Ήταν μια πολύ όμορφη μέρα, η Τετάρτη 9 Μαΐου για όλους όσους βρέθηκαν στο πάρκο Παραμάνα, στη Θέρμη. Ιδιαίτερα για τους νέους και τους εκπαιδευτικούς του ΚΔΑΠ μεΑ «ΑΓΚΑΛΙΑ-ΖΩ». Γι’ αυτούς ολοκληρώθηκε  μία προετοιμασία μηνών που αφορούσε στην εικαστική μεταμόρφωση του αμφιθέατρου στο πάρκο. 

Μέσα από το δρώμενο «Ομορφαίνοντας δημόσιους χώρους - φιλοτεχνώντας μέρη στατικά και ψυχρά» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της τετραετούς, πλέον, συνεργασίας με το τμήμα Γλυπτικής της Σχ. Καλών Τεχνών Α.Π.Θ., τα σκαλιά του πάρκου “ζωντάνεψαν” με «συνθέσεις σε κόκκινο, κίτρινο, μπλε και μαύρο»,  σαν πίνακας του Μοντριάν.   Όλοι συνέβαλαν στο δρώμενο:  η Δημοτική Κοινότητα Θέρμης, η υπηρεσία Συντήρησης και Αυτεπιστασίας στην Τεχνική Υπηρεσία, η Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, η ΔΕΠΠΑΘ με τον ακούραστο ηχολήπτη  Γρηγόρη Μόσχου.


Τα παιδιά του ΚΔΑΠ μεΑ, με τους εκπαιδευτές τους και τους καινούριους τους φίλους από τα ΙΕΚ Θέρμης και ΑΚΜΗ, ντυμένα με τα μπλουζάκια του ΚΔΑΠ, έπιασαν τα πινέλα με τη δροσερή παρέα των φοιτητών του Τμήματος Γλυπτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.  Οι κάθετες και παράλληλες γραμμές που είχαν χαραχθεί στα σκαλοπάτια του αμφιθέατρου γέμισαν χρώματα από τα πινέλα των νέων του ΚΔΑΠ που με τη βοήθεια των φοιτητών αποτύπωσαν την τεχνική του Μοντριάν. 

Η συνέργεια των ατόμων με αναπηρία με τους νεαρούς καλλιτέχνες-φοιτητές απέδωσε στην κοινωνία της Θέρμης έναν όμορφο «πίνακα». Και η κοινωνία «αγκάλιασε» τη δράση. Οι μαμάδες με τα μωρά τους στο πάρκο, οι απλοί άνθρωποι που έφεραν από καρδιάς ένα γλυκό για την εκδήλωση, οι άνθρωποι που ρώτησαν «δέχεστε εθελοντές;». Προσκεκλημένοι στην εκδήλωση, ήταν και οι φίλοι από το Ε.Ε.Ε.Κ. Θέρμης που κατέφθασαν στο πάρκο συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους, αλλά και τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Θέρμης.
 
 “Ο Mondrian αναζητούσε το συγκερασμό της ζωγραφικής με τους πνευματικούς και φιλοσοφικούς του στοχασμούς, με αποτέλεσμα να έρθει, τελικά, σε οριστική ρήξη με την εικονική ζωγραφική των ρεαλιστικών αναπαραστάσεων. Τα βασικά χρώματα, το μπλε, το κίτρινο και το κόκκινο, αλλά και τα «μη χρώματα», το άσπρο και το μαύρο, γίνονται η βασική του παλέτα. Οι πίνακές του γίνονται όλο και απλοί. Ο συγκερασμός είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που μας οδήγησαν στην επιλογή του συγκεκριμένου ζωγράφου”, δηλώνει η εικαστικός της δομής Δημητρα Κερεφιάδου.  Η ένωση, το ανακάτεμα και η ανάμειξη είναι κάτι που κι εμείς αποζητούμε σε κοινωνικό επίπεδο. Η απλότητα και η καθαρότητα των έργων του, η παλέτα του, που στηρίζεται στα βασικά χρώματα είναι  λόγοι που μας οδηγούν στην επιλογή μας αυτή. Θέλουμε να τονίσουμε την αρχή,  στηρίζοντας την σε μια βάση από όπου θα ξεκινήσει και θα δομηθεί μια συνεργασία – αποδοχή από την κοινωνία η οποία οφείλει να μας αποδεχτεί και να μας αγκαλιάσει. Η κ. Κερεφιάδου ευχαρίστησε θερμά τον υπεύθυνο καθηγητή του Τμήματος Γλυπτικής και Διευθυντή κ. Γιώργο Τσάρα, για τα τέσσερα χρόνια εξαιρετικής συνεργασίας με τους φοιτητές του τμήματός του, τον επ. Καθηγητή Άρη Καρχιλάκη και ιδιαίτερα την κα Μαρία Χαλβατζή, την «ψυχή του εργαστηρίου Γλυπτικής» & βοηθό του υπεύθυνου καθηγητή του Τμήματος.



“Πάγιος στόχος του ΚΔΑΠμεΑ «αγκαλιά-ζω», σύμφωνα με την κ. Σταματία Βαλαβάνη, την ψυχολόγο της δομής, είναι η κοινωνική ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία και το μπόλιασμα στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας ότι τα άτομα με Αναπηρία είναι μέλη της ίδιας κοινότητας και ότι οφείλουμε να τα αντιμετωπίζουμε ισότιμα με σεβασμό πάντα στις ιδιαίτερες ανάγκες που έχουν.  Όλες οι δράσεις που πραγματοποιεί ο φορέας μας έχουν στόχο σε ατομικό επίπεδο την ανάπτυξη του γνωστικού και κινητικού τομέα, του τομέα εικαστικής έκφρασης, την αύξηση της αυτοπεποίθησης, της αυτονομίας  και την κοινωνικοποίηση”. Η κ. Βαλαβάνη,  ευχαρίστησε θερμά όλους τους συμμετέχοντες στην κοινή αυτή προσπάθεια, και ιδιαίτερα, τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Θέρμης κ. Σωτήρη Βογιατζή αλλά και τα μέλη του συμβουλίου, που πίστεψαν στην ιδέα του δρώμενου και έδωσαν την συγκατάθεσή τους στη μεταμόρφωση αυτή. Την εκδήλωση στήριξαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Στέλιος Αποστόλου καθώς και ο Πρόεδρος, ο νέος Αντιπρόεδρος και τα μέλη του Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ –ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ & ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ» κ.κ. Πασχάλης Αναγνώστου, Γιώργος Αγγέλου & Σταύρος Κουγιουμτζίδης. 
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.