του ακτιβιστή

Χωρίς να είναι στις προθέσεις μας να μειώσουμε καμιά πολιτιστική δράση που προσφέρουν οι σύλλογοι της περιοχής μας, πόσο μάλλον όταν εντρυφούν στην εθνική κληρονομιά μας μεταλαμπαδεύοντας ικανότητες και γνώσεις στους παραδοσιακούς χορούς, έχουμε την άποψη πως το ανέβασμα μιας καλής θεατρικής παράστασης αποτελεί μια τελείως ξεχωριστή προσφορά και βάλσαμο για την ψυχή των θεατών της.
Θεωρούμε, χωρίς ίχνος υπερβολής, πως οι θεατές συνδημότες μας που είχαν την τύχη να βρεθούν την Κυριακή 18/11 στη πρεμιέρα της παράστασης "Επιστροφή της Κ.Τ." στο Δημοτικό Θέατρο Επανομής, απόλαυσαν μια πολύ καλή παράσταση που έβαλε ψηλότερα τον πήχυ στα πολιτιστικά δρώμενα του Θερμαϊκού.
Η θεατρική ομάδα "Φύρδην Μίγδην", με την καθοδήγηση της πάντα ανήσυχης και δημιουργικής επικεφαλής και σκηνοθέτριά τους Γιώτας Αλεξοπούλου, κατάφεραν έξοχα να μεταφέρουν τον θεατή στο φανταστικό Γκύλλεν του Φρήντριχ Ντύρενματ και μέσα από το ευρηματικό σενάριο, τα πολύ καλά σκηνικά, τον προσεγμένο φωτισμό, τις σωστές ερμηνείες των ερασιτεχνών ηθοποιών - που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους επαγγελματίες -   να του θέσουν πλήθος ερωτημάτων σχετικά με την ηθική της κοινωνίας και τις σκοπιμότητες που μπορεί να την αλλοιώνουν.
Η εμβληματική τραγωδία του Ντύρενματ με την έλευση της γηραιάς κυρίας στο Γκύλλεν αναστατώνει μια κοινωνία, ευρισκόμενη στο επίπεδο της εξαθλίωσης, που εύκολα υποκύπτει στη δύναμη του χρήματος....  Πόσο αλήθεια κοντά στο σήμερα και σε ανάλογες πραγματικές κοινωνίες;


Συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους συντελεστές της παράστασης που κατάφεραν να αποδείξουν πως όταν μια παρέα δημιουργικών ανθρώπων θελήσει και το πιστέψει μπορεί να κάνει θαύματα.
Οι Φύρδην Μίγδην μ' αυτή την παράσταση πιστεύουμε πως ανέβηκαν επίπεδο.
Η "Επιστροφή της Κ.Τ." έχει σαφή διαφορά από προηγούμενες παραγωγές της θεατρικής ομάδας. Έχει ένα πολύ μεγάλο καστ, πολυπληθής ο θίασος με νέα φρέσκα πρόσωπα, και φυσικά ένα υψηλότερο μπάτζετ που φανερώνεται με τα σκηνικά, κοστούμια, ήχο, φωτισμό. Παράλειψη η απουσία ενημερωτικού θεατρικού σημειώματος για την παράσταση που θα μπορούσε να διανέμεται.  Η ζωντανή μουσική και τα χορευτικά κομμάτια της παράστασης επίσης θέλγουν τον θεατή, και όλα τα παραπάνω  συντελούν στο να παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον μια παράσταση που τον έχει μεταφέρει στην ψυχή του και δεν τον αφήνει να κουραστεί παρά  τη μεγάλη διάρκεια του έργου.


Με την γκρίνια πως η σκηνή του πολύ όμορφου και ανακαινισμένου Δημοτικού Θεάτρου Επανομής αποδεικνύεται μικρή για τις απαιτήσεις της πολυπρόσωπης παράστασης, οφείλουμε μια αναφορά στο Σύλλογο Προσφύγων Ανατολικής Θράκης Αγίας Τριάδας που παραχώρησε στέγη στους Φύρδην Μίγδην δίνοντάς τους την ευχέρεια να ασχοληθούν με το δημιουργκό στόχο τους αλλά και αυτοαναβαθμίζοντας το σύλλογο σε πραγματικά Πολιτιστική εστία.

Το αρνητικό - θετικό ήταν η ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα στην Επανομή με πλήθος ορθίων που παρέμειναν χωρίς διαμαρτυρία μέχρι το τέλος της παράστασης. Χαιρόμαστε πάντα όταν βλέπουμε ότι οι συμπολίτες μας αγαπούν το θέατρο και το δείχνουν με τόσο μαζικές προσελεύσεις.

