Με ευθεία απάντηση, σε δελτίο τύπου, απαντά ο Δήμος Θερμαϊκού στην "διαστρεβλωτική" οπτική του εκδότη Λαζαρίδη, σχετικά με τα δημοτικά τέλη.
Για την ιστορία να αναφέρουμε πως υπήρξε ποστάρισμα του δημοσιογράφου και στελέχους της πρώην διοίκησης Αλεξανδρή με το οποίο κατηγορούσε την διοίκηση Μαυρομάτη για αναξιοπιστία με αφορμή τις πρόσφατες μειώσεις κατά 6% των δημοτικών τελών.
Η απάντηση της διοίκησης Μαυρομάτη (με τον πινόκιο - η εικόνα του οποίου προφανώς προσάπτεται στον Λαζαρίδη - να έχει την τιμητική του):


Πόσο κοντά στο ψέμα – πόσο μακριά από την αλήθεια η διαστρεβλωτική προσέγγιση Λαζαρίδη για τα δημοτικά τέλη;

Μας εγκαλεί για αναξιοπιστία ο εκδότης του φύλλου της Περαίας, κ. Λαζαρίδης, επιδιώκοντας με τακτική προπαγανδιστική, εμπνευσμένη από περασμένες εποχές, να αποδομήσει τη σταθερή και συνεπή κοινωνική πολιτική μείωσης του δημοτικών τελών, που εφαρμόζει η Διοίκησή μας.

Και το κάνει με περίσσιο θράσος, προσπαθώντας να παρασύρει στην αυθαίρετη συλλογιστική του τους δημότες, αυτός που, ως στέλεχος της προηγούμενης Διοίκησης του Δήμου προσυπέγραψε τη δυσβάστακτη – εν μια νυκτί – αύξηση των δημοτικών τελών στο Θερμαϊκό κατά 24%.

Εκ προοιμίου, επιδιώκοντας να αποκτήσει τη συμπάθεια των αναγνωστών, αναφέρει ότι η αύξηση 24% πραγματοποιήθηκε στο πρώτο έτος της θητείας της Διοίκησης, την οποία υπηρέτησε.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως οι αυξήσεις έγιναν το 2011 και ότι ουδεμία πρόθεση μείωσής τους εκδηλώθηκε, παραμένοντας εν ισχύ μέχρι και το τέλος της Διοίκησής τους, το 2014.

Επικαλείται δε τρεις λόγους, με τρόπο αλχημιστικό, αν όχι προσβλητικό της νοημοσύνης μας:

  1. Αναφέρει, πως οι τότε αυξήσεις δεν ήταν 24% για όλο το Δήμο Θερμαϊκού, αλλά 24% για τον πρώην Δήμο Θερμαϊκού, 17% για τον πρώην Δήμο Ν. Μηχανιώνας και καμία αύξηση στον πρώην Δήμο Επανομής. Με μαεστρία θα έλεγε κανείς, στο σημείο αυτό, ο κ. Λαζαρίδης σβήνει από το χάρτη τον οικισμό του Μεσημερίου, που μαζί με την Επανομή συνιστούσε τον πρώην Δήμο Επανομής, αποτελώντας μάλιστα το 30% του συνολικού πληθυσμού. Παρά, λοιπόν,τους ισχυρισμούς του, στο Μεσημέρι υπήρξε αύξησηύψους 14%, η οποία αποσιωπάται.
Συνεχίζοντας, ωστόσο, τον ψευδή υπολογισμό του, μέσος όρος, αποφαίνεται 13,6%.
Ακόμα κι έτσι, πρέπεινα λάβει κανείς υπόψη του, πως περίπου το 58 – 60% του πληθυσμού του Δήμου βρίσκεται στον παλιό Θερμαϊκό και από 20 – 22% σε Επανομή και Ν. Μηχανιώνα. Γεγονός, που με απλά μαθηματικά μας δίνει μια μεσοσταθμική αύξηση δημοτικών τελών γύρω στο 18 – 20% σε όλο το Δήμο. Και φυσικά παραμένει το αυτούσιο 24% σε Περαία – Ν. Επιβάτες και Αγία Τριάδα.

