Πριν μια εβδομάδα, δημοσίευσα στον "ακτιβιστή" ένα άρθρο που απηχούσε την εκτίμησή μου, (εκείνη την χρονική στιγμή), σχετικά με τις εν δυνάμει υποψηφιότητες στον Δήμο Θερμαϊκού, αλλά και πως αυτές επηρεάζονται από τον πρόσφατο νέο νόμο που ονομάστηκε Κλεισθένης1.
Προφανώς οι εκτιμήσεις μου δεν άρεσαν σε κάποιους. Αλίμονο αν γινόταν αποδεκτές από όλους 😀Κι αυτό το βρίσκω εξαιρετικά θετικό. Πρώτον γιατί ορισμένοι αφιέρωσαν χρόνο να τις διαβάσουν, κι αυτό τιμά τον γράφοντα. Δεύτερον η απόρριψή τους σημαίνει πως θα πρέπει να δημιούργησαν κάποιους έστω και υποτυπώδεις προβληματισμούς και στους απορρίψαντες, πόσο μάλλον στους αποδέκτες.
Σε έναν όμως, τον οποίο θεωρώ πως είναι κολαούζος συγκεκριμένου φερομένου (ή μήπως όχι; ) υποψηφίου δημάρχου, και έχει διατελέσει στο παρελθόν αντιδήμαρχος στην δημαρχία Αλεξανδρή, συσσώρευσε τέτοιας έντασης αρνητικά συναισθήματα που θεώρησε (και το σχολίασε επωνύμως) σκόπιμο να με χαρακτηρίσει  προβοκάτορα, για τις προσωπικές απόψεις που εξέφρασα στο άρθρο μου (Η προεκλογική περίοδος στον Θερμαϊκό άνοιξε - Κλεισθένης και υποψηφιότητες). 

Δεν αναφέρθηκε στις γενικότερες πληροφορίες και εκτιμήσεις μου για τις υποψηφιότητες αλλά επικεντρώθηκε σε μια παράγραφο που τον πείραξε πολύ καθώς φαίνεται, και που έλεγα: 

«Η διστακτικότητα στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Κούτουκα (που μπορεί να μείνει έτσι στο διηνεκές), οφείλεται κατά την εκτίμησή μας στην επιδιωκόμενη από τον ίδιο υποστήριξη του από τη Νέα Δημοκρατία, που είναι δύσκολο να επιτευχθεί με δεδομένη την ενεργή συμμετοχή στις εκλογές του Γιώργου Τσαμασλή και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο. Αυτή είναι ίσως η τροχοπέδη που κρατάει μετέωρη την επιθυμία του». 

Το περίεργο είναι πως δεν πείραξε τον ίδιο τον εν δυνάμει υποψήφιο ( ή όχι; ) αλλά τον κολαούζο του. Γιατί αν πείραζε τον ίδιο τί απλούστερο από το να γνωστοποιήσει (εφόσον το επιθυμεί) την υποψηφιότητά του ανεξάρτητα από οποιαδήποτε παράμετρο ή προϋπόθεση έθετα εγώ ή και οποιοσδήποτε "κακοπροαίρετος"; 
Είμαι στη διάθεσή του για τη δημοσίευση όποιας επιθυμίας σχετικά με την υποψηφιότητά του.

Και επειδή προβλέπω πως θα υπάρχει γαϊτανάκι "φιλοφρονήσεων" με τον γνωστό κολαούζο, ας είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά τις εκφράσεις και τους χαρακτηρισμούς.

Και ας ξεκινήσουμε από τον προβοκάτορα (ίσως για να αντιληφθούμε και ποιον αφορά).

Προβοκάτορας = αυτός που προβοκάρει

Προβοκάρω είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται συχνά σε πολιτικοκοινωνικά ή σε στρατιωτικά ζητήματα.

Ουσιαστικά σημαίνει προκαλώ κάποιον, αλλά έχει αρνητική σημασία καθώς αναφέρεται συνήθως για καταστάσεις πρόκλησης, αλλά με ύπουλο τρόπο.

Ετυμολογικά προέρχεται από τα λατινικά και συγκεκριμένα από την λέξη provocco που σημαίνει προκαλώ, γίνομαι αφορμή για να συμβεί κάτι.

Από την ίδια λέξη προέρχεται και η λέξη προβοκάτσια που πολύ απλά σημαίνει ύπουλη πρόκληση η οποία γίνεται από κάποιον με πονηρό τρόπο για να πετύχει τους σκοπούς του.

Με απλά λόγια λοιπόν το προβοκάρω είναι μια λέξη που σημαίνει κάνω προβοκάτσια.

Γενικά όταν προβοκάρει κάποιος συνήθως αποσκοπεί στην πρόκληση βίας και εκδίκησης, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία γενικότερης σύγχυσης σε μεμονωμένα άτομα ή ακόμη και σε ολόκληρες χώρες.

Αυτός που προβοκάρει, δηλαδή που έχει τέτοια προκλητική συμπεριφορά, ονομάζεται προβοκάτορας και οι ενέργειες που κάνει προβοκατόρικες.

ΠΟΙΟΣ ΠΡΟΒΟΚΑΡΕΙ άραγε; ΠΟΙΟΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ;;;
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.