Ξεκινάει τη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 η εφαρμογή της πιλοτικής διαδικασίας για τα άτομα με αναπηρία, που υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση για ένταξή τους σε προνοιακές παροχές σε χρήμα από τον ΟΠΕΚΑ και διαμένουν μόνιμα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Οι προνοιακές παροχές σε χρήμα (οικονομικές ενισχύσεις – επιδόματα) σε άτομα με αναπηρία, που χορηγούνται από τον ΟΠΕΚΑ, κατά την πιλοτική διαδικασία είναι οι:
α) επίδομα κίνησης σε παραπληγικούς, τετραπληγικούς και ακρωτηριασμένους,
β) διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος,
γ) οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά αναπηρία,
δ) οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση,
ε) οικονομική ενίσχυση παραπληγικών – τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων ανασφάλιστων και ασφαλισμένων του Δημοσίου,
στ) ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή - δρεπανοκυτταρική - μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κ.λπ.), Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS),
ζ) οικονομική ενίσχυση κωφών και βαρήκοων ατόμων,
η) οικονομική ενίσχυση ατόμων με αναπηρία όρασης,
θ) οικονομική ενίσχυση ατόμων με εγκεφαλική παράλυση.

Οι εν λόγω ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους:
Ø  στα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και ειδικότερα για το Δήμο Θερμαϊκού στο Κέντρο Κοινότητας που βρίσκεται στην Περαία, Ανθέων 47 ,
Ø  στην Περιφερειακή Υπηρεσία του ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων & Κοινωνικής Αλληλεγγύης) Κεντρικής Μακεδονίας, που βρίσκεται 26ης Οκτωβρίου 54 - 56, Θεσσαλονίκη.

Όσοι ενταχθούν στο πιλοτικό απαλλάσσονται από το παράβολο των 46 ευρώ για εξέταση από τις Υγειονομικές Επιτροπές ΚΕΠΑ.

Διαδικασία απόκτησης γνωμάτευσης από ΚΕΠΑ και λήψη επιδόματος:
  1. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος από το Κέντρο Κοινότητας ή τον ΟΠΕΚΑ, καταχωρώντας προσωπικά και ασφαλιστικά στοιχεία του αιτούντος, καθώς και γίνεται επιλογή του προνοιακού επιδόματος για το οποίο θέλει να αιτηθεί το άτομο.
  2. Μετά την Υποβολή της αίτησης στο Κέντρο Κοινότητας ή στον ΟΠΕΚΑ το άτομο παραπέμπεται στον θεράποντα γιατρό της κύριας πάθησης. Ο γιατρός της κύριας πάθησης, συμπληρώνει τον φάκελο αναπηρίας με το εισηγητικό και αποστέλλει ηλεκτρονικά τον φάκελο στα ΚΕΠΑ.
  3. Ο αιτών ενημερώνεται με sms και e-mail για την ημερομηνία εξέτασής του.
  4. Η απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής εμφανίζεται στο ηλεκτρονικό σύστημα των ΚΕΠΑ και ο αιτών ενημερώνεται με sms και e-mail, ώστε να εισέλθει με τον κωδικό του και να λάβει γνώση. Μπορεί να δηλώσει αν αποδέχεται την απόφαση ή μπορεί εντός προθεσμίας 10 ημερών να προσφύγει σε δευτεροβάθμια επιτροπή.
  5. Η καταβολή του επιδόματος γίνεται από τον ΟΠΕΚΑ μέσω του τραπεζικού λογαριασμού που δηλώθηκε από τον αιτούντα και στον οποίο εμφανίζεται ως δικαιούχος ή συνδικαιούχος.
  6. Η καταβολή της παροχής σε χρήμα ισχύει από την 1η του επόμενου μήνα από αυτόν κατά τον οποίο υποβλήθηκε η αίτηση, ανεξάρτητα από την ημερομηνία εξέτασής του από τα ΚΕΠΑ.
Στη νέα διαδικασία ΔΕΝ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ:
  • Άτομα που ζητούν παράταση λήψης επιδόματος και δεν έχει παρέλθει εξάμηνο από τη λήξη καθώς και άτομα που έχουν ήδη εισηγητικό φάκελο (γνωμάτευση) από γιατρό προς τα ΚΕΠΑ σύμφωνα με το νέο ΕΠΠΠΑ ή την πιστοποίηση αναπηρίας τους από τα ΚΕΠΑ σε ισχύ.
  • Άτομα που δεν μπορούν να προσέλθουν για εξέταση στις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ και ζητούν κατ΄οίκον εξέταση.

Για την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης (στάδιο 1 της διαδικασίας) μπορείτε να απευθυνθείτε στον Κέντρο Κοινότητας Δήμου Θερμαϊκού που εδρεύει στην Περαία επί της Οδού Ανθέων 47, από Δευτέρα έως και Παρασκευή, από τις 8:00 έως τις 14:00.

Τηλ. 23920 25887
E-mail : kkthermaikos@gmail.com

Ανά περίπτωση θα ζητηθούν να προσκομιστούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να επισυναφθούν στον ηλεκτρονικό φάκελο.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.