Συνεχίζεται το εκτεταμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών και άλλων ενοχλητικών εντόμων στο δήμο Θέρμης. Από σήμερα Τρίτη 17/7  τα συνεργεία πραγματοποιούν  δειγματοληψίες και ψεκασμούς, περιαστικού και φυσικού συστήματος στο Ν. Ρύσιο. Αύριο Τετάρτη 18/07  θα βρίσκονται στο Κ.Σχολάρι, το Άνω Σχολάρι, τον Τρίλοφο, το Πλαγιάρι και την Καρδία. Την Πέμπτη 19/07 στη Θέρμη, τη Ν. Ραιδεστό, το Τριάδι και τη Φιλοθέη και την Παρασκευή 20/07  δυο συνεργεία θα βρίσκονται, το μεν πρώτο, στην Περιστερά και το Λιβάδι και το άλλο στην  Αγ. Παρασκευή, το Μονοπήγαδο και τον Αγ. Αντώνιο.
Παράλληλα, χτες  και σήμερα ειδικά συνεργεία πραγματοποιούν  δειγματοληψίες και ψεκασμούς στο αστικό σύστημα, δηλαδή σε ιδιωτικούς χώρους στο Πλαγιάρι  ενώ από την Τετάρτη 18/07 μέχρι και το τέλος της εβδομάδας μεταφέρονται στην Αγ. Παρασκευή.  Επίσης, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του προγράμματος του δήμου Θέρμης που περιλαμβάνει συμπληρωματικές δράσεις και παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους οικισμούς και περιοχές οι οποίες παρουσιάζουν ειδικά προβλήματα.  Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, κυρίως στην καταπολέμηση των κουνουπιών, αλλά και των ψύλλων, σε περιοχές όπου υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες και έχουν κάνει κατά το πρόσφατο παρελθόν την εμφάνισή τους τα ενοχλητικά αυτά έντομα.Οι εφαρμογές πραγματοποιούνται αποκλειστικά εντός βόθρων ή στάσιμων υδάτων και δεν εγκυμονούν κανέναν απολύτως κίνδυνο για ανθρώπους, κατοικίδια ή άλλους οργανισμούς πλην των προνυμφών κουνουπιών Για την αναφορά προβλημάτων οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο τηλ. 8001124424

Η κύρια μέθοδος καταπολέμησης είναι η προνυμφοκτονία, η καταπολέμηση δηλαδή των κουνουπιών στο στάδιο της προνύμφης, όσο αυτά ζουν μέσα στο νερό, με τη χρήση ήπιων και φιλικών για το περιβάλλον σκευασμάτων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι περιβαλλοντικά συμβατό και δεν σκοτώνει τα ακμαία κουνούπια αλλά αντιμετωπίζει τις προνύμφες μέσα από ήπιες και εντοπισμένες παρεμβάσεις σε υδατικές συλλογές. Αυτό σημαίνει ότι τα θετικά αποτελέσματα θα φανούν σε δύο εβδομάδες μετά την έναρξη των εργασιών.

Οδηγίες προς τους δημότες

Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης, εκτός από τα προγράμματα του δήμου και της περιφέρειας, προϋπόθεση είναι και η συνεργασία των κατοίκων, ώστε να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για επεμβάσεις στους δικούς τους χώρους.
Είναι βασικό, για παράδειγμα, έπειτα από βροχή απομακρύνονται τα στάσιμα νερά από τις αυλές ή τα μπαλκόνια προκειμένου να αποτραπεί η ανάπτυξη κουνουπιών. Επίσης, είναι προτιμότερο το πότισμα να γίνεται νωρίς το πρωί, και όχι αργά το απόγευμα, ώστε το πλεονάζον νερό να εξατμίζεται και να μη δημιουργούνται εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών.
Τέλος, σε περίπτωση που γίνει αντιληπτή αυξημένη όχληση σε κάποια περιοχή του δήμου μπορούν να επικοινωνούν με την εξειδικευμένη εταιρεία “Οικοανάπτυξη” που έχει την ευθύνη εκτέλεσης των εργασιών καταπολέμησης, στο τηλέφωνο 8001124424, προκειμένου να ελεγχθεί η περιοχή και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.