Ο Εθελοντικός Συμβουλευτικός Σταθμός Ανηλίκων λειτουργεί από το 2013 με την υποστήριξη του Δήμου Θερμαϊκού και του ΔΗΠΠΑΚΥΘ, της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης (ΝΠΔΔ) ΕΠΑΘ, του Συλλόγου Εθελοντών Υποστήριξης Ανηλίκων & Νέων, Εντός # Εκτός και της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Θερμαϊκού.

Οι εθελοντές που στελεχώνουν το Συμβουλευτικό Σταθμό είναι έμπειροι ψυχολόγοι, αλλά και άλλοι επιστήμονες (ψυχίατρος, επιμελητές ανηλίκων, μουσικοί, εκπαιδευτικοί κλπ), που σκοπό έχουν την ψυχοκοινωνική στήριξη εφήβων και των οικογενειών τους.

Οι υπηρεσίες του Εθελοντικού Συμβουλευτικού Σταθμού απευθύνονται σε πολίτες που κατοικούν στα όρια του Δήμου Θερμαϊκού, είναι ΔΩΡΕΑΝ, και δίνεται προτεραιότητα σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Εθελοντικού συμβουλευτικού Σταθμού είναι οι ακόλουθες:
Ø  Ατομική και οικογενειακή συμβουλευτική γονιών και εφήβων, που επιθυμούν να λάβουν βοήθεια και συμβουλές για τις διάφορες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Ø  Ενασχόληση με "προβλήματα'' που εμφανίζονται στα γυμνάσια και λύκεια της περιοχής, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους θεσμικούς φορείς.
Ø  Δημιουργία διαφόρων Ομάδων δημιουργικής ενασχόλησης εφήβων, όπως η μπάντα των κρουστών τα ''ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ'. Επιδίωξή της, πέραν της εκπαίδευσης στη μουσική και της ψυχαγωγίας, είναι η κοινωνικοποίηση με άμεσους και βιωματικούς τρόπους μέσω της μουσικής, δηλαδή η προώθηση στάσεων, αντιλήψεων και συμπεριφορών, που διευκολύνουν την ομαλή εξέλιξη των εφήβων.
Ø  Ομάδες συζήτησης γονέων, κηδεμόνων  υπό τον συντονισμό δυο εθελοντών ψυχολόγων.

Οι προβληματικές που μπορούν  να προσεγγιστούν με τους ψυχολόγους, μέσω των συνεδριών, είναι ενδεικτικά κι όχι αποκλειστικά οι ακόλουθες:
ü  Προβλήματα  συμπεριφοράς στο σπίτι ή στο σχολείο
ü  Προβλήματα οικογενειακών ή άλλων σχέσεων
ü  Δυσκολίες ένταξης και παρακολούθησης του σχολείου
ü  Προβλήματα κοινωνικοποίησης
ü  Καταστάσεις σχολικού εκφοβισμού
ü  Συναισθηματικές δυσκολίες ή διαταραχές ψυχικής υγείας (θλίψη, κατάθλιψη, άγχος, κρίσεις πανικού – αγχώδεις διαταραχές, εσωστρέφεια, αυτοκαταστροφικότητα, επιθετικότητα κ.ά.)
ü  Μαθησιακές δυσκολίες – χαμηλή επίδοση
ü  Εξαρτήσεις (ουσίες, διαδίκτυο κ.ά.)
ü  Προβλήματα που έχουν να κάνουν με ψυχοπιεστικά γεγονότα ζωής (απώλειες υγείας, θάνατος, διαζύγιο, ανεργία κ.ά.)


Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Θερμαϊκού είναι αρωγός αυτής της εθελοντικής προσπάθειας και στηρίζει κάθε ομάδα, που αποσκοπεί στην βοήθεια των πολιτών του Δήμου Θερμαϊκού και ιδιαίτερα των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων. Τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας θα βοηθήσουν στον συντονισμό και στην οργάνωση της ομάδας των εθελοντών και είναι η δομή, όπου μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες, για να ενημερωθούν αλλά και να κλείσουν ραντεβού με τους ψυχολόγους του Συμβουλευτικού Σταθμού.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Κοινότητας, Δευτέρα με Παρασκευή και ώρες  8:00-9:00 και 14:00-15:00.

Κέντρο Κοινότητας Δήμου Θερμαϊκού
Ανθέων 47,
Τηλ. 23920 25887                                                                                      
E-mail : kkthermaikos@gmail.com                                                                                                           






Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.