Την Ημέρα Μνήμης της Εθνικής Αντίστασης, που καθιέρωσε και θεσμοθέτησε η σημερινή Διοίκηση Θερμαϊκού, όπως και τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μ. Ασίας και της Αν. Θράκης, τη Γενοκτονία των Ποντίων και το Μακεδονικό Αγώνα, γιόρτασε και φέτος ο Δήμος Θερμαϊκού.
Η απόδοση φόρου τιμής προς όλους όσοι επέδειξαν τον ηρωισμό, την ενότητα και την αποφασιστικότητα να αγωνιστούν, συμμετέχοντας στη μεγαλειώδη αυτή αντιστασιακή πράξη, πραγματοποιήθηκε στη Ν. Μηχανιώνα, την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, με τελετάρχη τον Αντιδήμαρχο, κ. Φεστερίδη και υπό την παρουσία πλήθους κόσμου.
Το «παρών» έδωσαν ο Βουλευτής Σύριζα, κ. Μάρδας, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, μέλη της Δημοτικής Αρχής Θερμαϊκού και των τοπικών συμβουλίων και φορείς, σύλλογοι και σχολεία του Δήμου, που προχώρησαν και στην κατάθεση στεφάνων.

Μετά την πρωινή δοξολογία στον Ι. Ν. Παναγίας Φανερωμένης, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων και δύο εξαιρετικές ομιλίες από το Δήμαρχο Θερμαϊκού, κ. Γιάννη Μαυρομάτη και το δημοσιογράφο – συγγραφέα και επικ. Δημ. Παράταξης «Θερμαϊκός – Συμπολιτεία Αλληλεγγύης & Ανατροπής», κ. Σπύρο Κουζινόπουλο. Σε αυτές έγινε μία αναδρομή στα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της χώρας μας, άφησαν ανεκτίμητη παρακαταθήκη και διαμόρφωσαν τις συλλογικές μνήμες, λειτουργώντας ως συνδετικοί κρίκοι με το χθες και ως φωτεινό παράδειγμα για τις επόμενες γενεές.

Χαρακτηριστικά τα λόγια του κ. Μαυρομάτη, ο οποίος τόνισε σχετικά : «Το βάρος της ιστορικής μνήμης δε μας επιτρέπει να ξαναζήσουμε γεγονότα, που στο παρελθόν οδήγησαν στο χάος και σε ολοκαυτώματα. Οι Έλληνες δεν αποδέχονται το φασισμό και το ναζισμό, αφού στη χώρα μας, την Ελλάδα μας, γεννήθηκε η δημοκρατία. Σήμερα, το μήνυμα της επετείου είναι, ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη αντίστασης ενάντια σε κάθε μορφή φασισμού, κάθε μορφή λήθης, γιατί εμείς οι Έλληνες και γνωρίσαμε και ζήσαμε τις ολέθριες επιπτώσεις του. Και τούτο πρέπει να γίνει κατανοητό : Η Εθνική Αντίσταση γέννησε το όραμα για μια Ελλάδα ελεύθερη, χωρίς εξαρτήσεις, με ισοτιμία ανάμεσα στους πολίτες της και κοινωνική δικαιοσύνη. Ένα όραμα επίκαιρο όσο ποτέ σήμερα».

Αλλά και του κ. Κουζινόπουλου, που ανέφερε με τη σειρά του : «Εκείνους τους ηρωικούς αγώνες, εκείνες τις θυσίες, αλλά πρωτίστως τα δεινά που υπέστη οελληνικός λαός από το φασισμό και το ναζισμό, δεν πρέπει ποτέ να τους ξεχνάμε και ναδιδάσκουμε γι΄ αυτά τους νέους μας. Πολύ περισσότερο που εμφανίζονται στις μέρες μαςνοσταλγοί του χιτλερικού τέρατος». Επεσήμανε, δε, την ανάγκη συλλογικής προσπάθειας για τη δημιουργία Κέντρου Μελέτης καιΙστορικής Έρευνας στην περιοχή του Δήμου, προκειμένου να υπάρξει μια ολοκληρωμένη καταγραφή της ιστορίας του, στην οποία είναι καταγεγραμμένη η συνεισφορά της περιοχής στην Εθνική Αντίσταση.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.