Η μνήμη της κοιμήσεως της Θεοτόκου εορτάζεται στο Λειβάδι με λαμπρότητα και επισημότητα, σύμφωνα με τα παραδοσιακά έθιμα του χωριού, τα οποία ανάγονται στους περασμένους αιώνες. Είναι το μεγάλο πανηγύρι του Λειβαδίου, στο οποίο γίνεται το «αντάμωμα» των απανταχού Λειβαδιωτών. Διαρκεί μια εβδομάδα και διοργανώνεται από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Λειβαδιωτών σε συνεργασία με τον Δήμο Θέρμης και την εκκλησιαστική επιτροπή της ενορίας του Αγίου Αθανασίου της Κοινότητας Λειβαδίου.
Την παραμονή της εορτής τελείται πανηγυρικός μέγας Εσπερινός στην Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου και ακολουθεί η περιφορά της ιστορικής εικόνας της κοιμήσεως της Θεοτόκου στις ρίμες και τις πλατείες του Λειβαδίου. Την 15η Αυγούστου τελείται θεία λειτουργία στο εξωκλήσι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το οποίο έχει κτισθεί στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και βρίσκεται στη θέση «Φτέρη» μέσα σε ένα φυσικό άλσος αιωνόβιων δρυών και καστανιών.
Εκεί γίνεται και η παραδοσιακή συνεστίαση των προσκυνητών, το «κουρμπάνι», το οποίο αποτελείται από φασόλια με κρέας, κρασί και σταφύλια. Οι προσκυνητές κάθονται γύρω από το κοινό τραπέζι κατά συγγένειες, ανά γειτονιές ή φιλικές σχέσεις αναπολώντας μνήμες παλαιότερων εορτών κατά την περίοδο της ακμής του Λειβαδίου. Το κουρμπάνι είναι ένα έθιμο που διατηρείται επί αιώνες και συμβολίζει την αδελφοσύνη, την αλληλεγγύη και την υποστήριξη των συμπατριωτών. Το γεύμα συνοδεύεται από τοπικούς χορούς και τραγούδια με τη συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου, ενώ παράλληλα γίνονται και οι απονομές των επάθλων για τις καλλιτεχνικές και αθλητικές διοργανώσεις που τελούνται στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών.
Την παραμονή της εορτής, μετά τον μέγα Εσπερινό, αρχίζει η διασκέδαση με λαϊκούς χορούς και τραγούδια στα καταστήματα του χωριού και διαρκεί τρεις ημέρες. Παράλληλα διοργανώνονται ποικίλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις για παιδιά, νέους και ενηλίκους, όπως αθλητικοί αγώνες (αγώνες δρόμου, ποδηλατοδρομίες, διελκυστίνδα), καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί (ζωγραφικής, λογοτεχνίας, παραμυθιού), παιχνίδια για παιδιά (το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού), θέατρο σκιών (Καραγκιόζης), προβολή ταινιών, μουσικές εκδηλώσεις κ.ά.. Οι διοργανώσεις αυτές προσελκύουν το ενδιαφέρον όχι μόνο των Λειβαδιωτών, αλλά και πλήθους φίλων και επισκεπτών, που κατακλύζουν το Λειβάδι τις ημέρες αυτές, για να πάρουν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις, να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική και την ομορφιά του δομημένου χώρου, να απολαύσουν τη δροσιά που χαρίζει στο Λειβάδι το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, ιδιαίτερα το περιαστικό δάσος βαλανιδιάς, οξιάς και πεύκου, να χαρούν την εγκάρδια φιλοξενία των κατοίκων και ταυτόχρονα να βιώσουν τα έντονα συναισθήματα που δημιουργεί η συνάντηση, το «αντάμωμα» συγγενών και παλαιών γνωστών και φίλων.
Το πανηγύρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και η κοινή συνεστίαση έχουν ιδιαίτερη συμβολική και συναισθηματική σημασία για τους απανταχού Λειβαδιώτες καθόσον αντανακλούν την άλλοτε μεγάλη ακμή και οικονομική άνθιση της κωμόπολης και επιπλέον συμβάλλουν στην διατήρηση και ενίσχυση των οικογενειακών δεσμών, της φιλίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των συμπατριωτών.



