Ο Άγγελος Αναστασιάδης είναι τελικά ο άνθρωπος που θα αντικαταστήσει τον Μίκαελ Σκίμπε στην τεχνική ηγεσία της Εθνικής μας ομάδας, ο οποίος απομακρύνεται μετά και από την τελευταία άσχημη εμφάνιση στη Φινλανδία.

Το κεφάλαιο «προπονητής» ήταν τo πρώτο θέμα συζήτησης της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ στη συνεδρίαση που έγινε στην Θεσσαλονίκη.

Τελικά εγκρίθηκε ο Άγγελος Αναστασιάδης να κάτσει στον πάγκο της Εθνικής με τον Σκίμπε να αποχωρεί, με το ματς κόντρα στη Φινλανδία να ήταν το τελευταίο του.

Ο έμπειρος Έλληνας τεχνικός αποτελεί προσωπική επιλογή του προέδρου της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένου και πλέον μπορούμε να μιλάμε για εποχή Αναστασιάδη στην Εθνική Ελλάδας.

Πιθανότατα θα μείνει στην Εθνική ως τα τέλη του 2019 και θα κοουτσάρει την Ελλάδα στα προκριματικά του Euro.

Θυμίζουμε πως μετά τον Βασίλη Δανιήλ το 2001, ο Αναστασιάδης είναι ο πρώτος μόνιμος Έλληνας τεχνικός που κάθεται στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Χριστίδης και Τσάνας είχαν αναλάβει ως υπηρεσιακοί.

Η πορεία του Αγγελου Αναστασιάδη ως παίκτης και προπονητής
Ο Άγγελος Αναστασιάδης γεννήθηκε στους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης στις 8 Μαρτίου του 1953, είναι Έλληνας παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής ποδοσφαίρου.

Ξεκίνησε το άθλημα από τα εφηβικά τμήματα του ΠΑΟΚ, για να προωθηθεί το 1973 στην πρώτη ομάδα σε ηλικία 20 ετών. Αγωνιζόταν στη μεσαία γραμμή με αμυντικά κυρίως καθήκοντα και υπήρξε δεινός εκτελεστής πέναλτι, σημειώνοντας με τον τρόπο αυτό σχεδόν το 40% των τερμάτων της καριέρας του.

Την πρώτη κιόλας χρονιά, χρησιμοποιήθηκε από τον προπονητή του Λες Σάνον ως αλλαγή στο 5ο λεπτό της παράτασης του τελικού κυπέλλου 1974 και εκτέλεσε εύστοχα το προτελευταίο πέναλτι κατά τη διαδικασία που ανέδειξε νικήτρια την ομάδα του επί του Ολυμπιακού με 4-3.

Με 19 εμφανίσεις ως βασικός σε 30 αγώνες, αποτέλεσε τον 12ο παίκτη του ΠΑΟΚ και το απαραίτητο συμπλήρωμα στην τριάδα μέσων Κούδα-Σαράφη-Τερζανίδη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδας 1975-76, την πρώτη στην ιστορία του συλλόγου.

Το καλοκαίρι του 1981 μετακινήθηκε με ελεύθερη μεταγραφή στον Παναθηναϊκό, όπου σε μία τριετία κατέκτησε επίσης από ένα κύπελλο και πρωτάθλημα, παρότι στο τελευταίο μετείχε σε ένα μόλις αγώνα (ως αλλαγή). 

Ακολούθησαν δύο χρονιές στη Β΄ κατηγορία, από μία με Κόρινθο (υποβιβασμός) και Διαγόρα Ρόδου (πρωταθλητής Νοτίου Ομίλου), με τον οποίο ως κεντρικός αμυντικός πλέον, επανήλθε στην Α' εθνική για την περίοδο 1986-87. Ολοκλήρωσε την πορεία του ως παίκτης στο ομογενειακό σωματείο Ελληνο-Αμερικανικός Άτλας της Νέας Υόρκης.

Συμμετοχές στην εθνική Ελλάδας
Αγωνίστηκε 12 φορές με την εθνική Ελλάδας κατά το διάστημα 1975-1980. Την πρώτη του εμφάνιση πραγματοποίησε στον φιλικό αγώνα (2-1) επί της Κύπρου την 1η Απριλίου 1975 στη Λευκωσία, μην διστάζοντας να αναλάβει την εκτέλεση πέναλτι που διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα στο 35'.Το συγκεκριμένο τέρμα, αν και μοναδικό του για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, τον κατατάσσει μεταξύ των μόλις 31 Ελλήνων διεθνών οι οποίοι σκόραραν στο ντεμπούτο τους με την εθνική ομάδα (πλέον πρόσφατος ο Καρέλης το 2014).

