του ακτιβιστή

Ενώ  ακόμα δυνάμεις της πυροσβεστικής παλεύουν για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς που μακέλεψε δύο από τα ομορφότερα κομμάτια της Σιθωνίας, το εκπληκτικό Πλατανίτσι και το πευκόφυτο χαμηλό βουνό Δραγκοτέλι και βρίσκεται υπό έλεγχο, εμείς εδώ στην Περαία κάναμε ένα οδοιπορικό σήμερα για να εντοπίσουμε τα σημεία και την αιτία έναρξης της πυρκαγιάς στο ρέμα της Άνω Περαίας.

Έχοντας καταγγελίες κατοίκων πως οι αιτίες της οφείλονται στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ, με την βοήθειά τους περιπλανηθήκαμε γύρω από το ρέμα.


Διαπιστώσαμε πως ακόμα και σήμερα το μεσημέρι καπνίζουν κάποια σημεία στην καμένη ρεματιά. Πειστήκαμε πως πιθανότατα χάριν της έγκαιρης ειδοποίησης της Πυροσβεστικής, από κάτοικο που μένει πολύ κοντά στο σημείο που ξεκίνησε η φωτιά, έγινε κατορθωτό να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και γρήγορα η κατάσβεσή της.
Η κυρία που ειδοποίησε της δυνάμεις πυρόσβεσης, γύρω στις 11.30 το βράδυ της 24ης Οκτωβρίου, είδε το ξεκίνημα και πιθανολόγησε πως οφείλεται σε καλώδιο της ΔΕΗ, δεδομένο πως κοντά σε κολόνα, μέσα στο ρέμα ξεκίνησε.
Την υπόθεση της κατοίκου βεβαιώνουν άλλοι τρεις συνδημότες μας που μένουν πολύ κοντά στο σημείο έναρξης της πυρκαγιάς. Μάλιστα όπως μας πληροφόρησαν πριν περίπου 5 χρόνια στο ίδιο σημείο από τον ίδιο λόγο υπήρξε ακόμη ένα παρόμοιο περιστατικό έναρξης φωτιά.
Κάτοικος που το σπίτι του είναι δίπλα στο επίμαχο σημείο αναφέρει πως υπήρξε ένωση καλωδίων (λόγω χαλαρότητάς τους)  με αποτέλεσμα να εκτοξεύονται και να πέφτουν στη γη (πλήρης ξερών χόρτων) σπινθήρες οι οποίοι προκάλεσαν την ανάφλεξη.
Μάλιστα όπως μας είπε, σήμερα έγινε παρέμβαση κλιμακίου της ΔΕΔΔΗΕ που "τέντωσε" τα καλώδια ώστε να μην κινδυνεύσει άλλη φορά να συμβεί το μοιραίο. Το ερώτημα που μας απηύθυνε (και φυσικά συμμεριζόμαστε την ανησυχία του) "έπρεπε να συμβεί ο προχθεσινός εφιάλτης που ζήσαμε για να γίνει η σημερινή διόρθωση; Δεν έπρεπε να είχε προηγηθεί;"


Η φωτιά ξεκίνησε λοιπόν, όπως και από τις φωτογραφίες φαίνεται,  στο σημείο που βρίσκεται ανάμεσα από πέντε κατοικίες και ευτυχώς λόγω της συγκεκριμένης διεύθυνσης των ισχυρότατων ανέμων δεν τα πλησίασε και συνέχισε προς βορρά, στη συνέχεια του ρέματος. Κάποια στιγμή, ίσως όταν άλλαξε η διεύθυνση του ανέμου ανέβηκε το ρέμα όπου αντιμετωπίστηκε με επιτυχία από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που είχαν τοποθετηθεί  σε καίρια σημεία.

Νομίζω πως από τύχη δεν θρηνήσαμε υλικές ζημιές παρά μονάχα καταστροφή ελαιόδεντρων (που παραδόξως βρίσκονται στο ρέμα) και καύση καλαμιών και θάμνων. Γλύτωσε ευτυχώς και παρακείμενο μικρό μελισσοκομείο που βρισκόταν στην περιοχή.
Το κυριότερο δεν τραυματίστηκαν συνδημότες μας, που πέρασαν ώρες τρόμου όταν αρκετοί έσπευσαν μετά από υπόδειξη ανδρών της πυροσβεστικής να απομακρυνθούν προσωρινά από τις οικίες τους.

Να σημειωθεί με την ευκαιρία η άθλια κατάσταση των αγροτικών δρόμων που δυσχαιρένουν αφόρητα την προσβασιμότητα στην περιοχή. Και φανταστείτε να αρχίσουν και οι βροχοπτώσεις ....














Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.