Με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κας. Μυρσίνης Ζορμπά, εξαιρέθηκαν από την οριστική καταστροφή δεκαεπτά (17) ιστορικά ξύλινα αλιευτικά σκάφη, προσφέροντας μια μοναδική δυνατότητα παραχώρησης των ψαροκάικων σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών (ιχθυόσκαλες), προκειμένου να τα εκθέσουν σε κατάλληλο χώρο.

Την ευκαιρία αυτή έσπευσε να διεκδικήσει ο Δήμαρχος, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, αναγνωρίζοντας τόσο την κληρονομιά και την παράδοση που φέρει κάθε ένα εξ αυτών, όσο και τη σύνδεσή του με μία κατεξοχήν θαλασσινή περιοχή, όπως ο Δήμος Θερμαϊκού και αποστέλλοντας το ακόλουθο σχετικό αίτημα-επιστολή προς την Υπουργό:

«Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
με ικανοποίηση, αλλά πιότερο από βαθιά συγκίνηση πληροφορηθήκαμε από δημοσίευση ημερήσιου τύπου, την απόφασή σας να εξαιρεθούν απ’ την «καταστροφική δράση» «Διάλυση αλιευτικού σκάφους», 17 ψαροκάικα, χειροπιαστά έργα της παραδοσιακής ναυπηγικής τέχνης.
Εντυπωσιασθήκαμε  με την ευαισθησία σας και την πολιτιστική, πολιτισμική ιδέα σας.
Και ναι, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ και μας ενθουσιάζει, κι επιθυμούμε πάρα πολύ ένα ξύλινο σκάφος αυτού του «βεληνεκούς» - αναφερόμαστε στην ιστορικότητα και την ομορφιά που περικλείει – να κοσμήσει το δήμο μας.
Αφού ο αναπτυσσόμενος δήμος Θερμαϊκού :

·         Κατοικείται κυρίως από ψαράδες, ειδικά στον πρώην δήμο Μηχανιώνας.
·         Διαθέτει το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο μέσης Αλιείας στα Βαλκάνια.
·         Έχει τη μεγαλύτερη Ιχθυόσκαλα της Χώρας στη διακίνηση εγχώριων αλιευμάτων, η οποία σφύζει από ζωή και επεκτείνεται διαρκώς.
·         Υπάρχει μεγάλος αριθμός παράκτιων αλιέων και οστρακαλλιέων.
·         Διαθέτει περίπου 60χλμ. ακτογραμμή.
·         Είναι τουριστικός δήμος.
·         Σύντομα αποκτά χώρο παραδοσιακού καρνάγιου.
·         Έχει θαλάσσια συγκοινωνία που συνδέει το δήμο με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και σύντομα προχωρούμε να γίνει αστική.
·         Είναι δήμος όμορφος. Σε αυτό το σημείο δεν θα επεκταθούμε. Είναι κοινή ομολογία και θα χαρούμε να μας επισκεφθείτε.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και αφού αφουγκραστούμε την αγωνία στα λόγια του μεγάλου συγγραφέα Ν. Καζαντζάκη : «η θητεία μας στη ράτσα, εκτελώντας το χρέος μας σ’ αυτή είναι να νιώσουμε μέσα σε όλους τους προγόνους και να συνεχίσουμε το έργο τους...»,
παρακαλούμε να ικανοποιήσετε το αίτημά μας και να μας παραχωρήσετε ένα ξύλινο ιστορικό σκάφος και να είστε βεβαία ότι
και σε περίοπτη θέση θα τοποθετηθεί – όπως εξάλλου του αρμόζει – αγναντεύοντας το Θερμαϊκό και τις κορφές του Ολύμπου,
και θα γίνει το καμάρι μας!
Περιμένουμε τη θετική σας απάντηση, σας ευχαριστούμε».

Μέσα από την επιστολή διαφαίνεται ξεκάθαρα η άρρηκτα συνδεδεμένη ταυτότητα του Δήμου με το υγρό στοιχείο και με τα σχετιζόμενα με αυτό επαγγέλματα, καθιστώντας τον, αναμφισβήτητα, ιδανικό τόπο έκθεσης ενός μοναδικής ομορφιάς και τεράστιας πολιτιστικής αξίας χειροποίητο έργο και δείγμα αντιπροσωπευτικό μιας εξέχουσας σημασίας και ιστορικότητας τέχνης, της παραδοσιακής ξυλοναυπηγικής.


Μιας τέχνης που έχει εγγραφεί από το 2013 στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας μας και χρήζει διαφύλαξης, ανάδειξης και αναζωογόνησης, προκειμένου να διατηρηθεί και επανακτήσει τη θέση που της αξίζει, ως πολύτιμο μέρος του πολιτισμικού κεφαλαίου της Ελλάδας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.