Σάββατο 11 έως Πέμπτη 16 Αυγούστου 2918

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ – ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ - ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ
«ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ»

Σάββατο 11 Αυγούστου
08:00. Θεία Λειτουργία στον Άγιο Χαράλαμπο.
18.00. Εσπερινός και Παράκληση. Ιερός ναός Αγίου Αθανασίου Λειβαδίου
19:00. Διάλεξη- συζήτηση. Πνευματικό Κέντρο της ενορίας. καθηγητής Παιδαγωγικής Ψυχολογίας Δημήτρης Γουδήρας: Πώς να αποφύγουμε την εξάρτηση των παιδιών και των εφήβων από τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας: κινητό τηλέφωνο, tablet, ηλεκτρονικά παιχνίδια κ.ά.
20:00. Δημιουργική απασχόληση για παιδιά και εφήβους: Δημιουργική Γραφή
21:00. Προβολή κινηματογραφικής ταινίας για παιδιά
22:00. Προβολή κινηματογραφικής ταινίας για ενηλίκους.

Κυριακή 12 Αυγούστου
07:30. Θεία Λειτουργία. Ιερός ναός Αγίου Αθανασίου Λειβαδίου.
10:30. Αγώνας ποδηλασίας για παιδιά και εφήβους
11:00. Διελκυστίνδα για παιδιά  και εφήβους
11:30: Γενική Συνέλευση του Πολιτιστικού Συλλόγου Λειβαδιωτών
13:30. Μουσική- χορευτική εκδήλωση νεολαίας. Εξωκλήσι της Παναγίας.
17:30. Δημιουργική απασχόληση για παιδιά και εφήβους: Ζωγραφική
18.00. Εσπερινός και Παράκληση. Ιερός ναός Αγίου Αθανασίου Λειβαδίου
20:00. Προβολή κινηματογραφικής ταινίας για παιδιά.
22:00. Προβολή κινηματογραφικής ταινίας για ενηλίκους

Δευτέρα 13 Αυγούστου
09:30. Πεζοπορία στο μονοπάτι «Θρησκευτικής Περιήγησης» (εξωκλήσια)
18:00. Δημιουργική απασχόληση για παιδιά και εφήβους. Κεραμική
20:00. Προβολή κινηματογραφικής ταινίας για παιδιά
22:00. Προβολή κινηματογραφικής ταινίας για ενηλίκους.

Τρίτη 14 Αυγούστου
09:30. Αγώνας δρόμου για παιδιά και εφήβους
10:30. Παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού για παιδιά
18.00. Πανηγυρικός Εσπερινός. Ιερός ναός Αγίου Αθανασίου Λειβαδίου.
18.30. Περιφορά της ιστορικής εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου
19:00. Δημιουργική απασχόληση για παιδιά και εφήβους: Κεραμική
22:00. Προβολή κινηματογραφικής ταινίας για ενηλίκους.

Τετάρτη 15 Αυγούστου
07.30. Πανηγυρική θεία Λειτουργιά. Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου («Φτέρη»)
10.30. Χαιρετισμοί επισήμων- Κοινή συνεστίαση («Κουρμπάνι)
11.00. Απονομή επάθλων (μεταλλίων και διακρίσεων)
11:30 Παιδικό χορευτικό τμήμα Λειβαδίου
12:00. Παραδοσιακοί λαϊκοί χοροί και τραγούδια για το κοινό
20:00. Προβολή κινηματογραφικής ταινίας για παιδιά
22:00. Προβολή κινηματογραφικής ταινίας για ενηλίκους.

Πέμπτη 16 Αυγούστου
07:30. Θεία Λειτουργία. Ιερός ναός Αγίου Αθανασίου Λειβαδίου.
18:00. Θέατρο Σκιών Οδυσσεα Κανλη  (Καραγκιόζης) για παιδιά
19:00. Διάλεξη –συζήτηση. Πνευματικό Κέντρο της ενορίας: καθηγήτρια Ιατρικής Μαγδαληνή Τσολάκη – Κώστα. Πώς να αντιμετωπίσουμε την άνοια. Έξυπνες ιδέες για τη μακροβιότητα.
20:00. Προβολή κινηματογραφικής ταινίας για παιδιά
22:00. Προβολή κινηματογραφικής ταινίας για ενηλίκους.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Δήμος Θέρμης – Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ -  Τοπική Κοινότητα Λειβαδίου
Ενορία Ιερού ναού Αγίου Αθανασίου Λειβαδίου (τηλ. 6972324414, 6974046989, 6932990503).
Πολιτιστικός Σύλλογος Λειβαδιωτών Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Αθανάσιος, 1925»-  | Χορευτικά τμήματα  (τηλ. 6977824393, 6973982413).

Το ΔΣ του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Λειβαδιωτών

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.