Συγχαρητήρια αξίζουν στον Δήμο Θερμαϊκού και στο ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. για τα "Φθινοπωρινά Θεατρικά Ταξίδια" που μας χάρισαν συνολικά και την επιτροπή Θεάτρου που αποτελείται από την θεατρόφιλη Αντιδήμαρχο κα Χατζηχριστοφή Κατερίνα, την Τοπική Σύμβουλο Επανομής κα Δελή Φανή, την κα Σόνια Γεροβασιλείου, την κα Στέλλα Αρβανιτίδου, την κα Δήμητρα Βογιατζή, τον κο Ζήλα Ηλία, και τον κο Λάζαρο Γιαννούδη για την άριστη διοργάνωση.
Θεωρούμε εξίσου απαραίτητο να μεταφέρουμε τις ευχαριστίες προς τους χορηγούς της παράστασης, την επιχείρηση του κυρίου Χρήστου Χαριτίδη, την επιχείρηση "Θερμαϊδες" και την Επιχείρηση μεταφορών του κυρίου Καρακίτσου Δημητρίου.

Πριν αναφέρουμε τους συντελεστές της παράστασης και την διανομή ρόλων να πληροφορήσουμε πως η "Επιστροφή της Κ.Τ." το Σάββατο 24 Νοεμβρίου, ώρα 7:30 μ.μ. θα παιχθεί στην ιδιαίτερη πατριδα μου τα Νέα Μουδανιά, στο το Κλειστό Θέατρο Νέων Μουδανιών.

Στις 2 Δεκεμβρίου θα πάει στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, στις 5 & 6 Δεκεμβρίου στον Αλέξανδρο Θεσσαλονίκης, στις 18 & 19 Ιανουαρίου στο Βαφοπούλειο και στις 26 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο Θέρμης.

Διανομή:

Κ.Τ.: Αντιγόνη Μαυρίδου
ΑΛΦΡΕΝΤ ΙΛΛ: Βασίλης Παναγιωτίδης
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Νίκος Κρητικός
ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ: Χαρά Μαζίδη
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Μάνος Κανταλάς
ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ: Βασίλης Ραπτόπουλος
ΓΙΑΤΡΟΣ: Χρήστος Σπυρίδης
ΚΥΡΙΑ ΙΛΛ: Μαρία Καλογήρου
ΚΑΡΛ ΙΛΛ: Γιώργος Τσιολχάς
ΟΤΤΙΛΙΑ ΙΛΛ: Νάνσυ Δρούγκα
ΖΩΓΡΑΦΟΣ: Χαρίκλεια Ζαγοριανού
ΓΚΥΛΕΝΙΩΤΕΣ: Αναστασία Ιωαννίδου, Σωτηρία Κατούνα, Γιώργος Μπάκας, Θανάσης Ραλλίδης, Χρήστος Σπυρίδης
ΟΔΗΓΟΣ ΤΡΕΝΟΥ: Γιάννης Σιορμανωλάκης
ΚΛΗΤΗΡΑΣ: Γιάννης Σακελλαρίδης
ΜΠΑΤΛΕΡ: Νίκος Τσιρίδης
ΤΥΦΛΟΙ: Γιώργος Τσιολχάς / Νάνσυ Δρούγκα
ΣΥΖΥΓΟΣ VII: Γιάννης Σακελλαρίδης
ΣΥΖΥΓΟΣ VIII: Μάνος Κανταλάς
ΜΠΡΑΒΟΣ: Κωνσταντίνος Κουρουτσαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωτηρία Κατούνα

Τραγουδούν: Χαρίκλεια Ζαγοριανού / Γιώργος Τσιολχάς
Χορεύουν: Νάνσυ Δρούγκα / Γιώργος Μπάκας

Σκηνοθεσία/επιμέλεια: Γιώτα Αλεξοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Χαρίκλεια Ζαγοριανού
Μουσική σύνθεση/πιάνο: Νόννα Ιωαννίδου
Τσέλο: Αίθρα Ζαγοριανού
Στίχοι τραγουδιών: Χαρά Μαζίδη
Χορογραφίες: Νάνσυ Δρούγκα
Κοστούμια: Δέσποινα Προδρομίδου
Σχεδιασμός σκηνικών: Δέσποινα Τσαλίκη / Γιώτα Αλεξοπούλου
Κατασκευή σκηνικών: Σωτήρης Ρουσάκης
Μάσκες: Ελένη Ματζάρη / Χρυσάνθη Κυριάκου
Βίντεο/Φωτογραφίες: Μαρία Ζουμπουρίδου
Αφίσα/Πρόγραμμα/Τρέιλερ: Μάνος Κανταλάς





Σημείωση: Λόγω των πολλών κρατήσεων σε θέσεις επισήμων ένα από τα καθίσματα που υπήρχε και κατέλαβα ήταν στις τελευταίες σειρές με αποτέλεσμα να μην μπορέσω να έχω καλής ποιότητας φωτογραφίες από την παράσταση. Οι φωτο είναι αντιγραφή από ανάρτηση στο Σύλλογο Προσφύγων του Χρήστου Σιάμπαλη, προέδρου του Συλλόγου (ήταν προφανώς σε καλύτερη θέση).
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.