του ακτιβιστή

Είναι ένα τεράστιο σταυρόλεξο αυτό που καλούνται να λύσουν οι συνταξιούχοι μετά τις διαδοχικές πρωτόδικες αποφάσεις δικαστηρίων που καλούν σε επιστροφή των αναδρομικών που έχουν παρακρατηθεί με την κατάργηση των δώρων και τις συνεχείς μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Το ερώτημα είναι να καταθέσουν αγωγές ή αρκεί η αίτηση προς τον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ, με την ηλεκτρονική υποβολή τους;

Για να γίνει κατανοητό το ύψος ή μάλλον το βάθος του οικονομικού μπάτζετ που απαιτείται για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις περισσότερων από 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχων που διεκδικούν ποσά που φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις ή και ξεπερνούν τις 10.000 € (όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου) και ενδεχόμενα δημιουργεί σκέψεις για την έκβαση του επιδιωκόμενου στόχου - διεκδίκησης θα παραθέσουμε δύο διαφορετικών προσεγγίσεων. Και προφανώς ο καθένας θα πρέπει να σταθμίσει την κατάσταση και να προβεί στις ενέργειές του.

1.Να ασκηθεί αγωγή αφού προηγηθεί η κατάθεση αίτησης διακοπής της παραγραφής

Οι διεκδικήσεις όπως λέει το ΣτΕ στην απόφαση 2287/2015, δεν μπορούν να ανατρέχουν πριν από τον Ιούνιο του 2015 που έβγαλε αντισυνταγματικές τις περικοπές, αλλά από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, εν προκειμένω για 3,5 έτη ως το τέλος του 2018.

Η γνωμοδότηση-βόμβα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έκρινε ότι όσες αποφάσεις δίνουν αναδρομικά από Ιούνιο 2015 και μετά δεν μπορούν να προσβληθούν από τα Ταμεία διότι τα δικαστήρια συμμορφώνονται πλήρως με το «γράμμα» του ΣτΕ, έφερε ανατροπή στην υπόθεση. Στην πράξη δεν χωρεί έφεση και τα αναδρομικά πληρώνονται και με πρωτόδικη απόφαση στους συνταξιούχους, για διάστημα διεκδικήσεων από Ιούνιο 2015 και μετά.

Προϋπόθεση είναι να γίνουν αγωγές για να καθοριστούν τα αναδρομικά από τα δικαστήρια.

Οι αιτήσεις μέχρι στιγμής φτάνουν τις 18.000 και οι αγωγές που έρχονται το επόμενο διάστημα είναι χιλιάδες.

Τι ενέργειες χρειάζονται ανάλογα με το ταμείο

Οι συνταξιούχοι ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ, ΕΤΑΑ Τραπεζών, πρέπει να υποβάλλουν μέχρι 31/12/2018 την έντυπη αίτηση στον φορέα συνταξιοδότησής τους για διακοπή μειώσεων νόμων 4051 και 4093 και επαναφορά των Δώρων στην κύρια σύνταξη όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις ΣτΕ από 01/97/2015. Αντίστοιχη αίτηση κάνουν και στο ΕΤΕΑΕΠ για την επικουρική.

Μέσα σε έξι μήνες από την κατάθεση της αίτησης που διακόπτει την παραγραφή μπορούν να ασκήσουν αγωγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο που ανήκει το Ταμείο που εξέδωσε την απόφαση συνταξιοδότησης. Για το επικουρικό ταμείο ΕΤΕΑΕΠ καταθέτουν αγωγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. Είναι δυνατή η διεκδίκηση αναδρομικών για μια πενταετία.

Για τους συνταξιούχους του Δημοσίου (πολιτικούς, απόστρατους πανεπιστημιακούς, γιατρούς, δικαστικούς) η αίτηση υποβάλλεται μέχρι 31/12/2018 στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τη διακοπή των μειώσεων στην κύρια σύνταξη και στο ΕΤΕΑΕΠ – ΤΕΑΔΥ για την επικουρική όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις του ΣτΕ ή στην ηλεκτρονική υπηρεσία του ΕΦΚΑ.

Μέσα σε έξι μήνες από την κατάθεση της αίτησης που διακόπτει την παραγραφή, ή και άμεσα χωρίς αίτηση, μπορούν να καταθέσουν αγωγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την κύρια σύνταξη και στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών κατά του ΤΕΑΔΥ για την επικουρική.

2.Διαβεβαίωση του υφυπουργού πως θα δοθούν τα αναδρομικά,σε όλους, ανεξάρτητα από την κατάθεση αγωγής.

