Με ένα άρθρο καταπέλτης, το EKAB news, φέρνει εκ νέου στο φως ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ του Βήμαpress το οποίο δημοσιεύθηκε στις 9 Μαρτίου 2017 μετά από έρευνα του αρθρογράφου και τ. Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας Κωνσταντίνου Κοκολάκη σύμφωνα με το οποίο η Ολλανδία δώρισε μέσω του ΕΤΠΠ 18 «ασθενοφόρα» μεταχειρισμένα στη χώρα μας για να ενδυναμώσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητές της.
Στο άρθρο επισημαίνεται ότι αυτά τα «οχήματα» είναι χρήσιμα για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων, ως και την παροχή αρωγής στους πληγέντες, στους χώρους των καταστροφών.

Πρακτικά λειτουργούν ως τα υπαίθρια νοσοκομεία, τα οποία εγκαθίστανται στον τόπο της καταστροφής 48 ή και περισσότερες ώρες μετά το γεγονός, παρέχουν τη συνήθη ιατρική φροντίδα και όχι τις πρώτες βοήθειες που είναι οι περισσότερο απαραίτητες τουλάχιστον κατά τις πρώτες ώρες μετά την καταστροφή.

Αυτά τα 18 Οχήματα-Ειδικές Κινητές Μονάδες («ασθενοφόρα») τα άδειασαν από τα υλικά, σε νοσοκομεία της Ελλάδος για να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά των επισκεπτών υγείας στα hot spot….!!! Ο δε εξοπλισμός μοιράστηκε δεξιά και αριστερά….! όπως είχε επισημάνει τότε το Βήμαpress

Σήμερα μετά τις φονικές πυρκαγιές έρχεται αυτό το σκάνδαλο εγκληματικής διαχείρισης από το κράτος, μέσα από το ekabnews.gr και ζητά εξηγήσεις από τον Αν. Υπουργό Υγείας κ. Πολάκη.


Αναλυτικά άρθρο του EKABNews
Που βρίσκονταν τα 18 Οχήματα-Ειδικές Κινητές Μονάδες («ασθενοφόρα») με ειδικό εξοπλισμό για μαζικά ατυχήματα και έκτακτες καταστάσεις που μας δώρισε η Ολλανδία;
Γιατί το Υπουργείο Υγείας δεν έδωσε στο ΕΚΑΒ την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τα οχήματα αυτά;
Εάν είχαν ενταχθεί στην επιχειρησιακή αρμοδιότητα του ΕΚΑΒ και του ΕΤΙΚ, αντί να βρίσκονται παρκαρισμένα σε νοσοκομεία, θα συμβάλανε στην αντιμετώπιση του καταστροφικού συμβάντος το βράδυ των πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική. Δεν αξιοποιήθηκαν ούτε στις καταστροφικές πλημμύρες στην Μάνδρα Αττικής.

Σύμφωνα με απάντηση του Αν. Υπουργού Υγείας κο Πολάκη (Ιούλιος 2017) σε ερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων σχετικά με την αξιοποίηση των 18 Ειδικών Οχημάτων:

«Το ΕΚΕΠΥ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή κρίσης θα διαθέσει τα οχήματα στα κατά τόπους παραρτήματα του ΕΚΑΒ για χρήση. Γι αυτό άλλωστε έχουν εκπαιδευτεί διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ σε πανελλαδικό επίπεδο για την χρήση των συγκεκριμένων οχημάτων.»

Σε καμία περίπτωση τα οχήματα δεν χρησιμοποιούνται παγκοσμίως για μεμονωμένα περιστατικά αλλά μόνο για μαζικές καταστροφές με πολλαπλά θύματα.

Και η πυρκαγιά στην Μάτι Αττικής ήταν μαζική καταστροφή με πολλαπλά θύματα.
Το ιστορικό της δωρεάς των Ολλανδών
(Πηγή: Κωνσταντίνος Κοκολάκης τέως Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας δημοσίευμα vimapress.gr)

Τον Απρίλιο του 2016 η Ολλανδική Κυβέρνηση μέσω του ΕΤΠΠ δώρισε 18 «ασθενοφόρα» μεταχειρισμένα στη χώρα μας για να ενδυναμώσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητές της. Πρόκειται για 9 σετ «ασθενοφόρων», όπου το κάθε σετ περιλαμβάνει ένα όχημα με τρέιλερ, όπου διαθέτει τον απαραίτητο μηχανικό εξοπλισμό (ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, προβολείς, σκηνικό υλικό με δυνατότητα άμεσου στησίματος, θερμαντικό σώμα, κρεβάτια πτυσσόμενα, κλπ) και ένα όχημα με τρέιλερ, όπου διαθέτει τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό για την άμεση αντιμετώπιση τραυματιών και ασθενών μετά από μια καταστροφή. Το κόστος του κάθε σετ αγγίζει το ποσόν των 300.000€.



