Στο φετινό 8ο GreenWave Festival, που γίνεται από τις 13 έως τις 15 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Πάρκο της ΧΑΝΘ, με κεντρικό θέμα τα απόβλητα που μας πνίγουν, το σύνθημα είναι «Ο πλανήτης δεν είναι μίας χρήσης» -Mission: zero waste».
Σε αυτή την εναλλακτική οικολογική γιορτή, που οργανώνεται από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και συμμετέχουν με περίπτερα δεκάδες οργανώσεις και δίκτυα, υπάρχουν πλούσιες εκδηλώσεις, δωρεάν συναυλίες, προβολές, εργαστήρια, δρώμενα, εκθέσεις, eco-bazaarvegan κουζίνα, repairκαφέ, όπου οι πολίτες μπορούν να φέρνουν για επιδιόρθωση ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ποδήλατα κ.α.

Οι εκδηλώσεις
Σε μια προσπάθεια να δρομολογηθούν λύσεις και όχι μόνο να καταγγέλλονται ή απλώς να θίγονται τα προβλήματα, φέτος συμμετέχουν στα πάνελς και εκπρόσωποι της κεντρικής και τοπικής εξουσίας, κάτι που δεν συνηθίζει το GreenWave. Οι διοργανωτές δεν τους δίνουν απλώς το βήμα να αυτοδιαφημιστούν αλλά επιδιώκουν να τους δεσμεύσουν στην υλοποίηση ενός διαφορετικού μοντέλου εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων, που θα εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος και την εμπλοκή της κοινωνίας, ιδιαίτερα μέσα από εγχειρήματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. 
Συγκεκριμένα, θα γίνουν οι εξής κεντρικές ομιλίες -συζητήσεις:

  1. Πέμπτη 13.9.2018
Απόβλητα: Το ευρωπαϊκό - εθνικό πλαίσιο και ο ρόλος των πολιτών.
Συγκριτική παρουσίαση και ανάδειξη των διαφορών στη νομοθεσία, στην κουλτούρα των δρώντων (κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση, πολίτες), συσχέτιση με τις επιδόσεις των συστημάτων διαχείρισης. Παρουσίαση συγκεκριμένων προτάσεων-παραδειγμάτων εναλλακτικών πολιτικών και των αντίστοιχων αποτελεσμάτων τους. ΕΣΔΑ – ΠΕΣΔΑ – ΤΣΑΔΑ και προτεινόμενα εναλλακτικά μοντέλα διαχείρισης. Ολοκληρωμένη, Αποκεντρωμένη, Κοινωνική Διαχείριση των Αποβλήτων και εγχειρήματα ΚΑΛΟ σε όλη τη γκάμα των αποβλήτων (ρούχα, έπιπλα, συσκευές, συσκευασίες, οικιακή κομποστοποίηση κλπ).
Εισηγήσεις:
-Γιάννης Μπουτάρης (Δήμαρχος Θεσσαλονίκης),
-Λευτέρης Ιωαννίδης (Δήμαρχος Κοζάνης),
-Δημήτρης Πολιτόπουλος (πρόεδρος Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης -ΕΟΑΝ),
-Αντιγόνη Δαλαμάγκα (Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης),
-Νίκος Χρυσόγελος (ΚΟΙΝΣΕΠ Άνεμος Ανανέωσης, τ. ευρωβουλευτής)

  1. Παρασκευή 14.9.2018
Πολιτική και κοινωνική διαχείριση των αποβλήτων.
Οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτικές παράμετροι (κυβέρνηση - αυτοδιοίκηση). Η στρατηγική επιλογή για τα εργοστάσια καύσης και η εναλλακτική πρόταση. Η Κοινοπραξία “ Τα πάντα RE”, η σύνδεσή της με τα απόβλητα και τη φύση τους, το μοντέλο διαχείρισής τους σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Βιωματική και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση -πρωτοπόρα προγράμματα ανακύκλωσης στα σχολεία.
Εισηγήσεις:
-Σωκράτης Φάμελος (αν. υπουργός Περιβάλλοντος),
-Μιχάλης Γεράνης (πρόεδρος ΦΟΔΣΑ),
-Αριστείδης Παπαδάκης (περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης),
-Λάζαρος Αγγέλου (Κοινοπραξία φορέων «Τα πάντα RE»),
-Γιώργος Μπλιώνης (Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης)
-Μιχάλης Σπάσος (μέλος Κίνησης Πολιτών Ευκαρπίας)

