Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι πρώτες δύο μέρες του εορτασμού της Γενέθλιας Ημέρας Περαίας, που φέτος συμπληρώνει 95 χρόνια από τη χρονιά ίδρυσής της.Για τη διοργάνωση, τις δυνάμεις τους ένωσαν το ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. του Δήμου Θερμαϊκού, το Δημοτικό Διαμέρισμα Περαίας, ο Πολιτιστικός Οικολογικός Σύλλογος Περαίας (ΠΟΣΠ) και ο Σύλλογος «ΑΓΑΠΗ».

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή 22-23 Σεπτεμβρίου, με πλήθος κόσμου να παρευρίσκεται, προκειμένου να τιμήσει την ιστορική έδρα του Δήμου Θερμαϊκού και τις 204 οικογένειες από τη Μικρά Ασία και την Αν. Θράκη, που βρήκαν καταφύγιο σε αυτήν μετά το διωγμό τους, θέτοντας τα θεμέλιά της.

Παρόντες στα δρώμενα, φέροντας βαρύ το αίσθημα ευθύνης για τη διατήρηση της μνήμης και της απόδοσης φόρου τιμής στους προγόνους, ήταν ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης και μέλη τόσο του Δημοτικού, όσο και των Τοπικών Συμβουλίων. Το λαϊκό, δε, παραδοσιακό και φημισμένο, πλέον, γλέντι της γιορτής της Φασολάδας, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23-9, τίμησανεπίσης με την παρουσία τουςοΑναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Φάμελλος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Τζιτζικώστας, βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων.

Λαμπαδηδρομίες, ιστιοπλοϊκοί αγώνες, χοροί, μουσικές και παραδοσιακές βραδιές συνέθεσαν το ψηφιδωτό του διήμερου εκδηλώσεων, στο οποίο συμμετείχε μια πλειάδα πολιτιστικών συλλόγων και φορέων, η συμβολή των οποίων υπήρξε καθοριστική για την επιτυχία των εκδηλώσεων.

Σε αυτές συμμετείχαν οι : Πολιτιστικός Οικολογικός Σύλλογος Περαίας, Σύλλογος Φίλων Θερμαϊκού «Απόλλων», Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Επιβατών «Ν. Επιβάτες», Σύλλογος Προσφύγων Ανατολικής Θράκης Αγ. Τριάδας, Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος Ν. Μηχανιώνας «Παναγία Φανερωμένη», Πολιτιστικός Σύλλογος Επανομής, Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Κρήνης «Αγία Παρασκευή», Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Αθανασίου Θεσσαλονίκης, ΕΘΟΠΑΚ, Γυμναστικός Όμιλος «ΑΙΑΣ», 6ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Δήμου Θερμαϊκού, Φιλαρμονική του Δήμου καιΣύνδεσμος Απόστρατων Αξιωματικών Θερμαϊκού «Αλέξανδρος ο Μέγας».

Η συνέχεια και λήξη των εκδηλώσεων είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 26-9, με μια μουσικο-θεατρική παράσταση από το Σύλλογο «ΑΓΑΠΗ» Περαίας, που θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Άνω Περαία, στις 20.30 μ.μ.



Ο Σύλλογος Γυναικών Περαίας ΑΓΑΠΗ σας προσκαλεί στην εκδήλωση για τη γενέθλια ημέρα Περαίας "Παράλληλοι δρόμοι, παράλληλες ζωές" Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 20:30 πνευματικό κέντρο, Άνω Περαία.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Εύκολα τρίβεται ο άνθρωπος μες στους πολέμους∙ ο άνθρωπος είναι μαλακός, ένα δεμάτι χόρτο∙ χείλια και δάκτυλα που λαχταρούν ένα άσπρο στήθος μάτια που μισοκλείνουν στο λαμπύρισμα της μέρας και πόδια που θα τρέχανε, κι ας είναι τόσο κουρασμένα, στο παραμικρό σφύριγμα του κέρδους. Ο άνθρωπος είναι μαλακός και διψασμένος σαν το χόρτο, άπληστος σαν το χόρτο, ρίζες τα νεύρα του κι απλώνουν∙ σαν έρθει ο θέρος προτιμούν να σφυρίξουν τα δρεπάνια στ’ άλλο χωράφι∙ σαν έρθει ο θέρος άλλοι φωνάζουνε για να ξορκίσουν το δαιμονικό άλλοι μπερδεύονται μες στ’ αγαθά τους, άλλοι ρητο- ρεύουν. ...
Πάλι τα ίδια και τα ίδια θα μου πεις φίλε. Όμως τη σκέψη του πρόσφυγα τη σκέψη του αιχμάλωτου τη σκέψη του ανθρώπου σαν κατάντησε κι αυτός πραμάτεια δοκίμασε να την αλλάξεις, δεν μπορείς. 

Γιώργος Σεφέρης, Τελευταίος σταθμός
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.