επανομής με τους Ιεροψάλτες της Χορωδίας του Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Επανομής. Επίσης, οι βουλευτές, κ.κ. Γ. Λαζαρίδης, Θ. Καράογλου, Γ. Αρβανιτίδης και Α. Γρέγος, εκπρόσωποι του Λιμενικού Τμήματος, του Στρατού και της Αστυνομίας, οι Αντιδήμαρχοι και οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, αλλά και φορείς του Δήμου.

Συγκινητική στιγμή της βραδιάς, η εκδήλωση επιθυμίας του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς κ. κ. Ιουστίνου, να απονείμει την Πέμπτη 10 Μαΐου κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας , το «Σταυρό του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου», στον κ. Θ. Παζαρά, για τη συνολική και πολύχρονη προσφορά του στον τόπο της Επανομής, στους ανθρώπους της και στην ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της.

Την έναρξη των ομιλιών κήρυξε ο Πρόεδρος της εκδήλωσης, Δρ. Βασίλειος Κατσαρός, Ομότιμος καθηγητής του τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, ο οποίος έκανε μια σύντομη εισαγωγή στην ιστορίας και τα μνημεία της λαμπρής πρωταγωνίστριας της βραδιάς, της «Ιστορικής έδρας» του Δήμου και στοργικής «μάνας» Επανομής, που αποτέλεσε την αφορμή μιας ιστορικής αναδρομής στο παρελθόν και μιας συγκινητικής γεφύρωσης του τότε με το τώρα.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε η Δρ. Μαρία Παππά, Τμηματάρχης Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων & Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, η οποία αναφέρθηκε στις προϊστορικές κοινότητες στην περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού.

Τη σκυτάλη παρέλαβε η κα Μαρία Αποστόλου, Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, που ανέλαβε να παρουσιάσει την Επανομή των ιστορικών χρόνων με τα πολίσματα, δηλαδή τις κωμοπόλεις, στην Κρουσίδα γη και στον Θερμαϊκό κόλπο.

Ο κ. Θεοχάρης Παζαράς, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.,  εν συνεχεία, αποκάλυψε την παλαιοχριστιανική Επανομή μέσα από το νεκροταφείο στο Λιμόρι και τη βασιλική στο Μπγιαδούδι.

Στην ιστορία και στα μνημεία της Επανομής κατά τους Βυζαντινούς και Μεταβυζαντινούς χρόνους ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους ο Δρ. Ιωακείμ Παπάγγελος, Αρχαιολόγος, ενώ τους επανομίτες αγωνιστές του 1821 μας σύστησε ο Απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, κ. Νικόλαος Παπαοικονόμου.

Τέλος, ο Δρ. Νικόλαος Παζαράς, Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης,  έδωσε την αρχιτεκτονική όψη του θέματος, παρουσιάζοντας τη δομή του οικισμού της Επανομής, ξεναγώντας το κοινό στα παραδοσιακά της σπίτια.



Η εκδήλωση έληξε με την απονομή επτά (7) αναμνηστικών εικόνων του Αγίου Αργυρίου προς τους ομιλητές, προσφορά της Μητρόπολης Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς και του π. Βησσαρίωνα και με μία γόνιμη συζήτηση, που επέτρεψε στον κόσμο να λύσει απορίες και να εντρυφήσει λίγο παραπάνω στα ερευνητικά πεδία της εσπερίδας.

Ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, από την πλευρά του, αφού ευχαρίστησε θερμά όλους τους παρευρισκόμενους και τους συντελεστές στην ομαλή και επιτυχή διεξαγωγή της βραδιάς,  κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους ομιλητές – καθηγητές και επιστήμονες – οι οποίοι ξεδίπλωσαν και μοιράστηκαν τις μετά κόπων αποκτηθέντες γνώσεις τους με το φιλομαθές κοινό, ανέφερε :
«Eντρυφώντας στα πολυμορφικά ενδιαφέροντα της μάνας Επανομής, η γνώση μας σα μούστος θα γίνει καλό κρασί – ίσως όχι εφάμιλλο με τα κρασιά της Επανομής – και θα μπορούμε με αυτή τη γνώση, μέσα από τα γιοφύρια του παρελθόντος, να κοιτάζουμε μπροστά, ίσια και αισιόδοξα για κάθε στιγμή του σήμερα και του αύριο, που ξημερώνει», ενώ ευχήθηκε ανάλογες διοργανώσεις να βρίσκουν πάντα πρόσφορο έδαφος και να αγκαλιάζονται από τον κόσμο.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.