του ακτιβιστή

Δεν ξέρω αν οφείλεται στην ωριμάζουσα σε μεγαλύτερες ηλικίες "απώτερη" μνήμη ή αν είναι η δυνατή λειτουργία του συναισθήματος, αλλά έχω έντονες αναμνήσεις από τα σχολικά χρόνια, όπως τα έζησα την δεκαετία του '60, στην κωμόπολη των Νέων Μουδανιών. Θεωρώ πως ήταν η ομορφότερη περίοδος της ζωής μου και ίσως μια μόνιμη διαφωνία με τον γιο μου, που θέλοντας να μεγαλώσει πριν την ώρα του υποβαθμίζει την ωραιότητα των χρόνων της πρόσφατης σχολικής του ζωής.
Ο παράξενος αυτός πρόλογος βγαίνει από το πληκτρολόγιο, ως απαραίτητη σύνδεση των εικόνων, των παιδικών προσώπων, των εκφράσεων των δασκάλων αλλά και των ιδιότυπων μυρωδιών που εισέπραξα χθες Δευτέρα κατά την επίσκεψή μου στο Α' Δημοτικό Σχολείο Επανομής, ως θεατής μιας πολύ όμορφης θεατρικής παράστασης των μαθητών της Ε' τάξης.


Τίτλος της "Το απίθανο του χθες, η πραγματικότητα του σήμερα". Την ευρηματική ιδέα σύγκρισης δύο τάξεων (του 1968 και του 2018) που κατέληξε σε ένα όμορφο θεατρικό έργο, έγραψε ο δάσκαλος, συντοπίτης και φίλος κ. Βασίλης Τσακμακάς (μαθητής κι ο ίδιος της τάξης του '68 στο ίδιο σχολείου που σήμερα διδάσκει),  και απέδωσαν έξοχα και με ιδιαίτερο κέφι οι μικροί μαθητές του Α' Δημοτικού.
Με απλά λόγια, χωρίς βερμαλισμούς και στόμφο διέκρινε τις δύο χρονικές περιόδους λειτουργίας του ίδιου σχολείου (αλλά προφανώς και όποιου σχολείου στην ελληνική επικράτεια). Ας θυμηθούμε την παλαιότερη αυστηρότητα, τις διαφορετικές οικονομικές συνθήκες, την ιδιότυπη σημερινή ισοπέδωση, αλλά και την μόνιμη και διαχρονική διάθεση για εξέλιξη μέσω της μάθησης, όπως και του παιδικού μαθητικού ενθουσιασμού.
Συγχαρητήρια αξίζουν σε όλη την προσπάθεια και τα αποτελέσματά της που καταχειροκροτήθηκαν από μαθητές και γονείς  που γέμισαν την αυλή του σχολείου.
Του Α' Δημοτικού Επανομής που γιορτάζει τα 100 χρόνια λειτουργίας του (1918 - 2018) και λειτουργεί στον ίδιο χώρο και στο ίδιο κτίριο που ιδρύθηκε κυρίως με την χρηματοδότηση δωρητών Επανομιτών. Ενός σχολείου που αναδίδει ιστορία και χίλιες μύριες αναμνήσεις.





Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.