του Peter Korzun, Zero Hedge, 10-4-2018

[Ψηφιδωτό αμερικανικών τελεσιγράφων, επίσημων απειλητικών  δηλώσεων για « ναυτικούς αποκλεισμούς» και «προληπτικά πλήγματα», συρροής εκδηλώσεων  μιας «διπλωματίας ροπάλου» και νομοθετημάτων που  υιοθετούμενα  ισοδυναμούν με κήρυξη πολέμου, το ακόλουθο άρθρο (περιζήτητου στα όργανα ελεύθερης ενημέρωσης ειδικού των συγκρούσεων και του πολέμου) παρουσιάζει εικόνα ενός (αμέριμνου;) κόσμου μπροστά στο φάσμα κλεψύδρας όπου ο χρόνος - τής και περιορισμένης έστω γεωγραφικά ειρήνης- φαίνεται να έχει εξαντληθεί και όπου απειλείται αιφνίδια έκρηξη και επιστροφή της ανθρωπότητας στην λίθινη εποχή.]

Ανάδειξη: Μιχαήλ Στυλιανού

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Kay Bailey Hutchinson είναι διπλωμάτης υψηλής αποστολής. Οι κουβέντες της, όποιες και αν είναι, είναι επίσημες. Και σε αυτές εντάσσονται τα τελεσίγραφα και οι απειλές που έχουν καταστεί η γλώσσα την οποία ολοένα συχνότερα χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί διπλωμάτες στην εφαρμογή του βίαιου πειθαναγκασμού ή της διπλωματίας του εξαναγκασμού. Πολεμικές διακηρύξεις χρησιμοποιούνται έτσι ως  διπλωματικό εργαλείο.


Η πρεσβευτής το επιβεβαίωσε και πάλι στις 2 Οκτωβρίου. Κατή την δήλωσή της, η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει βία εναντίον της Ρωσίας. Στην πραγματικότητα απηύθυνε ένα τελεσίγραφο: Η Μόσχα καλείται να  σταματήσει την κατασκευή ενός πυραύλου που οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι θα παραβιάζει την συνθήκη για τους πυρηνικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς (INF). Αλλιώς οι αμερικανικές δυνάμεις θα τον καταστρέψουν, προτού καταστεί χρησιμοποιήσιμος: « Σε αυτό το σημείο, θα εξετάσουμε τον δυνατό τρόπο να καταστρέψουμε έναν ρωσικό πύραυλο που θα μπορούσε να πλήξη οποιαδήποτε χώρα μας», δήλωσε η Hutchinson σε πρες κόνφερενς. «Τα αντίμετρα (από τις ΗΠΑ) θα μπορούσαν να είναι η καταστροφή των πυραύλων που κατασκευάζει η Ρωσία κατά παραβίασιν της συνθήκης. Προειδοποιούνται», πρόσθεσε.                                
Αυτό δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια προειδοποίηση για προληπτική επίθεση.

Είναι γεγονός ότι η συμμόρφωση με την Συνθήκη INF είναι ένα ζήτημα επίμαχο. Η Μόσχα έχει πολλές φορές καταγγείλει ότι η Ουάσιγκτον παραβιάζει συστηματικά αυτήν την συνθήκη και το έχει αποδείξει με στοιχεία. Για παράδειγμα το χερσαίο Σύστημα  AEGIS, το οποίο έχει εγκατασταθεί στην Ρουμανία και πρόκειται να εγκατασταθεί και στην Πολωνία, χρησιμοποιεί τον εκτοξευτή Μκ-41 που μπορεί να εκτοξεύει πυραύλους Τόμαχωκ μέσου βεληνεκούς. Πρόκειται για  κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης INF.Αυτό είναι γεγονός αδιάψευστο.                
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Ρωσία ότι διαθέτει και δοκιμάζει ένα χερσαίας εκτόξευσης πύραυλο κρουαζιέρας, βεληνεκούς 500 έως 5.500 χιλιομέτρων, αλλά ουδέποτε παρουσίασαν κάποιαν απόδειξη σε υποστήριξη αυτού του ισχυρισμού. Η Ρωσία δεν έπαψε να τον διαψεύδει. Δηλώνει ότι ο αναφερόμενος πύραυλος – ο 9Μ729- είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τους όρους της συνθήκης και ουδέποτε αναβαθμίστηκε ή δοκιμάστηκε για το απαγορευμένο βεληνεκές.

Αυτή είναι μια λογική τοποθέτηση. Στο κάτω-κάτω δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί η δορυφορική επισήμανση και μετάδοση τέτοιων δοκιμών. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να καταγγείλουν το γεγονός στην Εδική Επιτροπή Ελέγχου. Αντί γι’ αυτό απειλούν να αρχίσουν έναν πόλεμο.

Αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Επειδή τα λόγια της πρεσβευτίνας δεν ήταν μια μπερδεμένη φράση ή μια προχειρολογία, αλλά ήταν στην πραγματικότητα η συνέχεια μιας άλλης «προειδοποίησης» που εκτόξευσε πρόσφατα άλλος Αμερικανός αξιωματούχος.