  1. Σάββατο 15.9.2018
Θεσσαλονίκη Zero Waste –νέοι τρόποι ζωής και δράσης.
Εναλλακτικά μοντέλα διαχείρισης των κοινών (Νερό - Ενέργεια - Τροφή - Απόβλητα κλπ). Η ανάδειξη του ρόλου της ΚΑΛΟ ως εναλλακτικού μοντέλου στη διαχείριση των αποβλήτων και των κοινών και ως “θεσμικού κόμβου” μεταξύ αυτοδιοίκησης – πολιτών. Η προσπάθεια στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στο ΠΣΘ για τη δημιουργία Κέντρου Ανακύκλωσης, Εκπαίδευσης και Διαλογή στην Πηγή (ΚΑΕΔΙΣΠ). Εθελοντισμός και συνεργατισμός, οριοθέτηση και συνθήκες μετάβασης από τον ένα στον άλλο. Δυνατότητες συνεργειών στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων. Πρόταση διαμόρφωσης “Οδικού Χάρτη” μετάβασης σε μια “Θεσσαλονίκη Μηδενικών Αποβλήτων”.
Εισηγήσεις:
-Λάζαρος Ζαχαριάδης (εντεταλμένος σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης),
-Κώστας Νικολάου (Λαϊκό Πανεπιστήμιο ΚΑΛΟ),
-Μιχάλης Τρεμόπουλος (Συνεταιρισμός κοινωνικής διαχείρισης αποβλήτων «Αναβίωσις»),
-Χριστίνα Κονταξή (Διευθύντρια Δικτύου Μεσόγειος SOS),
-Τάσος Νικολαδάκης (ΚΟΙΝΣΕΠ «Ανακυκλώνω Στην Πηγή», Πάτρα).
Στον διάλογο θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι από την Κοινοπραξία “ΤΑ ΠΑΝΤΑ RE”, όπου συμμετέχουν οι οργανώσεις: Συνεταιρισμός Κοινωνικής Διαχείρισης Αποβλήτων "Αναβίωσις", ΚοινΣΕπ Eco-Greece, Επανάχρηση Τώρα!, Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας "UnivSSE Coop", Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και ΚοινΣΕπ Υποστήριξη Κ.ΑΛ.Ο. Επίσης, το Παρατηρητήριο οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών Κ. Μακεδονίας, το Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης κ.α.
Επιπλέον θα γίνουν εργαστήρια επίδειξης (πρόληψη, επανάχρηση, ανακύκλωση κλπ), θεατρικά, παρουσιάσεις προϊόντων από ανακυκλώσιμα υλικά κ.α.
Γιατί φέτος τα απόβλητα;
Την ώρα που ο πλανήτης έχει γεμίσει σκουπίδια και μέχρι το 2050 στους ωκεανούς θα «κολυμπούν» περισσότερα πλαστικά από ό,τι ψάρια, την ώρα πουακόμη και οι πάγοι και οι βιότοποι της Ανταρκτικής είναι ρυπασμένοι με μικροπλαστικά απορρίμματα και επικίνδυνα χημικά, το φετινό Greenwave Festivalθα μιλήσει για το όραμα μια κοινωνίας μηδενικών αποβλήτων!
Η ολιγωρία των κρατούντων και η αλλοτρίωση των πολιτών πρέπει να ανατραπούν, λένε από την οργανωτική του Greenwave«Θέλουμε να φτιάξουμε τη ζωή μας εδώ και τώρα! Να είμαστε συνεπείς με τις αρχές μας. Να μεταδώσουμε την αίσθηση ευθύνης στους/στις διπλανούς/ες μας».
Πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν την πόλη βιώσιμη, εφαρμόζοντας ευρεία διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, αλλά και πριν από αυτήν, επιλέγοντας προϊόντα που έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και δεν δημιουργούν απόβλητα.
Παραγωγή προϊόντων που να αντέχουν στον χρόνο, λοιπόν, Επισκευή και Επανάχρηση για τα αντικείμενα που είναι εφικτό, Ανακύκλωση στα υπόλοιπα, Κομποστοποίηση για τα οργανικά, Μείωση της ΚατανάλωσηςΌχι Καύση αλλά παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και από φυσικές μεθόδους αξιοποίησης του υπολείμματος (πχ βιοαέριο). 
·                     Τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα!
·                     Τα πεταμένα αντικείμενα είναι πλούτος!
·                     Κάτω οι διαλεκτικές των τεχνικών του απορριπτέου!
·                     Τα σκουπίδια μας ανήκουν!
·                     Αντιστεκόμαστε στον καταναλωτισμό, αλλάζουμε τρόπο ζωής.
·                     Μειώνουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα, προστατεύουμε το περιβάλλον.
·                     Σεβόμαστε τον κύκλο της ζωής, δίνουμε στα απορρίμματα μια δεύτερη ευκαιρία.
·                     Ξανασυνδέουμε τις καθημερινές ανάγκες με την τέχνη και την προσωπική ευθύνη.
·                     Προωθούμε την επανάχρηση γιατί τίποτε δεν πάει χαμένο.
·                     Εξοικονομούμε πόρους, εξασφαλίζουμε το μέλλον του πλανήτη.
·                     Βλέπουμε το άχρηστο με φαντασία και δημιουργικότητα.
·                     Δημιουργούμε θέσεις εργασίας, στηρίζουμε την κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία.
·                     Αξιοποιούμε τα παλιά υλικά για την παραγωγή προϊόντων με νέα αξία χρήσης και ανταλλαγής.

https://www.flickr.com/photos/greenwavefestival/
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.