Επερώτηση κατέθεσε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θερμαϊκού ο Νίκος Παράσχου και υποψήφιος δήμαρχος στις προσεχείς εκλογές του Μαΐου 2019.

Ζήτησε να ενημερωθεί για δύο ζητήματα. Πρώτον γιατί δεν χρησιμοποιείται ο «ρυμουλκούμενος θρυμματιστής» που βρίσκεται στο αμαξοστάσιο του δήμου και μπορεί να μεταφέρεται εύκολα στο σημείο που βρίσκονται κλαδιά και μετά τον τεμαχισμό τους μικραίνει ο όγκος τους και το θρυμματισμένο προϊόν που παράγεται είναι μία άριστη βιομάζα με πολλές εφαρμογές.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά το «Πρόγραμμα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων». Σύμφωνα με τον ερωτώντα πρόκειται για μία μελέτη που είχε δύο σκέλη:

Το ένα σκέλος αφορούσε τη δημιουργία πράσινων σημείων σε όλα τα διαμερίσματα του δήμου. Δηλαδή τοποθέτηση ειδικών containers για την συγκέντρωση των ογκωδών και των πράσινων υπολειμμάτων (κλαδέματα) τα οποία θα μεταφέρονται σε ειδικό χώρο για θρυμματισμό, διαλογή και περαιτέρω αξιοποίηση.

Το δεύτερο σκέλος αφορούσε την προμήθεια και διανομή στους ενδιαφερόμενους δημότες, από τον δήμο στατικών κάδων Ανακύκλωσης Οργανικών Υλικών (κομποστοποίηση) και  μάλιστα, κατά τον επερωτώντα δημοτικό σύμβουλο, για την εφαρμογή του προγράμματος είχαν εγκριθεί 959.707,46€

Η απάντηση που δόθηκε για την μη χρησιμοποίηση του κλαδοθρυμματιστή ήταν πως έχει μικρή ισχύ, είναι θορυβώδης και ασύμφορος λειτουργικά.
Όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος ο Δήμαρχος δήλωσε πως δεν υπήρξε καμία έγκριση προγράμματος, απλά υπήρξε πρόταση και προφανώς δεν χάθηκαν χρήματα από τη μη εφαρμογή του.
Μάλιστα ανέφερε πως ο δήμος στην τετραετία του ενέταξε σε Ευρωπαϊκά προγράμματα  63.000.000 €, νούμερο που αποτελεί ρεκόρ σε σχέση με τον πληθυσμό του δήμου Θερμαϊκού.

Το διασυνοριακό  πρόγραμμα κομποστοποίησης που συμμετέχει ο Δήμος Θερμαϊκού

Tην Άνοιξη του 2019 αναμένεται να ξεκινήσει το διασυνοριακό πρόγραμμα κομποστοποίησης βιοαποβλήτων με τη συμμετοχή των δήμων Χαλκηδόνας και Θερμαϊκού της Θεσσαλονίκης , του Αγίου Νικολάου Σκοπίων και του Α-ΤΕΙΘ. Πολλαπλά αναμένεται να είναι τα οφέλη, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος τόνισε μιλώντας στα ‘’Πέριξ” της TV100 η χημικός μηχανικός Ρίτσα Μολίδου που σχεδίασε το σύστημα. Η συμμετοχή των πολιτών είναι αναγκαία, υπογράμμισε ο καθηγητής του Α-ΤΕΙΘ Πέτρος Σαμαράς. Βάσει του προγράμματος, αναμένεται να δημιουργηθούν μικρές μονάδες κομποστοποίησης που θα διαχειρίζονται έναν τόνο βιοαποβλήτων την ημέρα στους δήμου Χαλκηδόνας και Θερμαϊκού αντίστοιχα.




 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.