Η τελευταία του συμμετοχή σημειώθηκε και πάλι σε φιλικό αγώνα με τη Βουλγαρία (0-0) στις 14 Μαΐου 1980 (γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας), όταν ο τεχνικός Αλκέτας Παναγούλιας τον χρησιμοποίησε με την έναρξη της επανάληψης. Ήταν ο τελευταίος αγώνας προετοιμασίας της Ελλάδας πριν την τελική φάση του κυπέλλου Εθνών 1980, με τον ποδοσφαιριστή να μην επιλέγεται εν τέλει στην 22μελή ελληνική αποστολή για τη διοργάνωση στα γήπεδα της Ιταλίας.

Προπονητική σταδιοδρομία
Ο Αγγελος Αναστασιάδης είναι από τους πλέον αναγνωρίσιμους Έλληνες προπονητές και η καριέρα του άρχισε από τις "μικρές" κατηγορίες του ελληνικού ποδοσφαίρου με τους Διαγόρα Ρόδου, Παναργειακό, Ιάλυσο και Καβάλα, η οποία υπό την καθοδήγησή του αναδείχθηκε δευτεραθλήτρια Β' εθνικής και εξασφάλισε την άνοδο στην Α' έπειτα από 12ετή απουσία.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Αναστασιάδης κατά τον πρώτο του αγώνα ως τεχνικός στην ανώτατη κατηγορία αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ, σύλλογο όπου είχε αναδειχθεί ως παίκτης (ήττα 0-4 στο γήπεδο Τούμπας για την εναρκτήρια αγωνιστική της περιόδου 1994-95).

Συνέχισε διαδοχικά στους Εδεσσαϊκό (1995 έως Ιανουάριο 1997, καταλαμβάνοντας την 9η θέση της Α' εθνικής 1995-96, υψηλότερη στην ιστορία του συλλόγου),ΠΑΟΚ (1997-99, σε δύο θητείες), Ηρακλή (1999-2000), Παναθηναϊκό (2000-01), για να επανέλθει στον Ηρακλή (2001-02) και εκ νέου στον ΠΑΟΚ (2002-04). 

Από τον Δεκέμβριο του 2004 έως την απόλυσή του τον Απρίλιο του 2011,διατέλεσε ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής Κύπρου όντας ο 15ος διαφορετικός από την έναρξη της ιστορίας της το 1960 και με τους περισσότερους αγώνες, καθώς και μακροβιότερος έπειτα από τον πρώτο της Αργύρη Γαβαλά (1960 έως 1967),επίσης από την Ελλάδα.

Μετά την απομάκρυνση από την τεχνική ηγεσία της εθνικής ομάδας της Κύπρου, λόγω των αποτυχημένων αποτελεσμάτων στα προκριματικά του Euro 2012, ο Άγγελος Αναστασιάδης επέστρεψε στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2011 για να αναλάβει τον ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος είχε μόλις επιστρέψει στη Σούπερ Λιγκ. Έφτασε την ομάδα στην 8η θέση του βαθμολογικού πίνακα, όμως παρά την επιτυχημένη χρονιά αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του με τους Ηπειρώτες. 

Επόμενος σταθμός του ήταν ο Πλατανιάς, τον οποίο ανέλαβε τη 12η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ (2012-13), κάνοντας ντεμπούτο με νίκη 2-1 επί του Παναθηναϊκού. Στο τέλος της περιόδου και ενώ κατέλαβε την 9η θέση με τον Πλατανιά διατηρώντας τον στην πρώτη κατηγορία, αποχώρησε από την ομάδα.

Ωστόσο, ανέλαβε ξανά τα ηνία της χανιώτικης ομάδας τον Φεβρουάριο του 2014, με στόχο και πάλι να τη σώσει από τον υποβιβασμό, πράγμα που πέτυχε τερματίζοντας μόλις 2 βαθμούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού, στη 14η θέση της βαθμολογίας.

Τον Μάιο του 2014, μετά το τέλος των πλέι-οφ, συμφώνησε για τέταρτη φορά σε 17 χρόνια με την ομάδα του ΠΑΟΚ υπογράφοντας διετές συμβόλαιο,αποχώρησε όμως τον Μάρτιο του 2015.

Το καλοκαίρι του 2016 ανέλαβε τη Λάρισα, η παρουσία του όμως στον πάγκο των "βυσσινί" υπήρξε βραχύβια, καθώς τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ανακοινώθηκε η αποχώρησή του.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.