Θεωρούμε υποχρέωσή μας προς τους συνταξιούχους να αναδημοσιεύσουμε τη συνέντευξη του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσου Πετρόπουλου στο Νews 24/7
"Σε περίπτωση που το ΣτΕ πει κάτι διαφορετικό από ό,τι είχε ήδη αποφασίσει, θα ικανοποιήσουμε όλες τις σχετικές αξιώσεις ανεξαρτήτως της κατάθεσης αγωγής. Προϋπόθεση είναι βεβαίως, ότι το ΣτΕ θα έχει αποφασίσει ότι επιτρέπουν τα δημοσιονομικά κόστη την ικανοποίηση αιτημάτων τα οποία δημιουργήθηκαν στο παρελθόν και δημιούργησαν αυτή την τεράστια ύφεση. Σημειώνω, όμως, ότι η χώρα έχει τη δέσμευση να μην ξεπερνά η συνταξιοδοτική δαπάνη το 16,2% του ΑΕΠ. Αν ξεπεράσει το όριο αυτό, θα έχουμε νέα μέτρα, ξανά περικοπές…"
- Ποιοι δικαιούνται έως τώρα αναδρομικά με βάση και τις αποφάσεις των δικαστηρίων κ. υπουργέ;
Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), μετά από πιλοτική δίκη όρισε να δοθούν αναδρομικά μόνο σε αγωγές που είχαν γίνει μέχρι την έκδοση της απόφασής του, δηλαδή μέχρι το 2015. Το ρεύμα άσκησης αγωγών προκλήθηκε επειδή κατώτερα δικαστήρια, παρά αυτή τη δεσμευτική απόφαση του ΣτΕ, έκριναν επιτρεπτή την αναδρομική επιστροφή περικοπών και για την πριν από το 2015. Άρα το ΣτΕ θα πρέπει να κρίνει εκ νέου.
- Η κυβέρνηση, εάν δικαιωθούν, θα εφαρμόσει την απόφαση της Δικαιοσύνης;
Έχω δηλώσει ότι θα εφαρμόσουμε την απόφαση που θα εκδώσει το ΣτΕ μετά την εξέταση και των αντίθετων, αποφάσεων των κατώτερων δικαστηρίων. Δεν μπορώ να υποθέσω ότι η τελική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου θα είναι διαφορετική από αυτήν που ήδη εξέδωσε το έτος 2015. Μετά τη συνολική επανεξέταση της σχετικής διαφοράς που προέκυψε για τις περικοπές των συντάξεων που επέφεραν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όπως αυτή οριοθετείται πλέον και από τις πρόσφατες αποφάσεις των κατώτερων δικαστηρίων, στον πυρήνα της σκέψης του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κυριαρχήσει προφανώς η προστασία του δημοσίου συμφέροντος που ταυτίζεται με τη βιωσιμότητα και ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης. Γιαυτό θα αναμένουμε την τελική απόφαση του ΣτΕ για όλες τις περιπτώσεις.
- Και οι υπόλοιποι; Αυτοί που έχουν κάνει αιτήσεις στα ταμεία τους;
Σε χρόνο ρεκόρ φτιάξαμε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ σχετική εφαρμογή διευκολύνοντας όσους το επιθυμούν να υποβάλουν στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ αιτήσεις. Οι αιτήσεις παίρνουν αριθμό πρωτοκόλλου. Διακόπτουν την παραγραφή. Σε περίπτωση που το ΣτΕ πει κάτι διαφορετικό από ό,τι είχε ήδη αποφασίσει, θα ικανοποιήσουμε όλες τις σχετικές αξιώσεις ανεξαρτήτως της κατάθεσης αγωγής. Προϋπόθεση είναι βεβαίως, ότι το ΣτΕ θα έχει αποφασίσει ότι επιτρέπουν τα δημοσιονομικά κόστη την ικανοποίηση αιτημάτων τα οποία δημιουργήθηκαν στο παρελθόν και δημιούργησαν αυτή την τεράστια ύφεση. Σημειώνω, όμως, ότι η χώρα έχει τη δέσμευση να μην ξεπερνά η συνταξιοδοτική δαπάνη το 16,2% του ΑΕΠ. Αν ξεπεράσει το όριο αυτό, θα έχουμε νέα μέτρα, ξανά περικοπές… Δεν γνωρίζω πως το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφύγει τις αντιφάσεις που αναδύονται από τις αντίθετες αποφάσεις των κατώτερων δικαστηρίων.