Με τα 9 σετ «ασθενοφόρων» θα μπορούσαν σε μηδενικό χρόνο να παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες στον τόπο της καταστροφής.
Στον ορισμό της πολιτικής προστασίας τονίζεται ο στόχος της μείωσης των δυσμενών επιπτώσεων μιας καταστροφής και σε συνδυασμό με τις οδηγίες του Σχεδίου Ξενοκράτης προς το Υπουργείο Υγείας όπου αναφέρεται ότι:
«Κινητοποιεί τις κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες του και τα εποπτευόμενα απ’ αυτό ιδρύματα και οργανισμούς για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων, ως και την παροχή αρωγής στους πληγέντες, τόσο στους χώρους των καταστροφών, όσο και στους χώρους νοσηλείας» και τη διαπίστωση που αναφέρει στο βιβλίο του «Φυσικές και Τεχνολογικές καταστροφές» ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Γεωλογίας κος Ευθύμιος Λέκκας, ότι: «η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει ότι συνήθως τα υπαίθρια νοσοκομεία, τα οποία εγκαθίστανται στον τόπο της καταστροφής 48 ή και περισσότερες ώρες μετά το γεγονός, παρέχουν τη συνήθη ιατρική φροντίδα και όχι τις πρώτες βοήθειες που είναι οι περισσότερο απαραίτητες τουλάχιστον κατά τις πρώτες ώρες μετά την καταστροφή».

Το ΕΚΠΕΥ στη συνέχεια παραχωρεί τα οχήματα στις Υγειονομικές Περιφέρειες και με τη σειρά τους, αφού τα αδειάσουν από τα υλικά, σε νοσοκομεία της Ελλάδος για να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά των επισκεπτών υγείας στα hot spot….!!! Ο δε εξοπλισμός μοιράσθηκε δεξιά και αριστερά….!

Σύμφωνα με τον κο Κωνσταντίνο Κοκολάκη (τ. Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας) «Δυστυχώς καθημερινά ενημερωνόμαστε από τα ΜΜΕ για τις καταστροφές που εκδηλώνονται σε όλο τον πλανήτη, αλλά και στη χώρα μας (σεισμοί, πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, κατολισθήσεις, κ.ά.), καθώς και για καταστροφές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Όμως θεωρούμε ότι δε θα κτυπήσει την πόρτα μας αλλά του απέναντι. Και όμως σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής κάθε χρόνο, περισσότερα από 5.500 σπίτια καίγονται, 3.500 σπίτια πλημμυρίζουν, 400 σπίτια καταρρέουν στη χώρα μας…! Εμείς όμως είμαστε στο απυρόβλητο…!»



Ένα «όπλο» στη διάθεση του ΕΚΑΒ Κρήτης- Παραδόθηκαν στο ΕΚΑΒ Κρήτης οι δύο πρώτες Ειδικές Κινητές Μονάδες
Εξαίρεση αποτέλεσε 1 σετ «ασθενοφόρων» το οποίο η 7η ΥΠΕ Κρήτης παρέδωσε στο ΕΚΑΒ Κρήτης.

«Ένα ακόμη όχημα Κινητής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών μετά από την παραχώρηση χρήσης του από το Υπουργείο Υγείας, παρέλαβε τη Δευτέρα (13/3) η 7η ΥΠΕ Κρήτης. Οι υπερσύγχρονες κινητές Μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών είναι δωρεά της Ολλανδικής Κυβέρνησης και θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας στον τομέα της αντιμετώπισης καταστροφικών συμβάντων.

Η καινούργια μονάδα που παρελήφθη σήμερα θα παραχωρηθεί στο ΕΚΑΒ Κρήτης προκειμένου να αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να επανδρωθεί από το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του. Η Διοίκηση της 7ης Υ.Π.Ε ευχαριστεί τις Μινωικές Γραμμές για τη δωρεάν μεταφορά της Κινητής Μονάδας» αναφέρεται σε ανακοίνωση της 7ης ΥΠΕ.



Τα υπόλοιπα 8 σετ «ασθενοφόρων» είτε βρίσκονται παρκαρισμένα σε νοσοκομεία είτε χρησιμοποιούνται σε δομές υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων.


Νοσοκομείο ΘΡΙΑΣΙΟ


Νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.