  1. Προσπαθεί, μετά από επτά χρόνια, να αποσείσει τις ευθύνες του για τη δυσθεώρητη αύξηση. Και τα ελαφρυντικά που προσπαθεί να προβάλει;
Ότι ιδιώτες εργολάβοι, με δικαστικές αποφάσεις,απαίτησαν περισσότερα από 1.000.000,00 ευρώ, για να μην προβούν σε κατασχέσεις. Και ότι τα χρήματα δόθηκαν από διαθέσιμα του προ-Καλλικρατικού Δήμου Θερμαϊκού, καθώς ο πρώην Δήμος Ν. Μηχανιώνας άφησε ταμειακά διαθέσιμα μόνο 50.000,00 ευρώ.
Η αλήθεια: Το 2011 και 2012, οι εργολάβοι έλαβαν μόνο 600.000,00 ευρώ από το ποσό που αναφέρει. Και αποτελεί μέγα ψέμα η αναφορά στη Ν. Μηχανιώνα, αφού βάσει του πρακτικού παράδοσης – παραλαβής ο Δήμος Ν. Μηχανιώνας κατέθεσε στο νέο Καλλικρατικό Δήμο Θερμαϊκού 398.819,84 ευρώ. Και αυτά είναι ντοκουμέντα αδιαμφισβήτητα.

Εδώ, επίσης, αξίζει να σημειώσουμε πως η λύση - απάντηση σε παρόμοιες περιπτώσεις δεν μπορεί παρά να είναι η αυτονόητη αρχή κάθε χρηστής διοίκησης. Δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνονται, εξαιτίας απαιτήσεων εργολάβων και εν μια νυκτί – το επαναλαμβάνουμε –, τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες με τέτοια δυσβάστακτη αύξηση τελών. Κι αυτό χωρίς να προηγείται η μείωση σε ανελαστικές δαπάνες (μισθοί – υπεράριθμο προσωπικό) ή η αποφυγή ένταξης υποχρεώσεων από μη ανταποδοτικές αιτίες. Δεν μπορούν να ισχύουν τακτικές «πονάει πόδι – κόψει πόδι».

  1. Κατηγορεί ο εκ των συμμετεχόντων της επιβολής και διατήρησης των υψηλών τελών τη Διοίκηση Μαυρομάτη, πως δε μετέβαλε το ύψος των δημοτικών τελών, επιχειρώντας έτσι για άλλη μια φορά να αποκρύψει την αλήθεια ψευδόμενος.

Και η αλήθεια είναι πως το 2015, με τον πρώτο προϋπολογισμό μας – μόλις δύο μήνες διοίκηση – εφαρμόστηκαν φοροελαφρυντικά μέτρα για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Συγκεκριμένα:

  • Όλοι οι άνεργοι, με ένα χρόνο ανεργίας, απαλλάχθηκαν από το 50% των δημοτικών τελών.
  • Μειώθηκαν κατά 50% τα δημοτικά τέλη για τα ΑμΕΑ, αναπροσαρμόζονταςτο ποσοστό αναπηρίας από το 80% στο 67% και οδηγώντας σε σημαντική αύξηση του αριθμού των ωφελουμένων.
  • Εφαρμόστηκε μείωση, επίσης 50%, στην καταβολή των δημοτικών τελών για τους πολύτεκνους, με χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια από πριν.

Επιπλέον:
  • το 2016στην ίδια ρύθμιση, για μείωση ύψους 50%, εντάχθηκαν και οι τρίτεκνοι,
  • το 2017 μειώθηκαν τα ανταποδοτικά τέλη για όλα τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες κατά 3% και
  • σήμερα, το 2018, αποφασίσθηκε νέα μείωση 6% για όλους.

Και όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη μείωση των ανελαστικών δαπανών και δίχως να βαφτίζουμε τα πάντα ανταποδοτικές δαπάνες. Έτσι:

  • αγοράσαμε πέντε (5) νέα απορριμματοφόρα,ποσού 500.000,00 ευρώ, ενώ προμηθευτήκαμε 1400 κάδους καθαριότητας,
  • προβλέψαμε για άλλα 665.000,00 ευρώ για την αγορά νέου εξοπλισμού καθαριότητας (οχήματα, απορριμματοφόρα, κάδοι απορριμμάτων κλπ.)
  • εξοφλήσαμε απαιτήσεις ύψους 2.500.000,00 ευρώ περασμένων χρόνων για την επέκταση του πολεοδομικού σχεδίου, καθώς και
  • χρέη παρελθόντων ετών της ΔΗΚΕΘ, ύψους 1.600.00,00 ευρώ, ενώ
  • μέσω των δημοτικών τελών εξοφλούμετις υποχρεώσεις μας για την τοποθέτηση του νέου δημοτικού ηλεκτροφωτιστικού δικτύουτύπου LED, προϋπ. 3.300.000,00 ευρώ, που αλλάζει δραστικά την εικόνα του Δήμου, αναβαθμίζοντας τη ζωή της τοπικής κοινωνίας.


Ως εκ τούτου, φτάνει! Η διαστρέβλωση έχει και τα όριά της. Το ίδιο και οι ανεδαφικές προεκλογικές χίμαιρες, με τις συνακόλουθές τους δημιουργούμενες σκοπιμότητες.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.