- Πόσο είναι το κόστος για το δημόσιο με τις έως τώρα αποφάσεις της δικαιοσύνης; Και σε πόσο θα ανέλθει εάν δικαιωθούν και οι υπόλοιπες προσφυγές των συνταξιούχων; Έχετε έναν κατά προσέγγιση υπολογισμό; Θα το αντέξει το δημόσιο;
Ακριβής αποτίμηση μπορεί να γίνει μόνο επί πραγματικών δεδομένων. Όχι επί των πάσης φύσεως διεκδικούμενων αναδρομικών, όπως κάποιοι παρακινούν τους συνταξιούχους να διεκδικήσουν. Αν επρόκειτο να επεκταθεί σε όλους, η δαπάνη θα ξεπερνούσε στο πολλαπλάσιο το 16,2% του ΑΕΠ. Αυτή η δαπάνη θα ήταν «εκτός» του ορίου που έχει τεθεί από το 2010 και για το οποίο δεσμεύεται η χώρα από το πρώτο μνημόνιο το οποίο έχει κρίνει το ΣτΕ ότι δεν παραβιάζει το Σύνταγμά μας.
- Τι πιστεύετε για την τύχη της προσφυγής του δημοσίου;
Δεν βλέπω με ποιά δικαιολογητική βάση μπορεί να αλλάξει το ΣτΕ θέση. Θα συγκρουστεί με το εαυτό του;
- ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, πάντως, σάς κατηγορούν ότι με την προσφυγή σας δικαιώνετε τις περικοπές συντάξεων του διαστήματος της διακυβέρνησής τους…
Τα κόμματα αυτά θα έπρεπε να απολογούνται για τις περικοπές των 63 δις ευρώ στις συντάξεις που επέβαλαν έως σήμερα με νόμους που είχαν ψηφίσει και, κάποιοι από αυτούς, κρίθηκαν αντισυνταγματικοί. Θα έπρεπε να απολογούνται και για το γεγονός ότι, παρά τις περικοπές συντάξεων που έφτασαν σε ποσοστό έως και 50%, παρέδωσαν ένα βαθιά ελλειμματικό ασφαλιστικό σύστημα. Με ταμειακό «άνοιγμα» 1,1 δις ευρώ και άλλα 2 δις ευρώ απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές, κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ. Εμείς δεν υπερασπιστήκαμε ποτέ αυτούς τους νόμους. Ήμασταν και παραμένουμε αντίθετοι με τις περικοπές. Είναι όμως υποχρεωτικό το Δημόσιο να εξαντλεί τα ένδικα μέσα. Ιδιαίτερα όταν οι αποφάσεις των κατώτερων δικαστηρίων παραβιάζουν απόφαση που είχε λάβει το ΣτΕ.
- Πιστεύετε ότι υπάρχουν κάποιοι που εκμεταλλεύονται την αγωνία των συνταξιούχων για τα αναδρομικά τους κ. Πετρόπουλε; Και ποιοι;
Δεν χρειάζεται να τους κατονομάσω. Είναι γνωστοί εκείνοι που συστηματικά καλλιεργούν προσδοκίες και πωλούν ελπίδες. Είτε για πολιτικά οφέλη, είτε για αποκόμιση κέρδους. Ειδικά οι εκπρόσωποι του παλιού πολιτικού συστήματος, επιδεικνύουν μεγάλο πολιτικό θράσος. Συγκρούονται όχι μόνο με τη λογική αλλά και με το παρελθόν τους. Η κυβέρνησή μας κοιτάει μπροστά. Έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια κρατώντας όρθια την κοινωνία. Ξαναστήσαμε σε στέρεη βάση το Ασφαλιστικό πετυχαίνοντας πλεονάσματα ενώ καταβάλλουμε τις συνταξιοδοτικές παροχές που για χρόνια έμεναν απλήρωτες. Αξιοποιούμε το δημοσιονομικό χώρο για συνεχείς βελτιώσεις. Στο πλαίσιο αυτό την επόμενη εβδομάδα καταθέτουμε στη Βουλή και το νομοσχέδιο για τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών για την κύρια σύνταξη από την 1/1/2019 και για την επικουρική και το εφάπαξ των επιστημόνων αναδρομικά από την 1/1/2017, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ. Από την αρχή της λειτουργίας του ΕΦΚΑ, την 1/1/ 2017, το 87% των ελεύθερων επαγγελματιών, 1,2 εκατ. άτομα, καταβάλλει ήδη μικρότερη εισφορά, από ό,τι με το προηγούμενο σύστημα.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.