Μιλώντας στις 28 Σεπτεμβρίου σε εκδήλωση της  Ένωσης Καταναλωτών Ενέργειας στην Πενσυλβανία, ο Υπουργός των Εσωτερικών Ράϊαν Ζίνκε δήλωσε ότι ο αμερικανικός στόλος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί να επιβάλει έναν αποκλεισμό για να περιορίσει τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας. «Οι Ηνωμένε Πολιτείες έχουν την ικανότητα, με τον στόλο μας, να εξασφαλίσουν την ανοικτή πρόσβαση στιες θαλάσσιες οδούς και εν ανάγκη να αποκλείσουν… να καταστήσουν βέβαιο ότι η ενέργειά τους (των Ρώσων) δεν θα φτάνει στις αγορές», δήλωσε, αποκαλύπτοντας πως αυτό είναι μια εξεταζόμενη επιλογή. Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει καμιάν αρμοδιότητα για την εξωτερική πολιτική, αλλά ο κ. Ζίνκε είναι υψηλού επιπέδου μέλος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Δυο πολεμοχαρείς δηλώσεις, γενόμενες η μία κατόπιν της άλλης και οι δύο στα όρια της κήρυξης πολέμου! Ο αποκλεισμός είναι μια εχθρική ενέργεια, που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την βία και οι ΗΠΑ αυτό το ξέρουν πολύ καλά. Όπως επίσης γνωρίζουν ότι η Ρωσία θα αμυνθεί. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν ακολούθησαν από τον Λευκό Οίκο  σχόλια ή εξηγήσεις. Αυτό επιβεβαιώνει το γεγονός ότι αυτά που δήλωσαν οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν την θέση της κυβέρνησης.

Αυτά ανακαλούν στις σκέψεις το γεγονός ότι ψηφίστηκε από την αμερικανική βουλή  ο Νόμος περί Απαγόρευσης και Εκσυγχρονισμού των Κυρώσεων. Η νομοθεσία αυτή περιλαμβάνει την εξουσιοδότηση για ελέγχους  ξένων λιμανιών: κινεζικών, ιρανικών, συριακών και ρωσικών. Στα τελευταία περιλαμβάνονται τα ρωσικά λιμάνια Ναχόντκα, Βάνινο και Βλαδιβοστόκ. Αυτό αποτελεί μιαν απροκάλυπτα εχθρική ενέργεια και μιαν ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Εάν το νομοσχέδιο καταστεί νόμος, θα κινήσει πιθανότατα πόλεμο, με τις ΗΠΑ στον ρόλο του επιδρομέα.

Η «Σύνδεση Τρίαινας», τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ από το 2002, αρχίζουν στις 25 Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 7 Νοεμβρίου. Θα πραγματοποιηθούν σε ελάχιστη απόσταση από τα σύνορα της Ρωσίας. Τα ρωσικά γυμνάσια Βοστόκ-2018 τον Σεπτέμβριο ήταν τα μεγαλύτερα πού έγιναν εκεί μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά  εκτελέστηκαν στην ΄Απω Ανατολή, μακριά από την περιοχή ευθύνης του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ και όχι η Ρωσία είναι αυτός που κλιμακώνει την ήδη υπάρχουσα κατάσταση έντασης στην Ευρώπη, διεξάγοντας γυμνάσια τόσο μεγάλης κλίμακας δίπλα στα σύνορα της Ρωσίας.

Η Ρωσία δεν είναι η μόνη χώρα που απειλείται με πόλεμο. Καταβάλλονται προσπάθειες για τον εκφοβισμό της Κίνας επίσης. Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου αμερικανικό και κινεζικό πολεμικά πλοία  είχαν  μιαν «ανασφαλή διασταύρωση» στις 30 Σεπτεμβρίου. Μόλις αποφεύχθηκε μια σύγκρουσή τους. Εξ αιτίας αυτού του συμβάντος ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης Τζέιμς Μάτις αναγκάστηκε να αναστείλει την επίσκεψή του στο Πεκίνο, την οποία ακύρωσε η Κίνα. Ο διάλογος για την ασφάλεια μεταξύ των δύο χωρών διακόπηκε.

΄Ισως το μόνο που απομένει πια είναι η εγκατάλειψη της ιδέας για μιαν φυσιολογική σχέση με τις ΗΠΑ. Η δήλωση της πρεσβευτίνας Hutchinson στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: “Ξεχάστε τις διπλωματίες, βρισκόμαστε πίσω στην λίθινη εποχή», με την Ουάσιγκτον να ανοίγει τον δρόμο. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα και καλύτερα να το συνηθίσετε. Απλώς προσπεράστε το και προσπαθήστε να ζήσετε χωρίς τις ΗΠΑ, αλλά επαγρυπνείτε και ετοιμαστείτε να αποκρούσετε μιαν επίθεση που πιθανότατα έρχεται.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η Μόσχα ουδέποτε απείλησε τις ΗΠΑ με στρατιωτική ενέργεια. Ουδέποτε χρησιμοποίησε στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στις αμερικανικές ακτές. Δεν άρχισε αυτή τις ατέλειωτες κυρώσεις και τους εμπορικούς πολέμους. Όταν καταγγέλλει τις αμερικανικές παραβιάσεις διεθνών συμφωνιών, ουδέποτε ισχυρίστηκε πως μια επιλογή αντίδρασης είναι η χρήση βίας. Αγωνίστηκε σκληρά να αναστήσει τον διάλογο για τον έλεγχο των εξοπλισμών και για τον συντονισμό των επιχειρήσεων στην Συρία. Αλλά επίσης αναγκάστηκε να διατυπώσει προειδοποιήσεις για τις συνέπειες, σε περίπτωση που θα προκαλείτο να αντιδράσει σε μιαν εχθρικήν ενέργεια. Εάν συμβεί το χειρότερο όλοι θα ξέρουμε ποιος είναι ο φταίχτης. Η Ουάσιγκτον φέρει την ευθύνη ότι σπρώχνει τον κόσμο στο χείλος του πολέμου.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.